Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Amnesztiát kapnak az illegális kutak – bejelentsem, vagy mégsem?

2016. augusztus 05.

Címkék: szabályozás, kút, vízkivitel

Egy nemrégiben megjelent jogszabályi változás alapján már azok is „nyugodtan alhatnak”, akik eddig nem a törvényi előírásoknak megfelelően vételezték a vizet például az öntözéshez.

Számos fórumon hallunk arról, hogy a víz jelenléte meghatározza mindennapi életünket, természetesnek vesszük, hogy a jó minőségű ivóvíz kellő mennyiségben mindig a rendelkezésünkre áll. Ugyanakkor gyakran pazaroljuk, szennyezzük vízkészleteinket, pedig a jövő generációjának vízellátása attól is függ, hogy mi most hogyan gazdálkodunka felszíni és felszín alatti vizeinkkel.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Egymástól tanulni – igény van a tapasztalatcserére

2016. július 29.

Címkék: pályázat, vidékfejlesztési program, tudásmenedzsment, tanulmányút, információszerzés

Elismert tény, hogy a tudás, a szakmai hozzáértés a XXI. század kiemelkedő jelentőségű a nemzetgazdaság egészében és egyre többen ismerik fel annak megszerzési igényét.

Számos közgazdasági elemzés kimutatta már, hogy a tudás – mint az emberi képesség része – meghatározó termelési tényező és egyben jelentős szerepe van a versenyképesség fokozásában.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Kik biztosítják, hogy minőségi élelmiszer kerüljön az asztalunkra?

2016. július 25.

Címkék: NÉBIH, élelmiszerbiztonság, szupermenta

Már korábban is olvashattak a blogban a termelői piacokról, azok működéséről, a vásárlói motivációról. A mostani blogban azt mutatjuk be, hogyan is működik az élelmiszergazdaság ellenőrzése. Nemcsak a termelői piacon működnek ezek a mechanizmusok, hanem minden egyéb termelői, kereskedelmi egységben is.

A fogyasztóknak kínált késztermékeket sok más hatósági vizsgálaton túl, az ún. Szupermenta csapat is vizsgálja.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Parasztünnep

2016. július 18.

Címkék: eső, aratás

„Mikor egész nap áztatóan esik, A dologból könnyen parasztünnep kerekedik.”

A tavalyi évben ismert népzenészek álltak össze a Parasztünnep című album felvételére: Molnár Miklós, az Ökrös együttes egykori prímása, Brasnyó Antal brácsás, Szabó Csobán Gergő nagybőgős, valamint a kitűnő kontrásként-gardonosként ismert Mester László hegedűn.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Munkavégzés a hőségben

2016. július 06.

Címkék: munkavédelem, hőmérséklet

A gazdák ugyan örülnek, hogy ebben a nagy melegben megfelelően csökken a termények víztartalma, és megkezdődhet az aratás, de a nagy hőség valójában egyben kihívást is jelent mindenkinek. Az emberi szervezet csak megfelelő odafigyeléssel képes a hőséget átvészelni.

A munkavédelem számos olyan tényezőre kitér, amely a munkatársak egészségét óvja. Ilyen tényező a hőség elleni védekezés, illetve az azzal kapcsolatos kötelező teendők is.

Teljes cikk

Miért kapnak támogatást a mezőgazdasági termelők?

2016. június 28.

Címkék: támogatás, KAP, közvetlen támogatás, kézikönyv

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

A Közös Agrárpolitika (KAP) történetét nem ismerők, illetve azok, akik nem gazdálkodnak általában nem értik miért kapnak támogatást a mezőgazdasági termelők. Sajnos néha még, akik saját magukat szakértőnek tartják se tudják pontosan, hogy miért és milyen összegű támogatásokat kaphatnak a gazdálkodók.

A mai bejegyzés célja nem az, hogy ezen eléggé komplikált, szerteágazó és évtizedek alatt kialakult rendszerek fejlődését elmagyarázzam. Hanem arra a kérdésre keressük a választ, hogy valóban a „semmiért” kapnak-e támogatást a mezőgazdasági termelők.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Néha hiába dolgozunk

2016. június 22.

Címkék: gyümölcs, kertészet, meggy

A gazdák legnagyobb szövetségese és ellensége is egyben az időjárás. Az időjárás az egyik tényező, amit csak nagyon nehezen tudunk befolyásolni a mezőgazdasági termelés során. Van egy másik bosszantó tényező, amikor az egész éves munka mind hiába, mert a termésünk nagy része oda lesz. Nem az időjárás miatt, hanem azért, mert valaki más, kívülálló, mintha a sajátja lenne, betakarította azt.

A mezőgazdasági termények lopásának több nagyon kellemetlen vonzata is lehet.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A gyümölcs aminek számtalan neve van

2016. június 17.

Címkék: gyümölcs, kertészet, köszméte

Általában zöld, néha piros, éretlenül savanyú, éretten viszont már édes. Ez a tézis ugyan sok gyümölcsre igaz, de ebben az írásban most a köszmétéről emlékezünk meg röviden. A megemlékezés szó nem véletlen, hazánkban korábban jóval jelentősebb területen termesztették a köszmétét mint napjainkban. Elsősorban a hűtőipar vásárolja fel a terméseket, ami főként a brit és az észak-európai piacra kerül.

Köszméte? Egres? Piszke? Vagy büszke?

De vajon miért van és hogyan lett ennyi neve, ugyanannak a gyümölcsnek?

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Hogyan teremhet egy fán több gyümölcsfaj?

2016. június 14.

Címkék: gyümölcs, kertészet

Egyszerűen, oltással. Az oltás egy régi és mindennap alkalmazott gyümölcsfa szaporítási módszer. Az oltással hozzák össze a gyümölcsfákat szaporító faiskolák a nemest és az alanyt.

Az oltás több féle technikával is elvégezhető, de mindegyik alapja tulajdonképpen az, hogy a nemes fajtának egy rügyét, hajtását hozzá illesztik az alanyhoz. Annak érdekében, hogy a két növényi rész sikeresen összeforrjon, nagyon pontosan illeszkedő metszlapokra van szükség. A metszlap kézzel és géppel is elkészíthető, de minden esetben az összeforrás sikere az oltó szakember felkészültségén, rutinos kezén múlik. Megfelelő alany és a megfelelő nemes az oltással tehát összekombinálható.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Kettősség az agrár-környezetvédelemben: mi legyen a cél, az extenzív, vagy az intenzív gazdálkodás?

2016. június 11.

Címkék: fenntarthatóság, EIP, extenzifikáció

A blogon már többször olvashattak az EIP-pel, azaz az Európai Innovációs Partnerséggel kapcsolatos cikkeket, legutóbb az EIP honlap megnyitásáról. Az elmúlt hetekben a témában rendezvénysorozatot tartottak, ahol volt szerencsém moderálni agrár-környezetvédelmet érintő témákban a gazdálkodók és a kutatók közti eszmecserét. A műhelybeszélgetések célja elsősorban a hálózatépítés, a kutatók és a gyakorlati megvalósítás közti párbeszéd élénkítése volt.

A cikkben az elhangzott beszélgetések tanulságaiból fogok csemegézni.

Teljes cikk