PreGa - konferencia a precíziós gazdálkodásról

2015. február 19.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

“Kétféle gazdálkodó létezik Magyarországon: akik már elindultak a precíziós mezőgazdaság megvalósításának útján és akik a közeljövőben fognak.” Így hangzik a konferencia mottója, Hegedűs József gazdálkodótól, Bácsbokodról.

Mit is értünk precíziós gazdálkodáson? Erre a kérdésre rengeteg válasz adható. Olvashatunk tudományos, vagy kevésbé tudományos fogalom magyarázatokat is. Az angol nyelvű irodalom megfogalmazását tartom a leginkább letisztult fogalomnak: „Valamennyi növénytermesztési input (műtrágya, növényvédő szer, rovarölő szer, vetőmag stb.) helyspecifikus szabályozása a veszteség csökkentése, a nyereség növelése és a környezet minőségének megőrzése céljából.” Erről a témáról már írtunk korábban itt, a Gazdablogban, ami elsősorban a térinformatikáról szólt.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Mit csinál a kertész télen?

2015. február 14.

Címkék: kertészet, metszés

A legtöbb kertész, a tél folyamán, ha esik, ha fúj, a gyümölcsfái metszésével tölti a telet.

Metszeni minden évben célszerű. A jó kondícióban lévő fák a nyár során sok-sok friss hajtást hoznak, amelyek megfelelő ritkítása fontos folyamat. Az üzemi kertészeti termesztés során a metszés alatt fontos szempont a termés minőségének, mennyiségének befolyásolása, illetve a korona ritkítása, annak érdekében, hogy ne csak a szél járja át megfelelően a koronát, hanem a növényvédelmi kezelések is kellő hatékonysággal történjenek a károsítók elleni védekezésnél.

Teljes cikk

Juhász Anikó

Kutatás-fejlesztési referens

Síelés tehénbőgéssel, avagy mi is az a diverzifikáció?

2015. február 12.

Címkék: diverzifikáció, turizmus, kisgazdaság

A diverzifikációnak több fajtája van, a falusi turizmus az a hagyományos agrárgazdaságtan szerint nem is része az egyébként meglehetősen tág fogalomnak, hiszen az elsősorban a termékszerkezet bővítést és a feldolgozás kialakítását foglalja magában. A vidékfejlesztés felől érkező másik idegen szó, a multi-funkcionalitás a tevékenységek kibővítését jelenti. Ez már lehetővé teszi, hogy diverzifikációként határozzuk meg a gazdaság termelési funkciói mellett, az ökológiai (tájfenntartás, talajvédelem), a társadalmi és kulturális (turizmus, hagyományőrzés) tevékenységeit is.

Végre eljutottunk síelni! Szeretem ezt a sportot, a férjem viszont nem, én meg utálok hóláncot szerelni. Ezt az ördöglakatot az elmúlt tíz évben nem tudtuk kinyitni, ezért a család hó élménye a két hazai pályára korlátozódott.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Mire való a metszőolló?

2015. február 09.

Címkék: gyümölcs, kertészet, metszés

A metszés egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogyan azt sokan gondolják. Metszeni mindenki tud, inkább a módszerben van különbség. Mégis minden mozdulat alapja, hogy mi a metszés alapvető célja.

Ha dísznövényt metszünk, akkor elsősorban saját ízlésünkre alakítjuk az ágrendszerét. A gyümölcsfák metszése már egy kicsit ennél bonyolultabb. Ebben az írásban igyekszem összefoglalni azokat az alapvető szempontokat, amiket mindenki, még a hobby-kertész is könnyedén be tud tartani.

Teljes cikk

Molnár András

Agrárközgazdasági kutató

Elő a centiméterrel!

2015. február 06.

Címkék: támogatás, zöldítés

Bár soha sem vált álló vízzé a mezőgazdasági és vidékfejlesztési hivatal által kezelt támogatásokhoz kapcsolódó ellenőrzés, minden kétséget kizárólag a 2015. év ebben a tekintetben is sok újdonságot tartogat. Tehát nemcsak a gazdák számára hoz fontos változásokat az idei év!

Minden kétséget kizárólag az egyik legnagyobb kihívást jelentő terület a zöldítéshez kapcsolódó ellenőrzési kötelezettségek teljesítése. Ez a kihívás azonban nem hazai sajátosság, amit jól illusztrál a MePAR alapú ellenőrzések európai szakmai koordinációjában oroszlánrészt betöltő JRC-MARS egység 2014. évi tevékenysége. Ebben is kiemelkedik, a hosszú előzmények után szeptemberben megrendezett három napig tartó kerekasztal munka, amely kifejezetten a zöldítéssel kapcsolatos kérdéseket vette górcső alá.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Milyen gyümölcsfajtát válasszunk?

2015. február 05.

Címkék: gyümölcs, kertészet

Biztos szívesen emlékszünk vissza még így télvíz idején is a frissen szedett szamóca, málna, cseresznye, meggy ízére. És még sorolhatnám, az olvasó pedig válogathatna aszerint, hogy az ő kis kertjében melyik gyümölcsfaj képviselteti magát. De biztos, hogy nem volt a szamócának belseje üreges és fehér? Biztos, hogy nem volt túl savanyú a meggy? Az, hogy a cseresznye kukacos volt-e, nem fajta kérdése.

