Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Október 16-án újra megnyílnak a pénzcsapok

2015. október 19.

Címkék: támogatás, KAP, SAPS, közvetlen támogatás

Tekintettel az orosz embargó, valamint a tejkvóta kivezetés nyomán kialakult gazdasági helyzetre, az idei évben az egyébként megengedettnél (50%) magasabb előleget fizethetnek a tagállamok. Vagyis az idén kivételesen a közvetlen támogatások 70%-át kaphatják meg október 16. után a gazdálkodók. De nézzük, „mennyi is az annyi” 2015-ben!

Megközelítőleges euró összegeket már eddig is tudtunk, de miután az átváltási árfolyam csak szeptember végén vált ismertté, a pontos forint összegek mindezidáig várattak magukra. Az ország számára euróban folyósított közvetlen támogatások átváltási árfolyama a szeptember 30-i legutolsó, EKB által meghatározott középárfolyam. Az idei évben tehát 313,45 Ft-tal kell átszámolni a közvetlen támogatások összegét.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Víztározó – hobbi vagy munkaeszköz

2015. október 12.

Címkék: víz, vízgazdálkodás, öntözés, halgazdaság, horgászat

Ha meglátunk egy tavat, leginkább az jut eszünkbe, főleg egy nyári napon, hogy milyen jót úsznánk a vízben. Van akinek az jut eszébe, hogy milyen jót lehetne horgászni a partról. Van akinek pedig az jut eszébe, hogy milyen jól fel tudná használni azt a sok vizet kultúrnövényei öntözésére.

Egy gazdának leginkább az utóbbi verzió jut az eszébe, míg a gazda összes „civil” barátjának inkább az előbb felsorolt lehetőségek egyike. Így történt ez egy kellemes őszi napon a mi víztározónknál, és a mi barátunkkal is.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

OMÉK 2015. A kiállító kistermelő szemével.

2015. október 08.

Címkék: kiállítás, vásár, OMÉK

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár idén egy újítással várta az érdeklődőket a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont területén. A HUNGEXPO közepén húzódó passzázs szimbolizálta a Dunát. Ennek megfelelően, a passzázs egyik oldalán állítottak ki a Kelet- a másik oldalán pedig a Nyugat-Magyarországi (kis)termelők, élelmiszer előállítók, és kínálták termékeiket.

Mi is ott voltunk. Szörppel, mosolygósan, jó kedvűen. Vártuk az érdeklődőket, akik jöttek is, és kóstolták a szörpjeinket.

Teljes cikk

Sánta Edina

Vidékfejlesztési szakértő

Oké öko

2015. október 06.

Címkék: támogatás, vidékfejlesztési program, biogazdálkodás, öko

2016. január 1. és 2020. december 31. között 60 milliárd FT összeget meghaladó keret áll rendelkezésre a biogazdálkodás terület alapú támogatására. A VP 2014-2020-as intézkedései számos pályázati felhívásban-előnyben fogják részesíteni az ökológiai gazdálkodást.

A földvásárlásnál elővásárlási jogot, az állami földekre kiírt haszonbérleti pályázatoknál többletpontot élveznek a bio gazdálkodók. Hamarosan pedig kiírásra kerülnek az ökológiai gazdálkodásra történő áttérésre és az ökológiai gazdálkodás fenntartására vonatkozó pályázatok.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

AKG – kézikönyv is segíti az új AKG feltételeinek megismerését

2015. szeptember 29.

Címkék: kézikönyv, NAK, AKG

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ez előzőekben már megjelent Zöldítés, Kölcsönös Megfeleltetés, Nitrát és Vidékfejlesztési Program kézikönyvei után újabb kiadványt jelentetett meg, az Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kézikönyvet.

A kézikönyv elsősorban a támogatási kérelem benyújtásához nyújt segítséget.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A parlagfű

2015. szeptember 22.

