Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Vajon mit látunk a képen?

2017. január 29.

Címkék: kertészet, rejtvény

A cikkben található kép előterében egy olyan növényt láthatunk, ami kedveli a hűvös, párás időjárást, de azért a melegebb éghajlaton, akár Magyarországon is jól lehet termeszteni.

Fontos, hogy elegendő vízhez jusson a növény, ugyanis az erdőben élő „ősi” rokona, a nyirkos, hűvös klímához szokott. Ez a növény éppen ezért a tengerparthoz, közel is jól érzi magát. A tenger nyáron hűt, télen fűt, így a kiegyenlített klíma miatt ez a növény kedveli a képen látható elhelyezkedést.

Teljes cikk

Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

E-gyem ne E-gyem

2017. január 25.

Címkék: NÉBIH, élelmiszerbiztonság, élelmiszer, adalékanyagok

Napjaink élelmiszer fogyasztóinak mindennapi választási döntéseiket számos, gyakran egymásnak ellent mondó információra alapozva kell meghozniuk. Az élelmiszerek előállítása során alkalmazott technológiai megoldások mellett azok összetevői is gyakran a média, és ezáltal a fogyasztók fókuszpontjába kerülnek.

Napjaink talán egyik legellentmondásosabb élelmiszer összetevői az élelmiszeripari adalékanyagok (E-számok). A hazai fogyasztók nemzetközi viszonylatban is komoly aggodalmat éreznek ezekkel az anyagokkal kapcsolatosan.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Hogyan szüreteljük a málnát háromszor egy évben, ha nem a déli féltekén élünk?

2017. január 21.

Címkék: kertészet, Málna, Chile

Aki szereti a málnát, szeretné azt minél többször szüretelni. A világ egyik vezető málna fajtája a Heritage, amely alapvetően a sarjakon hozza a termését. Megfelelő metszéssel azonban 3 időszakban is szüretelhetünk erről a fajtáról.

Chilében, ahol most van nyár, a bogyós gyümölcsök betakarításának főszezonja van. De nem kell nekünk ahhoz 6 hónap nyár, hogy az alábbi technológiát sikeresen alkalmazzuk.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Lezárult a szaktanácsadók alapképzése – a szaktanácsadók teljesítették kötelezettségüket

2017. január 18.

Címkék: képzés, szaktanácsadás, NAK

Tavaly, december 10-én tartották az utolsó vizsganapot a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadók kötelező alapképzése keretében, ami azt jelenti, hogy azok a szaktanácsadók, akik 2016-ban kötelezettek voltak és teljesítették a képzést, ezzel eleget tettek a jogszabályi kötelezettségüknek és tovább folytathatják tanácsadói tevékenységüket.

Korábbi bejegyzéseimben beszámoltam a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara névjegyzéki szaktanácsadók számára szervezett kötelező alapképzésének első két etapjáról, arról, hogy a résztvevők elégedettek a kommunikációs tréningre épülő képzési napokkal, és még a tréninghez szkeptikusan hozzáállók is aktivizálják magukat a feladatok végrehajtásában, az együttgondolkodásban. Beszámoltam a felkészültség magas fokáról és arról is, hogy volt egy-két olyan eset is, amikor ez nem volt jellemző.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A növényvédelmi porozás titka a szublimáció

2017. január 16.

Címkék: növényvédelem, kertészet, porozás

A növényvédelem során manapság már nem használjuk a porozás technikát. Ennek a legfőbb oka az, hogy a porozás során, a por méreténél fogva könnyen elsodródik, nehézkes a megfelelő helyre való kijuttatása.

Korábban számos kutatást vizsgálta hazánkban is a porozó gépek adta lehetőségeket, ám a technika fejlődésével a porozógépek elavulttá váltak, ugyanis azok szer felhasználása nem feltétlenül környezetbarát, éppen a kijuttatás nehéz ellenőrzése miatt.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Metszés gépi segítséggel

2017. január 02.

Címkék: kertészet, metszés

Metszeni lehet kézzel, de akár géppel is. A metszés lényege a hajtások, ágak megválogatása, amelynek számos célja lehet. A termés méretének növelése, a növényvédelmi kezelések hatékonyságának növelése vagy éppen a fiatal kori korona kialakítás.

A metszési munkafolyamat egyszerű kézi metszőollóval is megoldható, ám egy keményebb fa faj esetén, mint az alma, jelentős fizikai munkát jelent. Főként, amikor több ezer fa metszéséről van szó egy árutermő ültetvény esetében.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról

2016. december 31.

Címkék: NÉBIH, élelmiszerbiztonság, szupermenta

A NÉBIH ún. Szupermenta csapata 21 előrecsomagolt sertésvirslit tesztelt az idei év végén. A vizsgálat során nemcsak a virsli beltartalmát, az arra vonatkozó előírások betartását ellenőrzi a hatóság, hanem érzékeszervi teszt is zajlott.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felelős Magyarországon az élelmiszerek ellenőrzéséért, a megbízható élelmiszer biztosításáért. Az idén is a megszokott kampány része volt az Ünnepek alatt gyakran fogyasztott élelmiszerek vizsgálata, mint a csoki mikulás, a szaloncukor vagy a Szilveszterkor nagy mennyiségben fogyasztott virsli is.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Megjelent a fiatal gazdákat segítő induló támogatás

2016. december 27.

Címkék: fiatal gazda támogatás, támogatások

Megjelent a fiatal gazdákat segítő induló támogatás, amely 40.000 Euróval segíti a fiatal pályázókat.

A fiatal gazdák indulását segítő támogatás pályázati felhívás már elérhető a szechenyi2020.hu oldalon. A felhívás alapján, a pályázatok 2017. március 1-től nyújthatók majd be.

Teljes cikk

Reszkető Tímea

Vidékfejlesztési szakértő

Fiatal gazdák vállalkozzatok!

2016. december 22.

Lezajlott a NAK által szervezett Fiatal Gazda Roadshow, közel 400 fős résztvevői létszámmal. A Roadshow-ra látogatók egyrészt tájékoztatásban részesültek a megjelenő Fiatal Gazda pályázatról, másrészt segítséget kaphattak vállalkozási koncepciójuk elkészítéséhez. De vajon ki nyer majd? Ki fogja tudni ténylegesen meg is valósítani a terveit? A kettő nem feltétlenül ugyanaz…

A Fiatal Gazda Roadshow keretében november 30. és december 15. között, összesen öt helyszínen (Szegeden, Székesfehérváron, Keszthelyen, Nyíregyházán és Kecskeméten) tartottak fórumot a Miniszterelnökség, az MVH és a NAK szakértői, amelyen az új Fiatal Gazda felhívásról adtak tájékoztatást, illetve lehetőséget a résztvevőknek a kérdésfeltevésre.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Kertészpecsenye

2016. december 18.

Címkék: kertészet, sütőtök

„Kertészpecsenye lesz a vacsoránk – újságolta édesanyám. Az ám, csakhogy ahhoz a pecsenyéhez nem kellett bicska. Kertészpecsenyének a sült tököt csúfolja a szegény ember.”(Móra Ferenc: Mindennapi kenyerünk).

A tökféléket, azaz a kabakos növények családját rendkívüli fajgazdagság jellemzi, 95 nemzetség, és 950-980 faj került ide besorolásra. (Kappel, 2011) Ezek közül az archeológiai leletek alapján, már 10 ezer évvel ezelőtt elterjedt volt a lopótök a trópusi területeken, az uborkát, görögdinnyét és a sárgadinnyét pedig már Európában is ismerték az ókorban. 

Teljes cikk