Takács Attila

Gazdasági agrármérnök

Konferenciák és gyakorlati jelentőségük az állattenyésztők számára

2014. december 30.

Az év végi utolsó negyedév időszaka szokásosan a tanácskozások, konferenciák, év végi záró rendezvények időszaka szinte minden ágazatban, nincs az másképp az agráriumban sem.

Viszonylag rövid, pályafutásom során az átlagnál talán többször volt szerencsém legtöbbször hallgatóként, de utóbbi időben a főnökeimnek hála néha már előadóként is több ilyen rendezvényen részt venni, így kialakult bennem egy általános kép ezekről az eseményekről, és gyakorlati hasznosságukról az ágazat számára.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Nők a mezőgazdaságban – mi van a statisztika mögött?

2014. december 28.

Címkék: mezőgazdaság, statisztika, nők, gender

Az Európai Unióban, és hazánkban is hangsúlyos kérdés a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség megteremtése az élet különböző területein. Az elérhető uniós források odaítélésekor a nők még előnyt is élveznek a támogatási kérelmek elbírálásánál szerezhető plusz pontokkal. De vajon szükséges-e minden területen kiegyenlíteni a mérleg két oldalát? Hogyan alakul a nemek közötti egyenlőség a mezőgazdaságban és vajon a természetes folyamatokba be kell-e avatkoznunk? Amennyiben igen, úgy miért és hol is?

Teljes cikkSok-e 18 000 000 000 000 forint?

2014. december 19.

Címkék: támogatás, EU, KAP

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Mennyi pénzt költ az EU a Közös Agrárpolitika (KAP) fenntartására? Évi mintegy 18 000 000 000 000 forintot, ami felfoghatatlanul soknak tűnik. De nem az, és van értelme.

Teljes cikk

Varga Péter

Vezetési tanácsadó

Virtuális bizalom

2014. december 18.

Címkék: web, virtuális, agrárinformatika

A területileg is szétszórt, nagy létszám elméletileg kiállt az internetes megoldások után. Mégis mi hiányzik? Miért nem fejlődik gyorsabban a távoli tudásmegosztás, kereskedelem, együttműködés? A bizalom hiányzik! Nem a technológiában, mert a felmérések alapján láthatjuk, hogy az érintettek több mint fele napi szinten használ internetet, vásárol, informálódik a neten.

Teljes cikkSzékely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Tudni, vagy tudatni, szervezzük meg, vagy hagyjuk szabadon?

2014. december 13.

Címkék: vidékfejlesztés, konferencia, képzés, oktatás

Vidékfejlesztési szakértőként igen sok konferencián van szerencsém részt venni, ahol – legyen szó a vidékfejlesztésről, vagy a mezőgazdaságról, de akár az élelmiszeriparról is – valamelyik előadó, vagy hozzászóló szinte mindig felhívja a figyelmet a tudás, az információ jelentőségére.

Néhány nappal ezelőtt, egy Siófokon megrendezett nagyszabású agrárkonferencián a kutatás-fejlesztés képviselője beszélt arról, hogy a tudás mekkora érték ma a világban, de mit sem ér a felhasználó számára, ha ő nem értesül róla, ha nincs lehetősége megismerni annak tartalmát, azt senki nem jutattja el a számára.

Teljes cikk

Juhász Anikó

Kutatás-fejlesztési referens

REL, avagy mit keres a kutató a közigazgatás levesében?

2014. december 12.

Címkék: támogatás, vidékfejlesztés, REL

A Vidékfejlesztési Program (VP) tervezésében azért akartam részt venni, mert néhány szintén elkötelezett kollégával kiszúrtuk az uniós jogszabály tervezetben, hogy teljesen új fejlesztési eszközként lehetőség van úgynevezett tematikus alprogramokat létrehozni. Az uniós rendelettervezet felsorolt néhány tématerületet, amit javasolt erre a célra és láss csodát ott volt közöttük a Rövid Ellátási Lánc (REL), ami erős átfedésben van a kedvenc kutatási területemmel, a közvetlen értékesítéssel.

Az első bejegyzésben arról írtam, hogy miért van szüksége az agráriumnak a kutatásra, a második bejegyzésben arról, hogy miért van szükség a kistermelői közvetlen értékesítés kutatására. Mindezt persze vállaltan szubjektíven a saját nézőpontból nézve és elismerve azt, hogy ez nekem így nagyon jó.

Teljes cikk