Juhász Anikó

Kutatás-fejlesztési referens

Hogy kerül a kutatás az agrárblogba?

2014. november 27.

Címkék: gazda, kutatás, Horizon 2020, vidékfejlesztés

Az elmúlt tizenöt évben többször kerültem olyan helyzetbe szakmai megbeszéléseken, hogy kimondva, vagy kimondatlanul megjelent az a mondat, hogy „a kutatáshoz nekünk mi közünk?”.

Nyilván mi, a szakma művelői tehetünk elsősorban arról, hogy az átlagember számára a kutatás az agrárium mindennapjaitól távoli, tudományos tevékenység, szép, nemes, ámde meglehetősen kevés gyakorlati haszonnal járó munkának tűnik. Nagyon szeretném ezt a véleményt megváltoztatni azzal, hogy időről-időre beszámolok egy ágazati kutató mindennapjairól.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Legalább 1 hektár kell a támogatáshoz

2014. november 25.

Címkék: támogatás, SAPS, közvetlen támogatás

2015-től számos ponton módosul a közvetlen támogatások rendszere, az úgynevezett SAPS.

Az egyik alapvető, többezer gazdát érintő változás az lesz, hogy szinte minden támogatás csak akkor vehető igénybe, ha a gazdálkodó legalább 1 hektárral rendelkezik. Korábban a szőlő- és gyümölcsültetvények kivételt jelentettek, mert ők már akkor is kaphattak támogatást, ha meghaladták a 0,3 hektárt. Ez a kivételes helyzet azonban most megszűnik. Úgy gondolom, ez az új szabályozás ezért sokaknak nehézséget jelent majd, hiszen mintegy 6-7 ezer olyan gazdálkodó van, akik eddig egy hektárnál kisebb területen gazdálkodtak, mégis kaptak támogatást.

Teljes cikk

Takács Attila

Gazdasági agrármérnök

Kéknyelv betegség

2014. november 24.

Címkék: állattenyésztés, betegség, kéknyelv

A betegség lázzal, fokozott nyálképződéssel jár, és mivel a vírus vérereket károsítja, ezért az ajkak és a nyelv ödémássá válhat, ettől alakul ki a kékes színű nyelv.

Az állattenyésztők nagy részét érinti és komolyan foglalkoztatja ez a hazánkban október közepén megjelent fertőző betegség, ami a kérődző állatfajok, azaz a szarvasmarhák, juhok, kecskék, őzek, szarvasok és muflonok járványos betegsége. A betegség lázzal, fokozott nyálképződéssel jár, és mivel a vírus vérereket károsítja, ezért az ajkak és a nyelv ödémássá válhat, ettől alakul ki a kékes színű nyelv.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Továbbra is jár az átmeneti nemzeti támogatás

2014. november 21.

Címkék: támogatás, KAP, közvetlen támogatás

Számos híradásból hallani róla, hogy 2015-től átalakul a Közös Agrárpolitika (KAP), változnak a támogatás feltételei. Viszont jó tudni, hogy lesznek olyan elemek, amelyek változatlanul működnek tovább.

Magyarország ugyanis úgy döntött, hogy a KAP reform után is az egyszerűsített területalapú támogatási rendszert (SAPS) alkalmazza és nem tér át a reform által bevezetett, bonyolultabb és a gazdálkodók számára kevésbé átlátható új támogatási rendszerre. Úgy gondolom, ez több szempontból is jó döntés volt.

Teljes cikk

Varga Péter

Vezetési tanácsadó

A szövetkezésről I.

2014. november 20.

Címkék: állattenyésztés

A sorozatunk első bejegyzése, amely a termelői szövetkezés szerepéről szól a mezőgazdaságban.

A mezőgazdaságban, de igazából általában az élelmiszer-előállítás területén a téma, ahova szinte minden beszélgetés és vita visszatér a termelők közötti szövetkezés, együttműködés szerepe. Ez egy megkerülhetetlen kérdés, nem véletlen, hogy speciális versenyszabályok vonatkoznak a mezőgazdaságra. Igazából mindenki egyetért abban, hogy valamilyen együttműködésre szükség van a termelők között, de a részletek tekintetében már jelentős különbségeket tapasztalhatunk a különböző álláspontok között. A jövőben többen is írni fognak erről a témáról ezen a blogon, úgyhogy most kezdjük meg az elmélyedést a kérdésben.

Teljes cikk

Bemutatkozás

2014. november 19.

Címkék: gazda, agrárium, KAP

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Ez a mai világ, töménytelen információforrásával (net, tv, stb.) egy nekem való világ, hiszen folyamatosan, gyorsan és bármilyen témában tájékozódni lehet.

Papp Gergely a nevem, gyerekkoromban folyamatosan azt hallgattam, hogy „Jó pap holtáig tanul”. Belém nevelték a folyamatos információgyűjtés szenvedélyét, mindig is próbáltam minél több dolgot (nem feltétlenül könyveket) elolvasni.

Teljes cikk