Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Élelmiszerpazarlás – Az olaszoknál már törvénybe foglalva

2016. október 27.

A minap újra elém került az élelmiszerpazarlás témaköre, amelyben lassan már szakértőnek kezdem érezni magam, és egyre jobban is érdekel, hogy a hazai és nemzetközi porondon hogyan zajlik a probléma kezelése, amit az olaszok már törvényi szintre emeltek.

Az olaszok alaposan megfontolták az élelmiszerpazarlás csökkentésének törvényi szintre emelését. Ezt mutatja, hogy a tervezet képviselőház elé történő benyújtásától a hatályba lépésig – 2015 júniusától 2016 szeptember közepéig – több mint egy év telt el.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A vándorpoloskák honfoglalása

2016. október 21.

Címkék: növényvédelem, poloska

A vándorpoloskák igen nagy számban vannak jelen az idén. A poloskákat, rovarokat kevésbé ismerő emberek jogosan bizalmatlanul fogadják őket saját otthonaikban, ahol a poloskák valójában csak telelőhelyet keresnek maguknak. A poloska viszont, ha megzavarjuk nagyon büdös tud lenni, így talán még jogos is, hogy az emberek nem szívesen látják őket az erkélyeiken vagy az ablakpárkányokon.

Az egykori Budapesti Corvinus Egyetem oktatói szerint (Vétek-Haltrich-Rédei) a vándorpoloska károsításával a jövőben számolni kell Budapesten. 2002-ben találták meg a fajt hazánkban, mint új poloska faj, azóta bosszantja a kertészeket és a lakosságot.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Nők a vidékfejlesztésben – Vidéki Nők Világnapja

2016. október 17.

Címkék: agrárium, mezőgazdaság, konferencia, nők

Ahogy a Gazdablog egyik korábbi bejegyzése is beharangozta, október 15-én 9. alkalommal ünnepeltük a vidéki nőket, amit az ENSZ 2007-es közgyűlése nyilvánított hivatalosan a Vidéki Nők Nemzetközi napjává.

A Magyar Női Unió, lassan hagyományteremtő módon, második alkalommal, október 14-16 között rendezett nemzetközi résztvevőkkel háromnapos konferenciát Harkányban.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A nők szerepe mindig aktuális téma

2016. október 12.

Címkék: mezőgazdaság, nők, rendezvény

Korábban már írtunk a Gazdablogban arról, hogyan is lehet sikeres mezőgazdasági vállalkozó egy nő. Vagy hogyan gazdálkodnak nővérek sikeresen úgy, hogy a klasszikus női szerepüket is képesek megtartani.

A kérdés az én látószögemből mindig az egyensúly keresése és az egyensúly megtalálása. Az egyensúly megtalálása minden szempontból, legyen az a család-munka viszony, az anyaság-hivatás tudat, a hobbi-család kapcsolata… és még hosszasan sorolhatnánk a női szerepeket.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Élelmiszerpazarlás – Közösen a megoldás felé

2016. október 10.

Munkámból kifolyólag egy kerekasztal beszélgetésre invitáltak, az élelmiszer pazarlás kezeléséhez kapcsolódóan. A felkérést igazából egy kollégám kapta, de ő nem tud részt venni a beszélgetésen, így nekem jutott a megtisztelő feladat, hogy a szervezetemet képviseljem ezen a nemzetközi konferencián.

Mivel szeretek felkészülni a feladataimra, és eddig leginkább magánemberként foglalkoztatott a téma, így kicsit utánanéztem mi a helyzet a kérdéssel kapcsolatban.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Aggódnunk kell, ha a város közepén meglátunk egy növényvédő gépet?

2016. október 05.

Címkék: növényvédelem, közterület

A határozott választ egyértelműen az, hogy NEM kell aggódnunk. A közterületi növényvédelmi kezeléseket igen szigorú jogszabályi környezet rendezi, amely betartása minden esetben kötelező.

A növényvédelemről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet szabályoz minden fajta növényvédelmi tevékenységet, annak csak egy része vonatkozik a közterületi növényvédelmi tevékenységre.

Teljes cikk

Nemcsak a gazdák növényvédelmi tevékenységét segíti a NAK, hanem komoly növényvédelmi adatbázis is épít

2016. október 03.

Címkék: növényvédelem, NAK, adatbázis

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara növényvédelmi előrejelző portálja már harmadik éve segíti a gazdálkodókat, érdeklődőket. A rendszert közel 80 növényorvos bevonásával működteti a NAK.

A szakemberek országszerte végzik a növényvédelmi előrejelzési tevékenységet, amelyről hetente írásos bejegyzéseket tesznek közzé. Aktuális jelentéseik nemcsak a gazdálkodókat, hanem a hobbi gazdálkodókat is segíti a várható növényvédelmi problémákra való felkészülésben.

Teljes cikk

Milyen kutatást és hogyan tud hasznosítani a mai gazdálkodó?

2016. október 01.

Címkék: kutatás, innováció, vidékfejlesztési program, NAK, EIP

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Korábban már írtuk a kutatás és innováció szerepéről az agrárium jövőjével és fejlődésével kapcsolatban. Így a tudás kiemelt és nélkülözhetetlen szerepéről most nem fogok írni. Amit szeretnék megosztani önökkel az egy felkészülési folyamat részeként szervezett műhelymunka sorozat tanulságainak a rövid összefoglalója. Mire készülünk fel és igyekszünk felkészíteni a tagjainkat? Természetesen egy pályázati lehetőségre, a Vidékfejlesztési Program EIP kiírására.

Az EIP hátteréről és céljáról is írtunk már korábban (ide be lehetne linkelni a korábbi bejegyzést), most ezt a keretet igyekszünk feltölteni hazai tudásigénnyel.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Mitől ragad az egész autó, ha rossz fa alatt állunk meg?

2016. szeptember 28.

Címkék: növényvédelem, kertészet

Egyszerűen a mézharmattól. De mi is az a mézharmat?

A levéltetvek ürüléke. A levéltetvek szívogatásuk során a növényi nedvekkel táplálkoznak. Az abban lévő anyagokat azonban nem tudják tökéletesen megemészteni, így az ürülékükkel, vagy szépen kifejezve az emésztésük melléktermékével távozik, amely egy ragadós folyadék, amit először csak a növények levelén találunk, de egy idő után az a levelekről lecsöppenve az autónkra, a kerti padra is rákerül.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Miért éppen a Saszla a magyarok csemegeszőlője?

2016. szeptember 23.

Címkék: szőlő, kertészet

Erre a kérdésre én magam sosem tudtam megadni a választ. Lehet, hogy éppen azért, amiért szőlő termő vidéken nőttem fel és kóstoltam sok-sok szőlő fajtát, nemcsak csemegét, hanem borszőlőt is. Az igazság az, hogy nem értem, miért a saszlát árusítják minden piacon, mint a Csemegeszőlő.

A saszla az én világomban, egy ízetlen, vékony héjú, inkább semleges ízű, kevésbé ropogós, kevésbé frissítő szőlő fajta. A háztáji szőlőtermesztésben éppen az a szép, hogy a termelő néhány tőke egyéb fajtát is mindig telepít az általában borszőlőt termő tőkék közé. Éppen ezért volt lehetőségem sok-sok fajtát megkóstolni.

Teljes cikk