Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Helyi terméket az asztalra – a tudatosság útján

2016. március 08.

Címkék: fórum, helyi termék, tudásmenedzsment

2016. március 31-ével zárulnak a „Helyi termék” éve programsorozat szakmai fórumai, amelyek kiemelt célja volt, hogy a helyi terméket gyártók szakmai ismeretei bővüljenek, és kérdéseikre választ kapjanak.

De vajon a fogyasztói réteg tisztában van-e azzal, hogy mi is az a helyi termék, mit takar a mögötte megjelenő minőség és tartalom?

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Új lehetőség az egységes kérelmek hibáinak javítására

2016. március 05.

Címkék: támogatás, KAP, egységes kérelem

Nem sokkal az új KAP indulását követően az Unió mezőgazdasági biztosa, Phil Hogan meghirdette annak egyszerűsítését. Már több javaslat is napvilágot látott, amely e cél szellemiségében született. A legtöbb gazda számára azonban várhatóan a szankciómentes módosításra lehetőséget adó előzetes MVH ellenőrzés és értesítés jelent majd lényegi segítséget.

A 2016-os kérelmezési évtől kezdődően - a Bizottság egyszerűsítési célkitűzéseinek eredményeképpen - bevezetésre kerül az előzetes ellenőrzés intézménye.

Teljes cikk

Európai Innovációs Partnerség. Hogyan lehet csatlakozni?

2016. február 29.

Címkék: támogatás, innováció, EIP

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Előző bejegyzésemben ígértem, hogy folytatom a megkezdett témát: szó volt az Európai Innovációs Partnerség (EIP) koncepciójáról és a csatlakozás előnyeiről, nem volt azonban szó a csatlakozás mikéntjéről. Erről a mostani bejegyzésemben adok tájékoztatást.

Az európai, de a hazai EIP hálózat megszervezésének is kulcseleme egy portál, ahova regisztrálni lehet. A regisztrációval pedig formálisan is az európai vagy a hazai EIP hálózat tagjává válva már módja lehet mindenkinek, hogy részesüljön az adott hálózat adta előnyökből.

Teljes cikk

Kutatók és gazdálkodók egy helyen

2016. február 26.

Címkék: kutatás, innováció, EIP

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Talán nem vitatja senki: a versenyképesség javításának elengedhetetlen feltétele, hogy legyenek innovációk. Állandóan változik a környezet, az igények, ezekhez pedig alkalmazkodni kell. Fejleszteni a meglévő rendszereket, változtatni a berögzült folyamatokon, esetleg teljesen új termékeket létrehozni.

Az innovációk ugyanakkor eléggé nehézkesen fejlődnek ki, a kutatási eredmények gyakran el sem jutnak a gyakorlati szereplőkhöz, illetve egyáltalán a kutatási témák nem feltétlenül a gyakorlat igényei szerint alakulnak. Ez nem csak Magyarországon, de EU szinten is megfigyelhető probléma.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Most jól jár, aki Natura 2000-es gyepterületen gazdálkodik

2016. február 23.

Címkék: támogatás, pályázat, Natura 2000, gyep

Nemrégiben, február 9-én jelent meg a „Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések VP4-12.1.1-16” címet viselő pályázati felhívás, ami tulajdonképpen a korábbi 128/2007-es FVM rendelet szerinti Natura 2000 gyepterületek támogatásának folytatását takarja.

A palyazat.gov.hu honlapon megjelent pályázati felhíváshoz kapcsolódó támogatás alapja nem változott, továbbra is a "Natura 2000 gyepterületek fenntartásának földhasználati szabályairól" szóló 269/2007. (X. 18.) Korm. rendeletben foglalt előírásokat kell betartani.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Mit jelent az M2M?

2016. február 17.

Címkék: precíziós mezőgazdaság, technológia, szenzorok, m2m, smart

A mozaik szó angol kifejezésekből áll, a Machine-to-Machine rövidítése. Ez alapvetően egy adattovábbítási technológia gépek között emberi közreműködés nélkül.

A gépek, ha már egyszer a szakemberek „megtanítják” nekik, akkor nélkülünk is kiválóan végzik a dolgukat. A gépek közötti kommunikációra minden olyan eszköz alkalmas lehet, amely alapvetően rendelkezik olyan technológiával, amelyek összekapcsolhatók. A gépek közötti kommunikáció jelentős adatmennyiség forgalmával jár, amelyhez a megfelelő kapacitást biztosítanunk kell. Annak érdekében, hogy ezek az adatok bármikor, bárhonnan, bármilyen eszközzel elérhetők legyenek, általában az internetre van szükség.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Egységesített Gazdálkodási Napló

2016. február 11.

Címkék: nyilvántartás, GN, gazdálkodási napló

2016. január 1-től már az egységes gazdálkodási naplóban vezethetik a gazdálkodók az adminisztrációs kötelezettségeiket.

A gazdálkodóknak a gazdálkodási napló vezetése a legjelentősebb dokumentáció. A gazdálkodás során végrehajtott tevékenységeket, megfigyeléseket, adatokat a napló meghatározott lapjain kell lejegyezni. Az egyes támogatások ellenőrzésekor is fontos alapdokumentum a napló.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Egy igazi székely sör

2016. február 08.

Címkék: Székelyföld, helyi termék

Ha Erdélyben kirándul az ember és elutazik egészen Csíkszeredáig, feltétlenül érdemes meglátogatni azt az üzemet, ahol egy igazi székely termék készül.

Ez a termék sokak által kedvelt, aranyos színével, és fehér kalapjával főleg a nyári melegben oltja szomjunkat. Igen, ez a bejegyzés egy sörről fog szólni, még hozzá az igazi székely sörről, a Csíki sörről.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Növényvédelem, szaktanácsadás, szerződéskötés

2016. február 05.

Címkék: növényvédelem

Mint ahogyan azt a korábbi bejegyzésben olvashatták, megváltozott a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet, ami kötelezővé tette a növényorvosok számára, hogy bármilyen tevékenységet is látnak el, még egy vény felírása esetén is szerződést kell kötniük az ügyféllel. Ehhez kapcsolódóan szeretném eloszlatni a félreértéseket, illetve tisztáznék néhány fontos dolgot.

Az AKG pályázati kiírás jelentősen ráirányította a figyelmet a növényvédelemmel foglalkozó szaktanácsadókra, növényvédelmi szakirányítókra. A pályázatok elbírálása során ugyanis előnyt (pontosan 4 pluszpontot) jelentett, ha valaki névjegyzéki szaktanácsadóval állíttatta össze a kötelezettségvállalásait és ezt a pályázati kiírás melléklete szerinti igazolással is alátámasztotta.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A növényvédelmi tevékenységről…

2016. január 28.

Címkék: növényvédelem, szabályozás, rendelet

Változott a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet.

A módosítások a 84/2015. (XII. 17.) FM rendelettel léptek hatályba. A módosított rendelet számos újdonságot vezet be és rendel el. A teljesség igénye nélkül, a legfontosabb változásokat foglaljuk most össze.

Teljes cikk