Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Eredményhirdetésre várva - zajlik az AKG és ÖKO támogatási kérelmek feldolgozása

2016. január 25.

Címkék: támogatás, AKG, öko

2015. december 31-én lezárult a Vidékfejlesztési Program Agrár-környezetgazdálkodási (VP-AKG) és Ökológiai gazdálkodás pályázatok (VP-ÖKO) támogatási kérelmeinek benyújtási időszaka.

A benyújtási időszak lezárulásával egy viszonylag feszült időszakot tudhatunk magunk mögött. A támogatási kérelmek összeállítása és az ehhez szükséges információk összegyűjtése, a pályázat részleteihez kapcsolódó döntések meghozatala sok időt és szinte folyamatos figyelmet követelt. Mivel a VP-AKG rugalmasabb, könnyebben alakítható pályázati struktúrává alakult, ezért alaposabb átgondolást igényelt a támogatási kérelmek elkészítése, mint a korábbi időszakokban. Ehhez ugyan többféle segítséget is kaptak a gazdálkodók, mint például az egész országot érintő tájékoztató fórumok, a NAK honlapján elérhető AKG kalkulátor és az AKG és ÖKO kézikönyvek is, de el kell ismernünk, hogy az AKG és ÖKO támogatási feltételek bonyolultak, átlátásuk sok időt és türelmet igényelt.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

2016 – A hüvelyes növények nemzetközi éve

2016. január 18.

Címkék: növénytermesztés, ENSZ, hüvelyesek, táplálkozás

A hüvelyes növényekről nemcsak a Gazdablogban olvashatnak, hanem a National Geographic oldalán is. Az Egyesült Nemzetek Szervzete (ENSZ) az elfelejtett hüvelyes zöldségnövények „érdekében” kampányt hirdet. A szlogen egyszerű és hangzatos: „Tápláló magvak és a fenntartható jövő". Az ENSZ kezdeményezése alapján a 2016-os év a lenézett és elfelejtett hüvelyes zöldségnövények nemzetközi éve lesz.

A kezdeményezés alapvető célja, hogy felhívják a figyelmet ezekre a növényekre, azok táplálkozásbiológiai előnyeire, és ezzel együtt segítség lehet a kampány a gazdáknak is. A hüvelyes termésű növények, ahogyan azt az új évi bejegyzésben is olvashatták, kiváló ízük mellett, magas fehérje és mikrotápanyag tartalmukkal is hasznosak az emberi szervezet számára.

Teljes cikk

20 év után alapvetően változik az őstermelői szabályozás

2016. január 12.

Címkék: szabályozás, őstermelők, elektronikus kártya, NFC

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Már megszokhattuk, hogy az év eleje általában sok jogszabályi változást hoz. A 2016-os év jelentős változást hoz az őstermelők életében. Nemcsak a papír alapú igazolványok lecseréléséről van szó, hanem ennél sokkal komolyabb változások is életbe léptek 2016. január 1-vel.

A belsős (kamarai) használatra szánt szakmai anyag bevezetőjébe a következőket írtuk:

„2016. január 1-jével hatályba lép, a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 436/2015. (XII.28.) új kormányrendelet. Az új szabályozási környezet kidolgozásában valamennyi érintett szervezet, a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is aktívan részt vett. Az új koherensebb, közérthetőbb formában szabályozza az őstermelőkre vonatkozó szabályokat. A rendelet célja a Kormány jelenlegi bürokráciacsökkentési törekvéseivel összhangban az ügyfelek hosszú távú adminisztrációs terheinek csökkentése. Az új rendelet megteremti a kérelem elektronikus előállításának, és a jelenlegi papír alapú igazolványok helyett a kártya alapú igazolvány bevezetésének feltételeit. Továbbá az ellenőrizhető adatkörök kibővítésén keresztül rögzíti az ellenőrzési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket, eljárási szabályokat, amelynek eredményeképp a jogkövető őstermelők a tisztább versenyhelyzetnek megfelelően előnyösebb helyzetbe kerülhetnek, a nem valós őstermelői tevékenységet folytatók pedig kikerülhetnek a rendszerből. A rendelet gazdaságfehérítő célokat is szolgálva kívánja szabályozni, illetve megszűntetni azt az ellentmondásos helyzetet is, hogy az őstermelők ugyanazt a terméket azonos helyen és azonos időben őstermelőként és egyéni vállalkozóként is értékesítik. Az új szabályozás 2016-ban megvalósítandó célja egyúttal az is, hogy a vásárlók is egyértelműen fel tudják ismerni az érvényes igazolvánnyal rendelkező valós őstermelőket, és a hazánkban megtermelt őstermelői termékeket, ezáltal is ösztönözve azok fogyasztását."

