Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Olimpia - kicsit másképp

2015. szeptember 04.

Címkék: vidék, parasztolimpia

Az Olimpia szó hallatán minden bizonnyal az 5 karikás világverseny jut mindenkinek eszébe az egész világon. A mi kis hazánkban van viszont egy különleges olimpia, amit a szervezői – hagyományőrző vidékeik lévén – Parasztolimpiának neveztek el.

A Baranya megyei Somogyhárságyon már a 17. Parasztolimpiát szervezték meg az idén. Ez egy falusi vetélkedő, ahol a résztvevő csapatok különböző, hagyományos népi szokásokat, falusi játékokat felelevenítve mérik össze erejüket, vagy inkább ügyességüket. A somogyhárságyi Parasztolimpián a csapatok résztvevői zsákban futottak, krumplival csúzliztak vagy éppen patkót dobáltak.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Növénytáplálás kint a terepen

2015. szeptember 04.

Címkék: gyümölcs, növénytermesztés, tápanyag

A növényeink táplálására a sikeres és hatékony növénytermesztés érdekében oda kell figyelnünk. A növényeink a talajból, termesztőközegből vagy éppen levélen át képesek felvenni azokat a tápanyagokat, amelyekre szükségük van. Ideális esetben ezek az elemek felvehető formában jelen is vannak a közegben.

Valamivel bonyolultabb ez a folyamat, mint az étel elkészítése egy recept alapján. De itt is megvannak a jól kipróbált technikák és receptúrák. A tápanyagutánpótlás szabályszerűségeit, a növények igényeit már sok-sok évtizede kutatják hazánkban és világszerte. A mai termelők pedig alkalmazzák a jelen és a múlt kutatási eredményeit, hiszen a kutatók a tapasztalataikat „lefordították” a gyakorlat nyelvére.

Teljes cikk

Elkészült. Feltöltjük. Postázzuk. Kiosztjuk.

2015. augusztus 27.

Címkék: vidékfejlesztés, vidékfejlesztési program, tájékoztató

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Lassan két hónapja, hogy elkezdtünk dolgozni a Vidékfejlesztési Programról szóló kiadványon. Örömmel jelentjük, hogy a 120 ezer példány nyomtatását a nyomda hamarosan befejezi, jövő héten pedig az érintett tagoknak történő postázás is megtörténik, illetve a kiadvány hamarosan a NAK irodákban is elérhető lesz. És persze, a cikkre kattintva az online változat akár már le is tölthető. :)

A kiadvány a Program közel 1000 oldalának – a potenciális pályázók számára – lényeges elemeit igyekszik összefoglalni közérthető nyelven. 88 oldalban. A megírásban a NAK szakértői mellett, a Miniszterelnökség, a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrárgazdasági Kutatóintézet munkatársai, illetve további külsős szakértők vettek részt. A munka komoly koordinációt igényelt, de jó volt látni, hogy az egyes szervezetek milyen jól össze tudnak dolgozni.

Teljes cikk

Sánta Edina

Vidékfejlesztési szakértő

Gyüttmentek

2015. augusztus 26.

Címkék: vidék, gazdálkodás, fesztivál

Kik ezek és honnan jöttek?- kiabál oda Pista bácsi szembe szomszédjának, Terkának. Valami városi gyerekek. Azt mondják, ők itt gazdálkodni, élni akarnak. Önfenntartást emlegetnek. Majd meglátjuk, mi lesz belőlük. - feleli Terka néni.

Éppen ezt a kérdést járja körbe az idén először megrendezésre kerülő Gyüttment Fesztivál. A nógrád megyei Csobánkapusztán, a Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány szervezésében augusztus 27. és 30. között megvalósuló "gyüttmentek találkozója" a vidéken letelepedni vágyó városi fiatalok, családok és a már vidékre költözött ex-városlakók és vidéki közösségek számára létrejövő rendezvény, ahol az ország egész területéről érkező résztvevők oszthatják meg egymással tapasztalataikat az új életmódjukról, nehézségeikről, sikereikről, terveikről.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Egy igazán szamócás kalandpark

2015. augusztus 24.

Címkék: kertészet, szamóca

Igaz vége már a hazai szamóca szezonnak, de valahogy úgy vagyunk vele, még mi magunk is, akik szamócát termelünk, hogy az év 365 napján, bármikor meg tudnánk enni egy kisebb-nagyobb tálkával.

