Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Madárbarát gazdálkodás – De miért éppen a madarak?

2015. június 03.

Címkék: madártan, fenntartható környezet, poszter

A bejegyzésben egy posztert szeretnék bemutatni. A munkahelyen kint van a falamon, akik bejönnek hozzám, szívesen nézegetik, ezért gondoltam másoknak is érdekes lehet.

A posztert a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület készítette, egy projekt keretében: a Svájci-Magyar Együttműködési Programból megvalósuló „Égig érő tanterem” SH/4/10 pályázat részeként.

Teljes cikk

Molnár András

Agrárközgazdasági kutató

21 nap

2015. június 01.

Címkék: állattenyésztés, keltető, agárinformatika

A mezőgazdaság kapcsán – annak egyik leggyakoribb sajátosságaként – gyakran emlegetik a környezettől a természet erőitől való függőségét. Ez a legtöbb növénytermesztési tevékenység esetében így van, azonban az állattenyésztés, különösen annak egy speciális esete gyakorlatilag „gyárként” működik. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének kockázatok vagy hogy a sikerességhez ne lenne szükség szakértelemre.

A tegnapi nap abban a szerencsében volt részem, hogy személyesen is jelen lehettem hazánk egyik legkorszerűbb keltető üzemének ünnepélyes átadásán, amelyet az üzem rövid működés közbeni megtekintése zárt, aminek egy-két érdekességét szeretném most megosztani.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Mi következik a szamóca után a sorban?

2015. május 27.

Címkék: kertészet, cseresznye

Ha már eleget ettünk a szamócából (amiből ugye sosem elég, annak aki szereti ☺), keressük a hazai cseresznyét. A szamóca után érő következő gyümölcs a korai érésű cseresznye.

A hazai gyümölcs fajta nemesítés az elmúlt évtizedekben igen sikeres volt, így a termelők több magyar cseresznye fajta közül is választhatnak. De nézzük most a cseresznyét a fogyasztó szemszögéből.

Teljes cikk

Molnár András

Agrárközgazdasági kutató

Okszerű, fenntartható talajművelés

2015. május 18.

Címkék: talaj, talajművelés, AKI

Az ENSZ 2013-ban tartott 68. Közgyűlése nyilvánította a talajok nemzetközi évének 2015-öt. Ennek apropóján egy hamarosan véget érő, három éves EU projektre illetve annak néhány eredményére szeretném felhívni a figyelmet.

A beszámolónak az is apropója, hogy néhány lelkes Komárom-esztergomi gazdálkodó, falugazdász és talajtani szakértő segítségével egy szakmai nap keretében is lehetőség nyílt az eredmények áttekintésére és azok érintettekhez történő eljuttatásának legalkalmasabb módjának megvitatására.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Döntés előtt a fiatal gazdák!

2015. május 13.

Címkék: KAP, közvetlen támogatás, fiatal gazda támogatás

Már csak alig több mint egy hét van hátra, és megnyílik az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) 2007-2013 egyik „legnépszerűbb” jogcíme, a köznyelvben csak „fiatal gazda”-ként emlegetett támogatás. Aki részletesebben szeretne belemélyülni a támogatás feltételeibe, annak a 24/2015. (IV. 28.) MvM rendeletet kell keresnie.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), egy a weboldalán megjelent cikkben, még április közepén foglakozott a témával, „Új feltételekkel indulhatnak a fiatal gazdák az új Vidékfejlesztési Programban” címmel.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Eper vagy szamóca?

2015. május 11.

Címkék: kertészet, eper, szamóca

Lassan elérkezik a várva várt nap, amikor igazi, magyar, friss, csillogós, édes epret vásárolhatunk. A magyar szabadföldi eper, azaz a kertészek nyelvén, szamóca szezon néhány nap múlva elindul.

Hamarosan, 4-6 nap múlva a forgalmas utak mentén találkozhatunk a kiírással: magyar eper kapható. Ha már eddig is találkoztunk a felirattal, akkor fóliasátorban, vagy üvegházban termelt szamócát vásároltunk, mert szabadföldi termesztési körülmények között hazánkban a szamóca még egyelőre nem érik. 

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Bemutató videók a támogatások igényléséhez

2015. május 10.