Címkék: stratégia, allergia, parlagfű, gyom

Becslések szerint hazánkban minden 5. ember szenved a parlagfű okozta allergiás tünetektől. Magyarország jelenleg Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa, és a pollenkoncentráció növekedésével, a betegek száma is egyre inkább növekedett az elmúlt években.

Az utóbbi évek gyomfelvételezéseinek becslése szerint az ország szántóterületének több mint 5%-a borított parlagfűvel.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Ökológiai célterület kijelölés idén már másodszorra

2015. szeptember 19.

Címkék: KAP, zöldítés, EFA, kérelem

A zöldítés összetettsége miatt sok gazdálkodónak nem sikerült maradéktalanul teljesíteni az 5%-os ökológiai jelentőségű terület kijelölését. Idén még van megoldás a támogatáscsökkentés elkerülésére, ugyanis a zöldítési rendelet módosításával lehetővé vált, hogy október 8-ig új ökológiai jelentőségű területeket jelöljenek ki az érintettek.

Alig három hónapja, hogy lezárult az egységes kérelem, és ismét jelölhetnek a gazdálkodók ökológiai jelentőségű területeket (EFA). Az új KAP indulásának évében még rendkívül nehézkesen indult a kérelembeadás, a kérelembeadó felület hiányosságait tetézte, hogy sok gazdálkodó nem látta tisztán, mit és hogyan kell teljesítenie a zöldítés kapcsán.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Egyre nehezebb helyzetben a tejágazat

2015. szeptember 17.

Címkék: tejtermelés, tej, kvóta

Egyre többet hallunk manapság a híradásokban arról, hogy elégedetlenek a tejtermelők az alacsony árak miatt. Tüntetések szerveződnek, segélyért lobbiznak az érdekcsoportok… De vajon mi történt, hogy ilyen nehéz helyzetbe került az ágazat? Következő bejegyzésemben ezt próbálom röviden körbejárni

Míg 2014-ben a tej és a tejtermékek ára még rekord magasságokban szárnyalt az erős kereslet és a kedvező időjárási viszonyok miatt, addig most szinte sosem látott mélységbe süllyedt. Az orosz embargó, és annak meghosszabbítása következtében jelentős készletek halmozódtak fel az Európai Unió belső piacán, amit tovább rontott a világpiaci kereslet visszaesése. A korábban jelentős felvásárlónak számító Kína kereslete ugyanis nehéz gazdasági helyzete következtében csökkent.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Nemcsak a tenger mélyén, hanem az űrben is nevelt már az ember növényt

2015. szeptember 14.

Címkék: növénytermesztés, űrkutatás

Nemrég írtunk itt a Gazdablogban arról, hogy kísérletként már a tenger mélyén is képes volt az ember növényt előállítani. A napokban szembesültem azzal a ténnyel, hogy nemcsak a tenger mélyén, hanem már az űrben is kipróbálták a növénytermesztést. Persze egyelőre csak kicsiben.

Nem egy másik bolygóról van szó, hanem egy űrhajóról, ahol a kísérlet sikerült. Az amerikai asztronauta Scott Kelly küldte el üzenetét az ISS nemzetközi űrállomásról, amelyben arról tudósít, hogy sikeresen működik a speciális körülményekre tervezett fóliasátor.

Teljes cikk

Sánta Edina

Vidékfejlesztési szakértő

Békítő

2015. szeptember 11.

Címkék: vidékfejlesztés, együttműködés, felmérés

„Rossz szomszédság: török átok, s ők nem igen jó barátok.” /Arany János/

Nagy viszályság van a vidéken- hallom falugazdászoktól. Sok a vita, a meg nem egyezés, a perpatvar. Gazdáink alig, hogy közösen belekezdenek valamibe, már össze is vesznek. Nem nagyon akaródzik az együttműködés. A gyakorlat azt mutatja, hogy az egyéni érdekek, még ha rövidtávon érvényesülnek is, sok esetben mindent felülírnak. Vajon hányadán állnak egymással gazdáink? Hogyan lesznek összefogáson alapuló fejlesztések?

Teljes cikk