Takács Attila

Gazdasági agrármérnök

Mennyiségi vagy minőségi termelést támogassunk?

2015. január 27.

Címkék: állattenyésztés, agrárium, közvetlen támogatás, zöldítés

Egy új támogatási időszakhoz kapcsolódó tervezéskor, majd a bevezetésekor mindig felmerülnek új ötletek, célok, irányok mind gazdálkodói, mind hazai és brüsszeli intézmények vezetői, szakértői részéről, és persze minden más szereplőéről is, aki bármilyen szálon kötődik az európai agráriumhoz, élelmiszertermeléshez.

A Blog gazdája az új támogatási időszakkal kapcsolatban a múlt heti bejegyzésében írt az idei évnek jelentőségéről, korábban pedig arról, hogy sok-e a 18 000 000 000 000 forint támogatás, amit az unió kifizet évente az agrárium szereplőinek. Ahogy ígérte, fogunk még írni az állattenyésztéshez kapcsolódó támogatásokról is, amint bővebben ismertek lesznek a részletei, és elkészülnek a hozzájuk kapcsolódó hazai jogszabályok is. A következő pár sorban a fenti gondolatokat azzal egészíteném ki, hogy melyek lennének a támogatásokkal szemben a gazdálkodói elvárások, melyek azok, amelyeket lehet/ne teljesíteni és mi az, ami nem reális.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Termálvíz-nem csak a fürdőzés kedvelőinek

2015. január 26.

Címkék: kertészet, termálvíz, megújuló energia, geotermia

Megújuló energia, környezettudatosság…

Magyar viszonylatban Anonymus említi krónikájában Kr. u. 481-ben és Kr. u. 901-ben a termálvíz jelenlétét hazánkban. Akkor még hévízként. Az első időszakban, az 1950-es évek végéig csak fürdők hasznosították a termálvizeket, majd a 70-es években indult meg a sikertelen szentesi kőolaj keresés után a termálvíz ipari célú felhasználása. Kiváló példa erre egy kút, ami ma 1735 méter mélységből, percenként 1700 liter 71 °C-os gyógyvizet ad.

Teljes cikk

Molnár András

Agrárközgazdasági kutató

Használjuk a térinformatikát!

2015. január 24.

Címkék: agrárinformatika, térinformatika, precíziós mezőgazdaság, GPS

A GPS rohamos sebességgel lett a mindennapjaink része, hiszen ma már majdnem minden okostelefon előrántható a zsebből és megmondja merre menjünk, ha például a legközelebbi benzinkúthoz szeretnénk eljutni.

A GPS mezőgazdasági alkalmazása kapcsán talán a legtöbb embernek a precíziós mezőgazdaság jut eszébe és magától forduló traktorokat látnak maguk előtt, de azért ennél jóval szélesebb az a terület, ahol már jelenleg is elérhető, nem is beszélve a jövő lehetőségeiről. Jómagam még külföldi tanulmányaim során fertőződtem meg térinformatikával, ahol részben erre nyitottabb szemlélet másrészt kedvezőbb feltételek biztosítják a szélesebb körű felhasználást. Itt kell megjegyezzem, hogy már 2007-ben életbe lépett az Európai Közösségen belüli térinformációs infrastruktúra kialakítását célzó úgynevezett INSPIRE irányelv. Ez egy lassú és nehézkes folyamat, amelyet jól mutat, hogy a 2013 év végén megjelent félidős értékelésben a legnagyobb nehézségnek a meglévő adatokhoz való hozzáférést jelölik meg.

Teljes cikk

Az apróság, ami szinte mindent megeszik

2015. január 17.

Címkék: gyümölcs, növényvédelem, mezei pocok, időjárás

Az ember állatot tenyészt és növényt termeszt, annak érdekében, hogy ellássuk magunkat élelmiszerekkel. Azt sosem szabad elfelejtenünk, hogy az, amit mi megeszünk, más élőlényeknek is táplálékul szolgál(hat). Ez egy örökös küzdelem, amiben azért az ember jelentős helyzeti előnyt élvez.

Vajon melyik az az állatfaj, aminek négy lába van, testét szőr borítja és kedveli a növényeinket. Nem számít neki, az sem, ha fás szárú növény kerül az útjába, de a lágyszárú növényeink gyökerét is szívesen fogyasztja. A téli időszakban már szinte mindegy milyen növényi részt talál, hatékonyan és jó ízűen dézsmálja.

