Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

Emulgeálószer-fogyasztás táplálkozási jelentősége

2016. december 16.

Címkék: kutatás, élelmiszerbiztonság, élelmiszer, adalékanyagok

Az adalékanyagok kedvezően befolyásolják az élelmiszerek tulajdonságait, megkönnyítik az alapanyagok feldolgozását, javítják a termékek minőségét és meghosszabbítják azok eltarthatóságát.

Az életmódbeli változások (pl. rohanó életvitel, házon kívüli étkezés térhódítása, egyszemélyes háztartások megjelenése) miatt az otthoni élelmiszer-feldolgozás és élelmiszer-tartósítás fokozatosan háttérbe szorul, így egyre nagyobb jelentősége van a feldolgozóipar által előállított termékeknek.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Madárhatározó gazdálkodóknak

2016. december 12.

Címkék: madártan, madárhatározó, ajándék

Jön a Karácsony. Készülök rá, a karácsonyi-bevásárlós köröket sem tudom kikerülni. A legnehezebb dolgom általában a családom férfitagjainak megajándékozásával van. Kíváncsiságból már a böngésző keresőjébe is beírtam, hogy „ajándék ötletek férfiaknak”.

Mint kiderült erre is épül már egy iparág, ajándékozhatunk tárgyakat, vagy ami mostanában divatosabb, élményeket is. A témával foglalkozó honlapok szerint az ajándék, valamilyen alkoholt (főleg sör, esetleg pálinka), hobbival kapcsolatos dolgot (vadászat, horgászat), esetleg valami vicces dolgot jelent. Ha végképp tanácstalan vagyok, a vésztartalék ötletem veszem elő: na jó, legyen könyv. Ha lehet, ne legyen túl hosszú, jó, ha sok kép van benne, és nem árt, ha valahogy kapcsolódik a megajándékozandó életéhez, munkájához, érdeklődési területéhez (jelen esetben legyen ez a mezőgazdaság).  Ajánlanék egy ilyet: Terepi Madárhatározó Gazdálkodóknak. 

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Lezárult az előlegfizetési időszak, indulnak a részkifizetések

2016. december 09.

Címkék: SAPS, zöldítés, kistermelői támogatás, fiatal gazda támogatás, támogatások

Mindenki, aki gazdálkodik, két fontos kérdésre keresi a választ. Az egyik, hogy MENNYI pénzre számíthatnak az egyes támogatási jogcímeken, a másik pedig, hogy MIKOR.

A legtöbb gazdálkodó számára örömteli időszakot zártunk a december hónap beköszöntével, ugyanis a közvetlen támogatások keretében október 17-én megkezdődött az előlegfizetés, amelyre egészen november végéig volt lehetőség, és amelynek során minden eddiginél több jogcímben juthattak előleghez a gazdák. Azon gazdálkodók, akiknél mindent rendben talált az MVH, több jogcímben is részesülhettek előlegben az elmúlt másfél hónap folyamán, azonban sokan bizonytalanok az összegek tekintetében. Fontos tudni, hogy december 1-jétől már részkifizetések zajlanak egészen 2017. június 30-ig, így a fennmaradó részletek kiutalásának ütemezése is fontos szempont. Az alábbiakban összeszedtük, amit az előlegek összegeiről és a várható menetrendről érdemes tudni. 

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Fenntarthatóság kontra támogatásból megvalósított fejlesztések - egy szakmai konferencia eredményei

2016. december 05.

Címkék: KAP, konferencia, fenntarthatóság, EIP, támogatások

Immár harmadik alkalommal volt szerencsém részt venni az ország egyik legnagyobb agrárkonferenciáján, amelyet negyedik éve december elején szerveznek meg a Balaton aranypartjának városában, Siófokon.

A kétnapos, az idei évben is szinte teltházas eseményen a Közös Agrárpolitika (KAP) jövője, a vidékfejlesztési támogatáspolitika helyzete, az ehhez szorosan kapcsolódó agrárfinanszírozás volt az első nap délelőttjének fókuszában.

Teljes cikk

Csak így tovább

2016. november 30.