Címkék: KAP, közvetlen támogatás, videó

Sokszor írtunk már arról, hogy az idei év támogatás-igénylési szempontból nehezebb, mint amihez eddig hozzászoktunk. A gazdálkodóknak is, de ugyan úgy a rendszer minden szereplőjének, legyen az falugazdász, hivatal vagy jogalkotó. Megjelentek új támogatások, a már meglévőknek változtak a feltételei és nem utolsó sorban a támogatások igényléséül szolgáló egységes kérelem beadó felülete is jelentős változáson esett át.

Talán ezek együttesen indokolják, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a kérelem kitöltését segítő videókat tett közzé.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Kinek jelent valódi alternatívát a kistermelői támogatási rendszer?

2015. május 08.

Címkék: SAPS, közvetlen támogatás, kistermelői támogatás

A gazdálkodók az idei egységes kérelembeadás kezdetétől jelezhetik, hogy részt kívánnak venni a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerében, amelyet a SAPS rendszer alternatívájaként választhatnak. De vajon kinek éri meg ilyen döntést hozni és mik a rendszer valódi előnyei?

Várhatóan a mezőgazdasági kistermelői támogatási rendszer nevet kapja az az egyszerűsített támogatási forma, amelynek keretében minden más közvetlen támogatást helyettesítő évenkénti, egyösszegű támogatást kaphatnak a csatlakozó gazdálkodók. A kistermelői támogatási rendszeren belül legalább 500, legfeljebb 1250 euró támogatás vehető igénybe. A gazdálkodó számára járó összeget a SAPS, a zöldítés, a fiatal gazda támogatás és a termeléshez kötött támogatás figyelembe vételével számolják ki 2015-ben, majd ezt követően minden további évben erre a támogatásra lesz jogosult, amíg a rendszerben marad. Még akkor is ezt a számára megállapított összeget kapja, ha a támogatás meghatározásakor, 2015-ben fiatal gazda volt, amiért járó támogatása beszámításra került az összegébe, de a következő évben már nem számítana fiatal gazdának. Ugyanez érvényes a termeléshez kötött támogatásokra is, vagyis amennyiben 2015-ben kötött támogatásra jogosult, de a következő években már nem lenne az (pl. eladja az állatait, nem termeli az adott kultúrát többé), megállapított támogatása akkor is változatlan marad. A rendszerben maradás egyetlen feltétele ugyanis, hogy azt a területnagyságot megőrizze, ami után 2015-ben közvetlen támogatásait kiszámították. Még csak az sem szükséges, hogy jogosult területei ugyanott helyezkedjenek el, csupán a belépéskor figyelembevett összterület meglétéről kell gondoskodnia. Amennyiben újabb területek vásárlásával bővíti gazdaságát, és már nem éri meg a rendszerben maradnia, a következő egységes kérelembeadás alkalmával átjelentkezhet a normál rendszerbe.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Számolja ki Ön is, mennyi közvetlen támogatást kaphat!

2015. május 05.

Címkék: SAPS, közvetlen támogatás, kalkulátor

A támogatásigénylések idején a gazdatársadalmat leginkább foglalkoztató kérdés, hogy milyen összegű támogatásra számíthatnak majd az elkövetkezendő évben. Érthető is ez, hiszen egy üzleti terv, illetve egy jövedelmező gazdaság vetésszerkezetének kialakításához tudni kell, miből gazdálkodhat az ember.

A változó Közös Agrárpolitika, az új jogcímek bevezetése, újabb követelmények előírása, azok szankcionálása éppen elég bizonytalansággal sújtja a gazdálkodókat, érthető tehát, hogy legalább az előírások ellentételezéseként várható támogatási összegeket szeretnék tisztán látni.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

„Fresh from Florida” – nem is olyan bonyolult

2015. április 29.

Címkék: marketing, termelők

Az ösztöndíjasok következő állomása Florida államba vezetett, az igencsak első pillantásra unalmasnak tűnő Jacksonville-be. Jacksonville Észak-Floridában található és semmilyen szempontból nem hasonlít Miami-ra, ami Florida hallatán általában az eszünkbe jut.

Jacksonville, a város területét tekintve, az USA egyik legnagyobb városa. Ez a város inkább az iparosodás irányába fejlődött, történelmét tekintve, a kikötőinek köszönhetően. Fejlődő, és működő gazdasága van, ahol nemcsak a nagyok, hanem kisvállalkozások is megtalálják számításukat. A város közigazgatása több olyan irodát, tanácsadó központot működtet, amelyek segítik az éppen kezdő, vagy már működő kis vállalkozásokat. Oktatásokkal, tréningekkel, mentorok biztosításával segítik a kis vállalkozó fejlődését.

Teljes cikk