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Mit esznek a mezei nyulak, télvíz idején?

2016. január 07.

Címkék: alma, növényvédelem, kertészet, nyúl

Többek között akár almafákat. A mezei nyúl kifejezetten kedveli az almafa törzsét és minden fás részét. A téli időszakban a kertészek és a földet művelők kettős érzésekkel fogadják a lehulló havat. Egyrészt örülnek, mert a téli csapadék pótolhatatlan. Ilyenkor bízunk abban, hogy a téli csapadék feltölti a talajainkat, amelyből a vegetációs időben is tudnak majd növényeink „táplálkozni”. Másrészt pedig óvakodunk a hótól, főképpen akkor, ha almás kerttel rendelkezünk.

A mezei nyúl kifejezetten kedveli az almafákat. A mi almás kertünkben jelenleg is zajlik az almafák metszése. A megjelenő hó óta egyre inkább növekszik a nyulak által károsított almafák száma. Már eddig is tapasztaltuk, hogy egy-egy fát károsítottak a nyulak. Ez a kár nem végleges a fa számára, mégis egy törzsön lévő felületi sérülés, a kéreg lehántása, hosszú távon egy áru termő ültetvényben nem szerencsés folyamat.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Ha lencse, akkor BÚÉK mindenkinek!

2015. december 30.

Címkék: növénytermesztés, lencse, BÚÉK

Az év végi ünnepek során, van amikor a babona, a megszokás, vagy a divat terelgeti a finom étkeket készítő szakácsokat és szakácsnőket. A hagyomány szerint az év utolsó napján lehetőségünk van megteremteni a jövő év szerencséjét, de még a gazdagságát is.

Az Új év első napján, hagyományosan olyan fogásokat eszünk, amelyek sok kis apró szemből állnak, mint a bab vagy a lencse. Ezek az ételek az aprópénzt szimbolizálják, és minél többet fogyasztunk belőlük, annál gazdagabbak leszünk az Új évben. Ne felejtsük azonban el, hogy a lencse mellé semmiképpen se fogyasszunk szárnyast, mert az elkaparja a szerencsénket, a hal elúszik, a vad pedig elszalad a szerencsénkkel. Fogyasszunk az év első napján inkább malacot, mert ő fogja nekünk az orrával a szerencsénket kitúrni.

De vajon hogyan terem és hogyan néz ki az a lencse növény, amelynek termését január 1-én olyan sokan lelkesen fogyasztanak.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Tájékoztatók - félreértések

2015. december 21.

Címkék: szaktanácsadás, tájékoztató

Kollégáimmal a minap adtunk közre egy felhívást a mezőgazdasági szaktanácsadók etikus magatartásával kapcsolatban. A felhívás célja az volt, hogy a szervezetünk által képviselt gazdálkodók tisztában legyenek azzal, hogy a szolgáltatásért kifizetett összegért mit is várhatnak el azoktól a szolgáltatóktól, akikkel kapcsolatba kerülnek, mi az, amiért fizetnek nekik.

Az azóta érkezett visszajelzések alapján azonban azt kellett megállapítanom, hogy bármennyire is igyekeztünk a felhívásban a közölni kívánt információkat pontosan megfogalmazni, néhányan félreérték a leírtakat.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Áfonya - a határainkon túl

2015. december 15.

