Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Kiadványok – fórumok - ébredések

2015. december 01.

Címkék: közvetlen támogatás, fórum, vidékfejlesztési program, kézikönyv

A 2014-2020 közötti időszakra szóló vidékfejlesztési támogatási lehetőségeket bemutató kamarai kézikönyv megjelenését követően számos fórum is lezajlott az országban, amelyek célja az volt, hogy a támogatásban potenciálisan érintetteket a lehető legjobban felkészítse az uniós források hozzájutására. Mint szakértőben, felmerül bennem a kérdés, hogy ez vajon mennyivel fogja megnövelni a pályázati felhívásokra érkező támogatási kérelmek számát?

Az kétségtelen, hogy az országban ma már kevés olyan gazdálkodó akad, aki ne hallott volna a 2014-2020 időszakra szóló Vidékfejlesztési Program adta lehetőségekről, az intézkedések, és az azokon belüli műveletek feltételrendszereiről, a kötelezettségekről, ami a támogatások elnyerésével járhat. A Programhoz kapcsolódó kézikönyv szinte minden potenciális érintetthez eljutott, és a fórumokon való részvétel is több száz fősre rúgott minden helyszínen.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Az eddigi legnagyobb távirányítós jármű?

2015. november 24.

Címkék: precíziós mezőgazdaság

Ha nagy járműre gondolunk, nekünk gazdáknak biztosan egy traktor jut eszünkbe. Gyerekként mindig is szerettem volna egy igazán jó távirányítós autót, amit lehet, hogy azért nem kaptam mert lány vagyok. Viszont most itt a lehetőség, hogy beszerezzek egy távirányítós traktort.

Precíziós gazdálkodás egy sokat emlegetett fogalom. A szántóföldi növénytermesztők már viszonylag régen, sikerrel alkalmazzák a GPS vezérelt traktorokat és művelőeszközöket. A kertészetben a traktorok ilyen irányú modernizálása, a növények különlegessége és a termesztéstechnológia miatt nem tudott elterjedni. Röviden összefoglalva, a vezetéshez a kertészeknek még sofőr kell. Vannak természetesen más precíziós technológiaként emlegetett fejlesztések, amelyeket a kertészek is jól tudnak hasznosítani.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Munkavédelem, tűzvédelem - a mezőgazdaságban is kardinális

2015. november 20.

Címkék: munkavédelem

A mezőgazdasági munkálatok egész évben zajlanak a gazdaságban, még akkor is, ha sokan ezeket nem feltétlenül érzékelik. Igaz, hogy a nyár a munkacsúcs, az őszi időszakban zajlik a szántóföldi betakarítás egy jó része, a termény betárolása, de a tél folyamán kerülnek elő, az emberi egészségre igencsak nagy veszéllyel fenyegető metszőollók is.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig figyeljünk oda a munkavédelmi és tűzvédelmi előírásokra, amelyek gyakran tűnnek felesleges aggódásnak. Még akkor is, ha nem egyszerű minden munkavállalót koordinálni és oktatásukat minden munkafolyamatról, minden eszközről, gépről megtartani, de mindenképpen el kell végezni, mert ezzel megakadályozhatjuk a bajt.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Elstartolt a névjegyzéki szaktanácsadás engedélyezése a NAK-nál

2015. november 17.

Címkék: vidékfejlesztés, fórum, szaktanácsadás

„Szaktanácsadás Újratöltve” címmel jelent meg a NAK weboldalán egy összefoglaló arról, hogy a Kamara nagyszabású fórumot szervezett a névjegyzéki szaktanácsadók számára, miután 2015. november 14-től immár hivatalosan is megkezdték a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói tevékenység engedélyezési feladatainak ellátását.

A potenciális szaktanácsadók közel egy évet vártak arra, hogy a Kamara végre megkezdhesse az engedélyezést, amit a november 6-án megjelent, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói tevékenységről szóló földművelésügyi miniszter 73/2015. (XI.6.) FM rendelet hatálybalépése tesz lehetővé. Új szaktanácsadóként gyakorlatilag 2014. január 1-től nem lehetett regisztrálni a rendszerbe. Ennek hátterében a szabályozási kérdések tisztázatlansága állt. Míg ugyanis a kamarai törvény a NAK hatáskörébe helyezte a feladatot, a végrehajtást szabályozó korábbi rendelet (90/2009 FVM rendelet) az új szabályozó dokumentum hatályba lépéséig a Nemzeti Agrár-szaktanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézetet (új nevén Hermann Ottó Intézet – HOI) nevesítette a feladat végrehajtójaként. A HOI azonban már nem végezte, a NAK pedig még nem végezhette az engedélyezést.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Fókuszban a területmérés

2015. november 12.

Címkék: támogatás, térinformatika, AKG, öko

Az Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és Ökológiai gazdálkodás (ÖKO) támogatására vontakozó támogatási kérelmek benyújtási időszaka elkezdődött, november 7-én megnyílt az MVH által működtetett elektronikus benyújtó felület.