Címkék: vidékfejlesztési program, támogatások

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Az Európai Unió hétéves pénzügyi tervezési időszakokban dolgozik, most a 2014-2020 közötti időszakban vagyunk. A KAP II. pillére az úgynevezett vidékfejlesztés is alkalmazkodik ezen periódusokhoz, és úgy működik, hogy minden időszak tekintetében, minden tagállamnak el kell fogadtatnia Brüsszellel (az Európai Bizottsággal) a vidékfejlesztési programját (VP), amely alapján, aztán megjelenhetnek a pályázati kiírások, és a győztesek kiválasztását követően, ha teljesítik a kedvezményezettek a támogatási feltételeket, illetve néha már előtte (ekkor hívjuk előlegnek) a támogatások kifizetésre kerülnek.

A rendszer természetes velejárója, hogy a kifizetések lezárása egy adott időszak tekintetében átcsúszik a következő időszakra, illetve, hogy egy adott időszak kifizetései jellemzően csak később kezdődnek meg nem az időszak elején. 

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Folytatódik a szaktanácsadók megmérettetése – félidőben az alapképzések

2016. november 27.

Címkék: képzés, szaktanácsadás, NAK

November közepén kezdődtek a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadók kötelező alapképzései, amelyek hat alkalommal, az ország három helyszínén, kétnapos felkészítő tréninget és egy harmadik, vizsganapot foglalnak magukban. Szombaton, Katalin napon zárult a harmadik képzés Gödöllőn, úgyhogy immár túl vagyunk a felén.

Előző bejegyzésemben számoltam be arról, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara november 15-én kezdte meg a névjegyzéki szaktanácsadók kötelező alapképzésének lebonyolítását, amelynek első helyszíne Veszprém volt.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Megmérettetésen a szaktanácsadók – túl az első alapképzésen

2016. november 20.

Címkék: képzés, szaktanácsadás, NAK, SZIE

2013 ősze óta most van újra lehetőségük a névjegyzéki szaktanácsadóknak arra, hogy eleget tegyenek azon jogszabályi kötelezettségüknek, amely alapképzésben való részvételt és sikeres vizsgázást ír elő számukra. Az első vizsgázók november 17-én, csütörtökön adhattak számot felkészültségükről.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara november 15-én kezdte meg a névjegyzéki szaktanácsadók kötelező alapképzésének lebonyolítását, amelynek első helyszíne Veszprém volt.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Hogyan kapcsolódik az amerikai elnökválasztás időpontja és a gazdálkodás?

2016. november 14.

Címkék: elnökválasztás, gazdálkodás

Éppen a mezőgazdasági termelés okán került keddi napra a mindenkori amerikai elnökválasztás időpontja. Miért éppen a szuperkedd lett a kiválasztott nap a hétből? Én magam sosem gondoltam volna, hogy éppen miattunk, gazdálkodók miatt!

Az időpont kiválasztása 1845-re nyúlik vissza, amikor nemcsak a keddi napot választották ki, hanem azt is eldöntötték, hogy a választásokat mindig november első hétfője után kedden tartják majd.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A fiatalok képzésén múlik a jövőnk – FAO kiadvány már magyarul is!

2016. november 09.

Címkék: oktatás, klímaváltozás, kiadvány, FAO

A FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) olyan, magyarul is elérhető tájékoztató anyagot hozott létre, amely alkalmazásával a gyerekek és az ifjúság játszva tanulhat a klímaváltozásról, energia kérdésekről.

A „Klímaváltozás Jelvényprogram” (Climate Change Challenge Badge) egy olyan oktatócsomag, amely 5 és 18 év közötti gyermekek és fiatalok részére készült, és olyan szórakoztató feladatokat tartalmaz, amelyekkel a játszva tanulás szellemében a gyerekek tájékozódhatnak a Földet érintő fontos klimatikus kérdésekről.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Praktikus a cserepes krizantém

2016. november 03.

Címkék: kertészet, virág

A hallottak napja idején elkezdődik a vágott krizantém árusítása. Nincs olyan temető, ahol ebben az időszakban ne találnánk fehér vagy sárga vágott krizantémot.

Van, aki viszont cserepes krizantémmal emlékezik ezen a napon szeretteire, amelyet szintén megvásárolhatunk ebben az időben, de arra is megvan a lehetőségünk, hogy a cserepes krizantémot, megfelelő helyen átteleltessük, így az a jövő évi megemlékezésnek is egy „eszköze” lehet.

Teljes cikk