Teljes cikk

Juhász Anikó

Kutatás-fejlesztési referens

VET-élkedő, avagy iskolai ismeretterjesztés mellékhatásokkal

2015. január 16.

Címkék: termelői piac, oktatás, NÉBIH, élelmiszerbiztonság

A VET-élkedő, annyit tesz, hogy „Vegyél-Egyél-Tegyél” az egészségedért és 4+1 fordulón keresztül, jó fél évig a termelői piacok és az élelmiszerbiztonság témakörében adott feladatokat a résztvevő Pest megyei iskolásoknak.

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy REL (Rövid Ellátási Lánc) tematikus alprogramtervezés, amiről már sokat írtam, és amit a szabályok szerint széles társadalmi egyeztetéssel kellett elvégezni. Mivel mi ezt komolyan vettük, ezért sok termelői piac szervezőjével is egyeztettünk. Természetesen több esetben felmerült az a kérdés is, hogy jó-jó majd lesz egy támogatási program, de most-ma mégis miben működhetnénk együtt.

Teljes cikk

Az agrár-közigazgatás nagy éve

2015. január 15.

Címkék: támogatás, agrárium, KAP, közvetlen támogatás, zöldítés, közigazgatás

2015 a talaj éve és 2015 a fény éve is, és ha több türelmem lett volna a google-on keresni, akkor valószínűleg még sok minden találhattam volna, hogy minek is lesz 2015 a nagy éve. Pedig, ahogy előző este a híradót néztem az jutott eszembe, hogy Magyarországon, 2015 az agrár-közigazgatás éve lehetne.

2015. január 14-ével hivatalosan is megkezdte a működését a Miniszterelnökség Vidékfejlesztési Államtitkársága Kecskeméten, ami óriási dolog Magyarországon, mert a magyar közigazgatás rendkívül Budapest központú (sőt kifejezetten a belvárosra koncentrálódik). Furcsa módon még talán az agrár-közigazgatás előtt idén álló feladatok közül ez a legkönnyebben teljesíthető. Még úgyis, hogy tudom a kollegáknak főleg az elején nehéz lesz, amíg kialakulnak a rutinok, megszokják ők és a velük kapcsolatban lévők az új helyzetet. Ezzel együtt ennél idén csak nehezebb feladataink lesznek.

Teljes cikk


Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Gyümölcsfák téli álma

2015. január 06.

Bármennyire is furcsán hangzik, nemcsak bizonyos medve fajok alszanak téli álmot, hanem a gyümölcsfáink is. A téli hideg átvészelésére a gyümölcsfák is nyugalmi állapotba vonulnak, amikor a fejlődési folyamatok nagyon lelassulnak, és szabad szemmel nem látható folyamatok zajlanak le.

Hogyan is érzékelik a növények, hogy közelít a tél? Elsősorban a nappalok hosszúságát képesek érzékelni a különböző receptoraikkal a leveleikben. A lombhulláshoz több tényező mellett, hozzájárul a hideg (fagypont alatti hőmérséklet) érkezése is.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

„a Földnek nincs szüksége emberekre, sokkal inkább nekünk van szükségünk rá”

2015. január 03.

Senki sem szereti, ha ezzel kell szembesülnie. Totálisan emberközpontú világunkban azt hiszem ez érthető.

Nemrégiben egy ismerősöm hívta fel a Nature is speaking (magyarul nagyjából: Szót kér a természet) kampányra a figyelmem, hogy nézzem meg a honlapot, érdemes. A honlapon több, egy-két perces kis videó található, amelyeken hollywoodi hírességek személyesítenek meg egy-egy természeti elemet és az anyatermészetet.

Teljes cikk

Molnár András

Agrárközgazdasági kutató

Egy lobby esemény margójára

2014. december 31.

Az év vége jó alkalom arra, hogy olyan (látszólag) könnyedebb eseményre emlékezzek vissza, mint Európa legnagyobb zöld civil szervezete – Európai Környezetvédelmi Ügynökség – által megrendezett „magas szintű” konferencia a 2014 utáni Vidékfejlesztési Programokról.

Teljes cikk