Címkék: gyümölcs, kertészet, áfonya

A kék áfonya, vagy magas bokrú áfonya elméletileg itthon is termeszthető, de sok olyan speciális igénye van, ami megnehezíti és nem teszi igazán hatékonnyá a termesztését. Az egyik legfontosabb tényező, hogy az áfonya, savanyú kémhatású talajt igényel. Ennek hiányában a növény elpusztul, amelynek oka, az áfonya gyökerén, a növénnyel szimbiózisban élő gomba fajok jelenléte, amelyek csak megfelelő körülmények között képesek fejlődni. Mivel szimbiózisról van szó, egyik sem életképes a másik nélkül, azaz nincs áfonya „gomba” nélkül.

A savanyú termesztő közeg dézsás termesztéssel, és egyéb talaj kezelési technikákkal még meg is oldható, de nem igazán költséghatékony. A másik tényező, ami az áfonya termesztéséhez kell, az a hűvösebb klíma, ami hazánk bizonyos területein azért még adott. Mégsem tartozik a kék áfonya a hazai bogyósgyümölcs termesztés sikerágazatai közé, kék áfonya ültetvény csak nagyon kis méretben található meg itthon.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Bepillantás egy angliai nemesítő intézet eredményeibe

2015. december 10.

Címkék: kutatás, kertészet, szamóca, Málna, módszertan

Korábban az egyik vezető málnafajta volt Magyarországon a Malling Exploit, amit az Egyesült Királyságban, East Mallingban nemesítettek. Ez a málnafajta a nyári időszakban érik, és kiválóan alkalmas hűtőipari feldolgozásra.

Nagyrédén, ahol korábban 80 hektár málna volt, Fertődi zamatost és Malling Exploitot termeltek az emberek, amit a nagyrédei hűtőház fel is dolgozott, és fagyasztott málnaként értékesített Európa szerte. Ebből adódóan mindig nagyon érdekelt, engem, mint nagyrédei kertészt, hogyan is működhet az east mallingi kutatóintézet.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Kézikönyv segíti az ökológiai gazdálkodókat

2015. december 08.

Címkék: kézikönyv, öko

Az Ökológiai gazdálkodás támogatásra (Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, az ökológiai gazdálkodás fenntartása) jelenleg is benyújthatók a támogatási kérelmek, a meghosszabbított határidő szerint december 31-ig.

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara az ÖKO támogatási kérelmek benyújtásához és a támogatás előírásainak megismeréséhez, betartásához kapcsolódóan jelentetett meg gazdálkodói kézikönyvet. A kézikönyv elérhető a NAK honlapján. A kiadvány elkészítésében a legfontosabb releváns szervezetek működtek közre, így azt a Miniszterelnökség, a Földművelésügyi Minisztérium, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Biokultúra Szövetség, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei készítették.

Teljes cikk

Segítség termőföld ügyben

2015. december 04.

Címkék: kézikönyv, jogszabály, termőföld

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Mostanában sokat emlegetett téma a föld. A föld csak meghatározott mértékben áll rendelkezésünkre, azaz csak annyit tudunk „elosztani” egymás között, amennyi a rendelkezésünkre áll, az ország határain belül. Ez Magyarország esetében, a mezőgazdasági területeket tekintve nagyjából 5-5,5 millió hektár, a szántók ebből mintegy 4 millió hektárt tesznek ki. Több nem lesz, sőt igazából az egyéb felhasználások miatt inkább kicsit még csökken is. Talán éppen ezért, mert a termőföld egy korlátozottan rendelkezésre álló erőforrás, az elmúlt években egyre erősebben folyik érte a „küzdelem”.

A termőföldek használatáról, azok adás-vételéről számos jogszabály, kormányhatározat és egyéb más jogi szabályozás rendelkezik. Mindez több ezer oldal nehezen érthető, bonyolult joganyag. Éppen ezért egy gazdának nagyon nehéz dolga van, amikor próbál eligazodni a számára sokszor amúgy is idegen, komplikált világban.

Ezt az eligazodást segítve, elkészült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legújabb gazdálkodói kézikönyve a Földforgalmi szabályozás, ami a www.nak.hu oldalon elérhető.

Teljes cikk