Most van az ideje (vagy volt inkább ősszel), hogy új fajokat vagy fajtákat vásároljunk és ültessünk. Bár nem minden esetben lesz munkánk már a következő idényre „gyümölcsöző”.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Kötelező környezetvédelem? – Zöldítés II.

2015. február 03.

Címkék: támogatás, zöldítés

Diverzifikáció, EFA, ökológiai jelentőségű másodvetés? Ha van gazdálkodó ismerőse, ne lepődjön meg, ha az utóbbi időben furcsa, az Ön számára érthetetlen szavakat hall tőle. És ne aggódjon érte, nem ment el az esze, csupán gazdaságának zöldítését tervezi.

A mezőgazdasági tevékenységet folytatók számára felvehető közvetlen támogatásokat ugyanis május 15-ig kell igényelni az ún. egységes kérelemben. Az idei igénylés azonban minden eddigitől eltérő lesz, ugyanis - ahogy előző bejegyzésemben is írtam – idén a zöldítés követelményeinek is meg kell majd felelniük. Ezért az időpont közeledtével minden gazdálkodó egyre aktívabban foglalkozik azzal, hogy milyen módon tud eleget tenni az előírásoknak.

Teljes cikk

Elkészült a Zöldítés Gazdálkodói Kézikönyv, de mi is az?

2015. január 31.

Címkék: támogatás, zöldítés

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Mit kell csinálnia egy mezőgazdasági termelőnek, hogy megkapja a támogatásokat?

Amikor néhány hónappal ezelőtt először leültünk beszélgetni arról, hogy kellene csinálni egy gazda blogot, akkor a legfontosabb motiváló tényező mindkét fél számára az volt, hogy érdekes volna bemutatni mit csinál ma egy gazdálkodó, hogy működik a mezőgazdaság, a szabályozása, milyen alapon kapnak támogatást a termelők. Azért éreztük a szükségletét ennek a kérdésnek, mert mára már nem csak a városban, hanem a vidéken élők is eltávolodtak a mezőgazdaságtól az élelmiszer-előállítástól. Egy átlagos mai európai állampolgár nagyon keveset tud mezőgazdaság világáról.

Teljes cikk

Varga Péter

Vezetési tanácsadó

A közlegelők problémája, avagy ki húzza be az x-et?

2015. január 30.

Címkék: szövetkezés

A szövetkezés alapja az együttműködés. Ezt a közhelynek is beillő mondatot sok helyen fellelhetjük, ahol a hazai szövetkezés témáját boncolgatják. Azonban a szövetkezésbe beletartozik az együttműködés mellett a közös kockázatvállalás és a közös profitmaximalizálás is. A közlegelők példájával járjuk körül egy kicsit a profit kérdését.

Egy falunak van közös legelője, amire közös megállapodás alapján mindenki egy tehenet hajthat ki. Jó darabig minden rendben van, a tehenek eleget esznek, sokat tejelnek, mindenki elégedett. Az egyik reggel azonban a falu egyik élelmes lakosának eszébe jut, hogy ha két tehene lenne, akkor kétszer annyi bevételhez jutna a tej értékesítésével. A gondolatot tett követi, megveszi az újabb tehenet és kihajtja a legelőre. És láss csodát az újabb tehénnek is jut elég fű és valóban kétszer annyi bevétel üti az élelmes lakos markát. A többiek látják és gondolkodnak, és cselekszenek, mert ugye kinek nem kéne kétszer annyi bevétel. Rövidesen kétszer annyi tehén megy ki reggelente a legelőre. Persze csak egy darabig. A tehenek fogyni kezdenek, a tej apadni kezd és végleges állapot rosszabb lesz, mint a kezdet, már a senki nem jut annyi bevételhez, mint egy tehénnel jutott, mert ennyi állatnak már kevés a legelő.

Teljes cikk

Molnár András

Agrárközgazdasági kutató

Klímabarát(abb) vidékfejlesztés

2015. január 29.

Címkék: vidékfejlesztés, klímaváltozás

A klímaváltozás, mint téma, ma már megkerülhetetlen része a közbeszédnek, szakpolitikáknak. Mivel egy nagyon összetett jelenséggel állunk szemben, ezért egy-egy tudományosan alátámasztott beavatkozás lehetőségét gyakran nagyon nehéz átültetni a gyakorlatba, megfogalmazni azt a programok szintjén.

Nincs ez másként a klímaváltozás negatív hatásai ellen egyre nagyobb erőfeszítésekkel fellépő vidékpolitikában sem. Ezt a hiányosságot igyekszik pótolni egy nemrégiben megjelent, meglehetősen vaskos – közel 500 oldalas – kiadvány, amelyre rövid kedvcsinálóval szeretném felhívni a figyelmet. Azért is érdemes figyelmet szentelni rá, mert a közép-kelet európai régió tekintetében magyarországi esettanulmányok is színesítenek. A zárójelentés egy hat intézményből álló konzorcium közel egy éves munkájának eredményeit foglalja össze.

Teljes cikk