A KAP reform megvalósításáról egy-egy oldalban

2015. április 27.

Címkék: KAP, közvetlen támogatás

A blogon már sokszor esett szó arról, hogy idén jelentősen megváltozik a támogatási rendszer. A blog szerzői közül már sokan, sokhelyen tartottunk előadásokat a témában, készítettünk kézikönyveket, írtunk cikkeket, részt vettünk gazdafórumokon, ahol mindig felmerültek a KAP reform eredményeképpen létrejött új támogatási lehetőségekre vonatkozó kérések.

Ennek ellenére úgy látjuk, hogy még mindig van mit mondani a témáról, akár így, a támogatási kérelmek benyújtása előtti ultolsó pillanatokban is. Ebben kívánnak segítséget nyújtani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján elérhető szórólapok is, amelyek egy A4-es oldalon, közérthető formában adnak tájékoztatást az 2015-ben újdonságként jelentkező jogcímekről.

Teljes cikk

Molnár András

Agrárközgazdasági kutató

Miért nincs nemzeti gyorséttermünk?

2015. április 22.

A szóban forgó kérdés felszínes formában már korábban is többször megfogalmazódott bennem, viszont egy rövid külföldi út ismét felvetette a kérdést: Miért nem sikerül „kitalálni” legalább egy magyar konyhára épülő gyorsétterem koncepciót?

Az egyszerű „megoldás” a kérdésre, ha a gyorséttermekhez társuló – gyakran nem megalapozatlan, azonban nem feltétlen szükségszerű – negatív tulajdonságokra – egészségtelen, aránytalan környezetterheléssel jár, stb - hivatkozva a gyorséttermet mint jelenséget utasítjuk el. Tehát egyszerűen szükségtelennek tekintjük, és mint ilyen, nincs is rá szükség. Ez egy álszent válasz, mert a mai rohanó világban, tetszik vagy sem, igen is van helye és szerepe és vannak jó példák is, amikből lehet tanulni.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Egy gazdaság, ami a közösségé

2015. április 20.

Címkék: őstermelők, termelői közösség, közösségi gazdaság

Washington államban jelentős szerepe van az agráriumnak, több mint 37.000 gazdaság működik ezen a területen. A mezőgazdaságon belül az államban jelentős szerepe van a gyümölcstermesztésnek. Elsősorban almát, és cseresznyét termelnek, de jelentős arányt képvisel a bogyósgyümölcsök termesztése is.

Ez az írás egy következő tudósítás, arról a tengerentúli szakmai útról, amelyen szerencsés ösztöndíjasként vehetek részt, az Amerikai Kormány jóvoltából. Érdekes élményben volt részem, amikor a távoli Seattleben, az IT világ egy újonnan feltörekvő városába érkeztem.

Teljes cikk

Molnár András

Agrárközgazdasági kutató

Belépni vagy nem belépni, ez itt a kérdés!

2015. április 16.

Címkék: támogatás, SAPS, közvetlen támogatás

A kis terülten és e mellett nem jelentős számú állatot tartó gazdaságok számára fontos döntést kell hozni, mivel 2015 augusztus 15-ig lesz lehetőségük belépni az EU által finanszírozott közvetlen támogatási rendszer kisgazdaságokat megcélzó, minden más közvetlen támogatást egyösszegű kifizetés formájában biztosító elemébe.

Azt hiszem minden érintett érzékeli, hogy a támogatási helyzet fokozódik! A gazdablog egyik írásában is lehetett már tájékozódni az egyik idei évben megjelenő új elemről, mégis a végleges jogszabály ismeretében érdemes lehet összefoglalni a döntés során mérlegelendő szempontokat.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Van ahol a cseresznye virágzás turista látványosság?

2015. április 13.

Igen, van. Az Amerikai Egyesült Államok fővárosában, Washington DC-ben a Potomac Parkban elterülő tó körüli cseresznye fák virágzásakor, a világ minden pontjáról érkeznek a turisták, hogy ezt a látványosságot megélhessék. A National Cherry Blossom Festival minden év április elején van.

Annak ellenére, hogy Washington DC nem rendelkezik sok száz éves múlttal, egy igazán kellemes hely az ide látogatók számára, sok érdekes látványossággal. A tavaszi időszakban egy különleges esemény a városban, mikor a város szívében lévő tó körüli sok tíz éves díszcseresznyefák kivirágoznak. Washington DC-ben hasonló a klíma, mint nálunk Magyarországon, hiszen a cseresznye virágzás fesztiválja, április elején van 11-14 között, attól függően, hogy abban az évben mikor virágoznak a fák.

Teljes cikk

Varga Péter

Vezetési tanácsadó

Őstermelők

2015. április 07.

Címkék: termelői piac, őstermelők

„Őstermelői piac” - hirdeti a Bosnyák téri vásárcsarnok épületén a felirat. Ilyenkor húsvét előtt kézenfekvőnek látszott, hogy az összetrombitált gyermekeinkkel együtt tervezett ebéd alapanyagait közvetlenül a termelőktől szerezzük be. Sok projektben vettünk részt, ahol a faluvállalattal, szociális bolttal, rövid ellátási lánccal és hasonló témák elméletével foglalkoztunk, most a gyakorlat következett.

