Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Fekete ribiszke - a C-vitamin bomba

2015. július 22.

Címkék: gyümölcs, kertészet, fekete ribiszke, házi kerti termesztés

Nehéz lenne megszámolni, hogy hányan keresnek minket azzal a céllal, hogy fekete ribiszkét vásároljanak. Ezen ugyan mi nem is csodálkozunk, hiszen jól tudjuk, hogy a fekete ribiszke az egyik legkiválóbb élelmiszer, ha C vitamint szeretnénk a szervezetünkbe juttatni.

Az itthon termeszthető bogyósgyümölcsök kiváló beltartalmi értékekkel rendelkeznek, és sokoldalúan felhasználhatók. Általában kis méretűek, változatos formájukkal kiváló díszét képezhetik házi kertjeinknek. A hazánkban termeszthető bogyósgyümölcsök mindegyike évelő, néhányuk fásodott szárú, termesztésükhöz viszont nincs szükség speciális metszési szaktudásra, mert nem hasonlítanak a gyümölcsfákhoz. Mivel méretük kicsi, vegetatív úton könnyen szaporíthatóak, így sokunk kiskertjében megtalálhatjuk az ízletes, gyakran még gyógynövényként is felhasználható termést adó növényeket.

Teljes cikk

Sánta Edina

Vidékfejlesztési szakértő

Vakáció a gazdánál

2015. július 17.

Címkék: élelmiszerbiztonság, turizmus, nyár

Bárányok és felhők, hét ágra tűző nap, szénakazal, istálló, zamatos gyümölcs, friss tej és kakaskukorékolás. A nyár nagyszerű lehetőséget teremt gyerekeinknek, hogy megelevenedjenek képeskönyveik és valódi élmények útján ismerjék meg az életet vidéken, a farmon, és azt, hogy mi fán terem az élelem.

Ez ma már nemcsak a városi kölyköknek jelent igazi felfedezést. Vidéki kortársaik sem biztos, hogy ismerősek ezen a téren. A háztáji gazdálkodás, a betevő megtermelése, a veteményes és jószág gondozása már nem alapvető vidéki gyakorlat.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Frissültek a 2015-ös támogatási összegek

2015. július 15.

Címkék: támogatás, KAP, közvetlen támogatás, kistermelői támogatás, kalkulátor, fiatal gazda támogatás

Számolja ki újra, mekkora támogatásra számíthat és mérlegelje korábbi döntését!

Tegnap láttak napvilágot azok a közvetlen támogatási összegek, amelyek már a 2015-ös egységes kérelem beadások lezárultát követően, a kérelmezett adatokat alapul véve kerültek kiszámításra. Természetesen ezek az összegek még mindig csak becslésen alapulnak, hiszen a végleges fajlagos összegek kiszámítására csak a helyszíni és adminisztratív ellenőrzések lefolytatását követően nyílik lehetőség, amikor kiderül, hogy az igénylők közül kik lesznek a valódi jogosultak és hány felé kell osztani az egyes jogcímekre elkülönített támogatási borítékokat. De kétségkívül már ezek a számok már pontosabban jelzik a várható támogatási összeget, mint a kérelmezést megelőző, modellezésen alapuló kalkulációk.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A málnáról…

2015. július 10.

Címkék: gyümölcs, kertészet, Málna

A málna nem csak a medvék, hanem az én kedvencem is. Nemcsak enni szeretem a málnát, hanem termeszteni is, mert igazi sikerélmény. Csinálják csak utánam, mert egyszerű és örömteli tevékenység.

A málna termés, botanikailag csonthéjas terméscsoport. Furcsán hangzik, de mi kertészek ide soroltuk be. Specialitása, hogy a vacokkúp a növényen marad, anélkül távolítjuk el a bokorról, nem úgy mint a fekete szedret.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Vidékfejlesztési Program – zöld lámpára várva

2015. július 06.

