Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

Élelmiszer innováció kutatói szemszögből

2017. február 28.

Címkék: konferencia, innováció, élelmiszer, fenntarthatóság

Negyedik alkalommal került megrendezésre a nemzetközi élelmiszer innovációs konferencia (International Conference on Food Innovation, FoodInnova) a bolognai egyetem cesenai kampuszának szervezésében 2017. január 31. és február 3. között.

A konferencia előadásai főként az új innovatív megoldásokra (előállítás, csomagolás és biztonsági aspektusok), kiemelt tekintettel a fenntarthatóságra, az élelmiszer veszteségek csökkentésére, valamint a melléktermékek felhasználására koncentráltak.

Teljes cikk

Szeretné felfedezni a termelői piacokat?

2017. február 24.

Címkék: termelői piac, élelmiszerbiztonság, szolgáltatás, NAK

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Ahogy az elmúlt napok egyik fő híre is erről szólt, egyre kevésbé tudjuk, hogy milyen élelmiszert fogyasztunk. Igazából ez természetes, a modern élelmiszerláncon belül az elmúlt évszázadban eltávolodott egymástól az élelmiszer-előállító és a fogyasztó.

Egyrészt fizikailag is távol kerültek, tehát nem ismerik egymást, másrészt az élelmiszer-előállítási technológia is annyit fejlődött, hogy az átlagfogyasztó, egyre nehezebben tudja pontosan megítélni pl. az élelmiszerek tápanyagtartalmát.

Teljes cikk

Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

A boldog tehenek finom sajtja

2017. február 21.

Címkék: marketing, sajt

Egy Hollandiába tartó unalmas repülő utat hogyan lehet maradandóvá tenni? A recept egyszerű: két szelet bio kenyér és egy szelet ízletes holland sajt szívmelengető marketing körítéssel.

A fenséges szendvics költemény elfogyasztása mellett a természetesen 100 százalékban lebomló csomagolás belsejében található könnyen olvasható, rövid, tartalmas szövegből megtudhatjuk, hogy az általunk fogyasztott szendvics sajtja Hollandia leghíresebb, 1612-ben tengertől visszahódított területéről származik, amely mindemellett 1999 óta az UNESCO világörökség része.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Magyarország kiemelt partner volt a berlini Grüne Woche kiállításon

2017. február 19.

Címkék: kiállítás, Berlin, élelmiszer-gazdaság, Grüne Woche

Berlinben minden évben megrendezésre kerül az ún. Zöld Hét kiállítás, ahol a világ minden pontjáról érkeznek az élelmiszergazdasághoz köthető kiállítók is persze érdeklődők is szép számmal. A kiállítás 2017. január 20- 28-ig tartott a berlini Messe, azaz vásár területén.

Az idei évben a 82. Nemzetközi Zöld Hét 26 csarnokban került megrendezésre. A kiállítás története 1926-ra nyúlik vissza, azóta rendezik évről-évre. A rendezvény volumenét jól mutatja, hogy 70 országból közel 5000 újságíró tett jelentést az eseményről.

Teljes cikk

Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

Hazai élelmiszer összetételi adatbázis születése

2017. február 15.

Címkék: NÉBIH, élelmiszerbiztonság, NAK, adatbázis, FM

Egy ritka természeti vagy csillagászati esemény érdeklődők tömegét vonzza, különösen igaz ez, ha emberöltőnként csak egyszer tapasztalható eseményről van szó. A tudomány és az élelmiszer-lánc szereplőinek hasonló élményben lehetett részük, amikor 2016 decemberében megjelentek az első hazai adatokat tartalmazó, elektronikus formátumú élelmiszer összetételi adatbázisok.

„Az élelmiszerek kémiai összetételének ismerete az első nélkülözhetetlen lépés a betegségek étrendi kezelésének vagy a táplálkozás mennyiségi tanulmányozásának esetében” (McCane & Widdowson, 1940).

Teljes cikk

Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

Hazai élelmiszerek jelentősége a vásárlási döntésekben

2017. február 13.

Címkék: NÉBIH, tudatosság, hazai élelmiszer, kérdőív, Magyar Élelmiszerkönyv

A tudatos fogyasztó a pénzével szavaz, döntésében pedig jelentős szerepet játszanak tapasztalatai, ismeretei, preferenciái.

A hazai élelmiszerekkel kapcsolatos fogyasztói vélemények megismerésének céljából 2015 őszén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 1003 felnőtt bevonásával reprezentatív (életkor, nem, lakóhely) kérdőíves megkérdezést végzett.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Újabb FAO kiadvány, ezúttal az élelmiszerbiztonságról

2017. február 10.

Címkék: élelmiszerbiztonság, kiadvány, FAO

A múlt héten az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) publikált új kiadványt, amely a határokon is átívelő növény- és állat betegségek megállítását segíti elő.

A Gazdablogon Papp Gergely korábbi bejegyzése is egy olyan állatokat támadó betegségről szólt, amely komoly károkat okoz minden szempontból. Nemcsak az állatokat, de a növényeinket is könnyedén megtámadhatják olyan károsítók, amelyek veszélyeztethetik pl.: az élelmiszerek elérhetőségét (lásd: libamáj).

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Online felület nyílt a Közös Agrárpolitika véleményezésére

2017. február 07.

Címkék: KAP, Brüsszel

Még csak a harmadik éve, hogy az új KAP rögös útját tapossuk, és máris itt az újabb reform. Az Európai Bizottság február 2-ától 12 héten keresztül egy online kérdőíves felületen várja a gazdálkodók, az érdekvédelmi és szakmai szervezetek, valamint más intézmények véleményét a jelenlegi Közös Agrárpolitikáról.

Legutóbb, 2016 tavaszán nyílt lehetőség hasonló véleménynyilvánításra, akkor a KAP egy problémás részterülete, a zöldítés került górcső alá. Most az egész szakpolitikával kapcsolatban fejthetik ki véleményüket az érintettek. A válaszok alapján a Bizottság várhatóan ősszel alakítja ki a 2020 utáni új KAP-ot szabályozó alapelveket.

Teljes cikk

Reszkető Tímea

Vidékfejlesztési szakértő

KAP2020 – Úton a Közös Agrárpolitika megújítása felé

2017. február 06.

Címkék: KAP, Brüsszel, NAK, Cork

Ahogy már volt róla szó korábban is, tavaly szeptemberben az EU 28 tagállama közös nyilatkozatot adott ki a KAP 2020 utáni célkitűzéseiről.

Ennek folytatásaképp januárban, a berlini Zöld Hét keretében a Bizottság panelbeszélgetést szervezett Phil Hogan mezőgazdasági biztossal és további négy EU-s intézményi képviselővel a KAP megújításával kapcsolatos nézetek ütköztetésére, összehangolására.

Teljes cikk

Drága a libamáj

2017. január 31.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

A madárinfluenza vírus magyarországi megjelenése és a nagyszámú kitörés következtében Magyarországon a baromfiágazatban válságos helyzet alakult ki.

A járványügyi előírásoknak megfelelően bevezetett intézkedések következtében a leginkább érintett Dél-kelet magyarországi területeken gyakorlatilag megbénult a baromfitartás és -feldolgozás. Főleg a vízi szárnyas termékpálya szereplői a szokásos termelés töredékét képesek csak előállítani.

Teljes cikk