Már pedig van olyan hely, nem is olyan messze, ahol az év 365 napján, minden, de tényleg minden a szamóca körül forog. Ez pedig nem más, mint a Németországban fellelhető Karl’s Erdbeerhof.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Végre indulhatnak az új támogatások: aláírták a Vidékfejlesztési Programot

2015. augusztus 17.

Címkék: közvetlen támogatás, vidékfejlesztés, pályázat, vidékfejlesztési program

Elkezdődik a pályázatok korszaka. Nem csak egyszerűen egy új program indul, új névvel, régi és új támogatásokkal, új támogatási rendszerre is készülhetünk.

Az idei, 2015-ös év a változások éve az agártámogatások terén. Tavasszal, az egységes kérelem beadásának időszakában, a blogon is sok bejegyzés született arról, hogy a KAP reform eredménye képen az agrártámogatások fő pillére, a közvetlen támogatások új feltételekkel igényelhetők. Új követelményként a zöldítést idéntől kell teljesíteni. Idén, még augusztus 15-ig lehet csatlakozni a kistermelői támogatási rendszerhez, a fiatal gazdák pedig már a közvetlen támogatásokból is forrásokhoz juthatnak.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Üvegház a tenger mélyén

2015. augusztus 06.

Címkék: növénytermesztés, innováció, tudomány, óceán

Álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer lehetővé válik, hogy növények termesztésére használjuk az óceán mélyét. Pedig egy olasz cég most meglehetősen intenzíven ezen dolgozik. Sok munka van még előttük, de az ötlet és eddigi eredményeik is nagyon érdekesek.

Az ötlet egyszerűen a hobbijukból adódik. A kutatást elindító család hobbija a búvárkodás. A sorozatos búvárkodások során felmerült bennük, hogyan lehetne kihasználni a tenger adta lehetőségeket.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Vidékfejlesztési Program – Lázas munkában a Kamara

2015. augusztus 03.

Címkék: vidékfejlesztés, Európai Unió, pályázat, szaktanácsadás, falugazdász

Az uniós, vidékfejlesztésre fordítható források megnyílásáról korábban írt bejegyzésem várakozásai beigazolódni látszanak, hiszen tegnap reggel már a magyar közszolgálati média is megerősítette, hogy az új Vidékfejlesztési Program elfogadásáról Magyarország megállapodott a Bizottsággal, így az már csak legfeljebb hetek kérdése lehet.

A források kedvezményezettjeinek legnagyobb hazai érdekvédelmi szervezete a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is erre számít, hiszen lázas munkába kezdett, hogy tagjai minél szélesebb körét megismertethesse a lehetőségek tárházával. A tájékoztatásra többféleképpen készülnek.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Szaktanácsadás – még mindig nem megy támogatás nélkül

2015. július 29.

Címkék: támogatás, Brüsszel, szaktanácsadás

Az Európai Unióban és Magyarországon is egyre inkább tudatosul a döntéshozókban, hogy a gazdasági fejlődés alapja a naprakész tudás megszerzése, annak minél szélesebb körhöz, minél gyorsabb eljuttatása. Ma már a tudáshoz nem kizárólag képzéseken való részvétel útján, de más formában is hozzájuthat mindenki, akinek szüksége van rá.

A klasszikus oktatási formák mellett a tudást közvetítik a tájékoztatási tevékenységet végző falugazdászok is, de a termelők egyre nagyobb arányban keresik a speciális, egyénre szabott szaktanácsadást is, amihez még támogatást is lehet szerezni. Úgy tűnik azonban, hogy ezekhez a támogatásokhoz már nagyon hozzászoktak a szolgáltatást igénybe vevők és támogatás nélkül már nincs szükségük rá.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Új elnökség az Európai Unió Tanácsában

2015. július 28.

Címkék: Közös Agrárpolitika, Európai Tanács, Európai Unió, Luxemburg

A napokban eltöprengtem, milyen nehéz lehet egy ilyen kis országnak, mint Luxemburg, betöltenie a Tanács elnöki tisztségét. Még emlékszem, mikor Magyarország öltötte magára ezt a posztot, ráadásul olyan nagyszabású folyamat kezdetén, mint a KAP reform.

Nem volt könnyű, bár nekünk nem volt tapasztalatunk e téren. Most Luxemburgnak ennél jelentősen több fajsúlyos témát kell kezelnie, de előnyben van, mert idén látja el 12. alkalommal ezt a feladatot.

Teljes cikk