Előrebocsátom, hogy nem vagyunk sem tudatos vásárlók és nincsenek vásárlói tradícióink, kevés idővel rendelkezünk és gyermekeink elköltözésével egyre csökkenő, de még így is nagycsaládos mennyiségek beszerzését kell megoldanunk. Mindehhez kertvárosban lakunk, egy olyan pesti kerületben ahol csak egyetlen, a budapesti átlagnál drágább piac van hetvenezer emberre. A nagycsaládos létből következően hatalmas hűtőkkel és tágas kamrával rendelkezünk a beszerzett áru raktározása céljából.

Teljes cikk

Varga Péter

Vezetési tanácsadó

Faluvállalat és a motiváció

2015. március 31.

Címkék: szövetkezés, modell, faluvállalat

2011-ben kaptunk megbízást az értékteremtő közfoglalkoztatási megoldások kidolgozására. A leghátrányosabb kistérségekben szerzett tapasztalatok alapján tudtuk, hogy vannak működő modellek. Jó tanácsadói szokás szerint elkezdtük megvizsgálni a már működő jó gyakorlatokat, hogy azonosítsuk a működő modellek titkát.

Több mint 20 modellt vizsgáltunk meg, amelyekben voltak jól és kevésbé jól működők is. Felállítottunk egy szempontrendszert, ami a működési területeket és az elért eredményeket és hatásokat vizsgálta és mindegyik modell esetében azonos szempontok alapján dolgoztuk fel az adatokat és információkat.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Gabona ABC

2015. március 29.

Címkék: botanika, gabona, gabona ABC

A gyakorlott növénytermesztőket valószínűleg nem tudnám rászedni azzal, hogy: „a Gabona ABC egy olyan nagykereskedés, ahol szinte bármilyen gabonaféle kapható”. A Gabona ABC ugyanis valójában egy terepi praktika, amivel a még a földből éppen kisarjadt, első látásra nagyon hasonló gabonaszálakat fajok szerint el lehet különíteni egymástól. Ehhez azonban némi botanikai alapismeretekre van szükség.

A gabonafélék a pázsitfűfélék családjába (Poaceae) tartoznak, amelyek a növények országába (Plantae), a zárvatermők törzsébe (Magnoliophyta) és az egyszikűek (Monocotyledonopsida) osztályába tartoznak.

Teljes cikk

Varga Péter

Vezetési tanácsadó

Merengés

2015. március 26.

Címkék: támogatás, pályázat

Több mint tíz évvel ezelőtt, még az első uniós pénzforrások megnyitása előtt, stratégiai tervezési tréningeket vezettem állami szervezeteknek, intézményeknek, cégeknek, civileknek. Azt tanítottam, hogyan lehet reális jövőképet készíteni, mondjuk egy iskolának és hogyan lehet megtervezni az oda vezető utat. Nagyon sikeres tréningek voltak, élvezték a résztvevők. Azonban ahogy közeledett az annyira várt pénzforrások megnyitása, az úgynevezett ablakok kinyitása, úgy nőtt a nyomás a résztvevők felől, ami csak arra irányult, hogy mit kell a pályázatba írnom, hogy nyerjen.

A sikeres tervező tréningünk lassan kiszorult a piacról, felváltották a pályázatírói akadémiák, amelyek csak a pályázat megírásának trükkjeivel foglalkoztak. Azóta sokat dolgoztam az uniós támogatási intézményrendszerben problémamegoldóként, kockázatok elhárítójaként. Olyan kérdésekre kerestük a választ és megoldást, hogy miért nem valósulnak meg időre a projektek, miért akadozik a kifizetés, miért nem valósulnak meg a tervezett célok, hogyan lehet a leghátrányosabb kistérségeken segíteni, hogy hozzájussanak a szükséges forrásokhoz és sorolhatnám. Szinte mindegyik projekt problémaelemzési szakaszában leírtuk, hogy nem megfelelő színvonalú a pályázók stratégia- és projekttervezési tudása, valamint a megvalósításhoz szükséges projektmenedzsment ismerete annak ellenére, hogy sikeres pályázatokat össze tudnak állítani.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Az egységes kérelmek beadásával egy korszak zárul le 2015 tavaszán

2015. március 23.

Címkék: támogatás, KAP, közvetlen támogatás

A napokban megjelentek a KAP reformmal kapcsolatos legfontosabb hazai rendeletek, amire olyan régóta vár a szakma és a gazdatársadalom. A rendeletek megjelenése gondolkodtatóba ejtett. Immáron több mint 5 éve annak, hogy a KAP legújabb reformja körvonalazódni kezdett és lassan a végéhez ér. A kezdetektől szerencsém volt a reformot végigkísérni, amely sokszor egy változékony, örökké tartó folyamatnak tűnt. Az idei támogatási kérelmek beadása azonban véglegesen felteszi a pontot az i-re és útjára indítja az új támogatási rendszert. De hogy mikor is lesz ez, mára már az is megkérdőjelezhető.

Az ötletszintű reformelképzeléseket követően a 2011 őszén megjelent első rendelettervezeteknek hosszú és rögös utat kellett bejárniuk, míg végre hatályba léphettek. A tagországok érdekeinek egy rendeleten belül történő összeegyeztetése és a tagállamok közötti konszenzus elérése évekbe telt, ezért az eredetileg 2014-ben életbe lépő reformot egy évvel el kellett halasztani.

Teljes cikk