Az AKG és ÖKO támogatásokra pályázni kívánóknak a támogatási kérelmükhöz az elektronikus felületre fel kell tölteni a támogatásba bevinni kívánt földterületeik GPS-el lemért körvonalait (poligonokat). Az gondolom, hogy nem csak a pontozási rendszerben szereplő kiválasztási szempontok fogják meghatározni azt, hogy ki részesül végül támogatásban, a területmérés elvégzése szűk keresztmetszete lehet már a támogatási kérelmek benyújtásának is. Azt tapasztalom, hogy sok az érdeklődő, aki fontolgatja a pályázat benyújtását, viszont ehhez képest országosan kevés lehet a színvonalas területmérési szolgáltatást nyújtó vállalkozás.

Teljes cikk

Roadshow a Vidékfejlesztési Programról

2015. november 09.

Címkék: pályázat, vidékfejlesztési program, roadshow

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

A téli időszak az agráriumban jellemzőem a tájékozató eseményekről, konferenciákról szól. Jómagam hetente legalább 3-4 ilyen típusú eseményen adok elő, az idei szezon sztártémája a Vidékfejlesztési Program, amely most augusztusban került elfogadásra.

A 10-20 fős rendezvényektől az 500 fős óriás eseményekig mindenfajta/féle formában rendeznek tájékoztató fórumokat. Kifejezetten szeretek ilyen eseményekre menni, mivel az előadást követő kérdések, és főleg az azt követő beszélgetések azok, amik segítenek nekem abban, hogy egyre jobb legyen az előadás, egyre hasznosabbak legyünk, és valóban azokat a pontokat emeljük ki, amelyek fontosak a gazdálkodóknak, élelmiszer-előállítóknak.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Málnát a déli féltekén is lehet termeszteni, nem is akárhogyan

2015. november 03.

Címkék: gyümölcs, Málna, ANUGA

Chile málna nagyhatalom. A világon, 2014-ben összesen 412.000 tonna málna termett az International Raspberry Organisation adatai alapján. Lengyelország (2013. 120.000 tonna), USA (2013. 78.000 tonna) és Szerbia (2013. 65.000tonna) mellett, Chile a negyedik ország, ahol nagy mennyiségben termelik a málnát. 2013-ban Chilében 44.600 tonna málnát állítottak elő.

A chilei málna 99%-ban feldolgozott formában, fagyasztva, vagy sűrítményként hagyja el az országot és kerül exportálásra, az Amerikai kontinens északi országaiba, vagy Európába. Persze az eddig elért eredmények ellenére, ott is vannak nehézségek és kihívások. A chilei málnatermesztők 70-80%-a kevesebb, mint 1 hektáron termeli a málnát. A kis birtokméret miatt az integrátor szerepet betöltő feldolgozóipari cégek csak nehezen tudják ellenőrizni a termesztési körülményeket, és a betakarítás sem gépesíthető. A málna szaporítóanyag beszerzés sem ellenőrizhető, ami nemcsak rövid, hanem hosszú távon növény egészségügyi problémákat is felvet.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Egyszerűbb KAP várható

2015. október 30.

Címkék: KAP, Közös Agrárpolitika, közvetlen támogatás

Röviddel az új Közös Agrárpolitika elfogadását és életbelépését követően Hogan biztos a KAP egyszerűsítését tűzte ki célul. Tény, hogy a 28 tagállam érdekei nyomán az uniós agrárpolitika a tervezettnél heterogénebb és bonyolultabb lett végül, de vajon sikerül-e utólag egyszerűsíteni a sok esetben egymásra fedő és sokszínű intézkedéseken.

Hogan biztos felkérésére a tagállamok az idei év első felében tehették meg javaslataikat a kívánt egyszerűsítésekkel kapcsolatban, valamint széleskörű társadalmi véleményezés is zajlott a kérdésben.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

ANUGA – az élelmiszeriparosok világkiállítása

2015. október 27.

Címkék: gyümölcs, kiállítás, élelmiszer feldolgozás, élelmiszer

Minden második évben októberben Németországban összegyűlnek a világ meghatározó élelmiszeripari cégei, a feldolgozók, nagykereskedők, kiskereskedők, élelmiszeripari technológusok és gépforgalmazók. Az ANUGA két évente kerül megrendezésre Kölnben.

Igaz mi alapanyag termelők vagyunk, de a fejlődés iránya az alapanyag feldolgozásában, és ezt követően magasabb áron való félkész vagy késztermékként történő értékesítésében számunkra is érdekes tapasztalatokat nyújt.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

AKG csomag tervezése – megjelent az AKG kalkulátor

2015. október 22.

Címkék: támogatás, kalkulátor, AKG

Sokan érdeklődnek a most induló AKG programról. Én személy szerint is sok kérdést kapok, az AKG-s előadásoknak is most van dömpingje, pörög a kommunikációs kampány.

A gazdálkodók egyre inkább kezdik látni, hogy némiképp megváltozott a támogatás logikája. Az új AKG rendszerének kialakításakor célként tűzték ki, hogy tudatosabb gazdálkodói döntés eredménye legyen az AKG-ba való belépés.

Teljes cikk