Címkék: támogatás, EU, vidékfejlesztés

A szerencse nem más, mint a felkészültség találkozása a lehetőséggel. Darrell Royal

Napról napra egyre nagyobb türelmetlenséggel várják a mezőgazdasági termelők, az élelmiszer-feldolgozók, az erdőgazdálkodók és a további potenciális pályázók, hogy végre megnyíljanak az EU agrár-vidékfejlesztésre fordítható forrásai.

Teljes cikk

Sánta Edina

Vidékfejlesztési szakértő

Szövetkezünk

2015. június 29.

Címkék: integráció, szövetkezetek

Szövetkezni jó, szövetkezni érdemes!- sokszor sokfelől hallottuk már. De vajon valóban akarunk-e együttműködni egymással? Bízunk-e a közös sikerben?

Szövetkezni ugyanis egyáltalán nem magától értődő dolog. Pláne nem Magyarországon. A szövetkezéshez meg kell érni, fel kell nőni.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Víz – ember – földművelés

2015. június 24.

Címkék: víz, aszálystratégia, vízgazdálkodás, öntözés

Az elmúlt néhány évben szinte nem telt el egy hónap sem anélkül, hogy valahol ne foglalkoznának a vízzel, azzal, hogy éppen nagyon sok van belőle, vagy a szükségeshez képest jóval kevesebb.

A múlt héten megkezdődtek az Országos Vízügyi Főigazgatóság által szervezett tájékoztató és társadalmi konzultációs fórumok a vízgazdálkodást érintő kérdésekről, pontosabban a Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv felülvizsgálatáról (VGT2-ről), és a Kvassay Jenő Terv (KJT) elkészítéséről.

Teljes cikk

Molnár András

Agrárközgazdasági kutató

Messze még a 6 millió

2015. június 15.

Címkék: sertés, állattenyésztés, üzemlátogatás

Az íróasztal mellől leggyakrabban új üzem avatása vagy netán egy régi felújítása kapcsán látogatunk el egy-egy vidéki gazdasághoz, ezért is örültem különösen a lehetőségnek, amikor egy régi kor után fennmaradt sertéstelepre invitáltak.

Tudom – de minden esetre remélem – hogy a kevésbé korszerű telepek közül valót látogattam meg, mégis több hallott-látott dolog is gondolkodóba ejtett.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Nők a mezőgazdaságban – elmélet és gyakorlat

2015. június 11.

Címkék: nők, AKI

Korábbi bejegyzéseinkben már boncolgattuk a témát, amit most egy másik megközelítésből szeretnék megvizsgálni. Talán egy, vagy már két hónap is eltelt azóta, hogy az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) élére állt főigazgató, gyakorlatilag történelmet írt azzal, hogy első női vezetőként vehette át ezt az igen komoly és addig „férfias” pozíciót.

Amikor meghallottam a hírt, mint az intézet egykori kutatója, és mint nő, igazi büszkeséget éreztem. A kinevezett főigazgatót maga az intézet „nevelte”, hiszen ő maga is kutatóként kezdte valamikor az AKI-ban. Én magam 14 évig voltam tudományos munkatársa az intézetnek, így magam is ismerem eddigi szakmai tevékenységét, amely komoly szempont egy ilyen pozícióra jelentkezők kiválasztási folyamata során.

Teljes cikk

Sánta Edina

Vidékfejlesztési szakértő

Agro-aktivizmus

2015. június 09.

Címkék: generációváltás, fiatal gazdák

Beszéljünk a fiatalokról! Azokról, akik nemrég indultak el a fiatal gazda pályázaton, azokról, akik csak tervezik. Azokról, akik nem tervezik, de gazdálkodnak, vagy azokról, akiket rá lehetne venni, hogy csinálják.

„Generációváltás zajlik a magyar mezőgazdaságban. A támogatási lehetőségeknek köszönhetően a fiatalok ma már nem elvándorolnak vidékről, hanem sikeres családi gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók lesznek, és családot alapítva biztosítják a magyar falvak és a magyar tanyák jövőjét.” – olvasom a különböző nyilatkozatokat.

Tényleg?

Teljes cikk