Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Közeleg az eper szezon vége, de mi lesz a következő?

2016. június 06.

Címkék: kertészet, eper, szamóca, cseresznye

A hazai szabadföldi szamóca ültetvények betakarítás végéhez közeledik. Itt van tehát lassan az eper szezon vége. A késői érésű fajtákról ugyan még zajlik a betakarítás 1-2-3 hétig, de egyre kevesebb helyen találjuk majd meg az magyar epret árusító standokat. Milyen friss gyümölcs lesz a következő?

Már a múlt hét folyamán vásárolhattunk az idei friss ropogós cseresznyéből és hamarosan számíthatunk a friss meggy megjelenésére is. Jönnek tehát a csonthéjasok sorban, a cseresznye után a meggy, a meggy után barackok és a szilva következik.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Újabb reform előtt a Közös Agrárpolitika

2016. június 03.

Címkék: KAP, Közös Agrárpolitika, közvetlen támogatás, Brüsszel

Alig két éve, hogy az újabb KAP útját tapossuk, és máris kezdhetünk gondolkodni a 2020 utáni átalakításán. Ennyire rosszul sikerült a jelenlegi, hogy már a gyermekéveiben azt várjuk és tervezzük, mi lesz majd, ha lejár a megbízatása?

Az 1962 óta működő Közös Agrárpolitika megreformálása nem újkeletű, valójában a KAP születése óta reformok sorozata. Nincs is ezzel baj, hiszen az idő múlásával újabb és újabb kihívások szolgálatába kell állítani a politikai eszközöket, mondhatni „haladni kell a korral”. De talán kicsit korainak tűnik a reformot követő második évben erről gondolkodni, még ha tudvalevő is, hogy egy elég hosszadalmas folyamatról beszélünk.

Teljes cikk

Megnyílt az EIP honlap

2016. május 31.

Címkék: innováció, pályázat, EIP

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Mint korábban írtam, azok számára, akik nyitottak közös problémák megoldására, vagy lehetőségek kiaknázására, ajánlott csatlakozniuk az Európai Innovációs Partnerség (EIP) európai, illetve hazai hálózatához.

Az európai hálózathoz való csatlakozás lehetősége eddig is adva volt. A magyar hálózatba azonban csak körülbelül egy hete lehet regisztrálni. A regisztráció az EIP hazai honlapján, azaz az eip.fm.gov.hu-n keresztül lehetséges.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Szaktanácsadó lettem – hogyan tovább?

2016. május 24.

Címkék: szabályozás, szaktanácsadás

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2014. november 13-a óta kezeli a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói névjegyzéket, amelybe azon tanácsadóknak kötelező bejelentkezni, akik uniós, vagy nemzeti forrásból támogatott szaktanácsadási tevékenységet kívánnak folytatni. Sokan jelentkeznek is, de vajon mindenki tudja, hogy mit is vállal a listába kerüléssel?

A NAK által kezelt szaktanácsadói névjegyzékbe egyre több szaktanácsadó jelentkezik be, így a gazdálkodók számára is egyre nagyobb a választási lehetőség, ha szakértelemre van szüksége a tevékenységéhez.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A növényvédő szer felhasználás keretei

2016. május 17.

Címkék: növényvédelem, adatbázis, növényvédőszer

A gazdálkodók a növényvédelmi tevékenységeiket egészen pontos tervezés mellett végzik.

A gazdálkodó a növényei megfigyelésével és az időjárás előrejelzés alapján válogatja meg a felhasznált növényvédő szereket. Nemcsak az ára, hanem a készítmény összetétele is fontos paraméter lesz.

Teljes cikk

Hallgatóság helyett résztvevők

2016. május 11.

Címkék: konferencia, EIP

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Nemcsak a mezőgazdaságban dolgozókra, hanem általában igaz: egyre kevesebb az időnk. Vagy máshogy fogalmazva, a munkában egyre több tényezőre kell figyelnünk, a szabadidőnkben pedig egyre több lehetőségünk van a kikapcsolódásra, szórakozásra. Egyre több mindent szeretnénk tehát bezsúfolni adott időkeretbe.

Távolról indítva, de a lényeg, hogy nem mindegy ezért, a tudást is hogyan szerezzük. Vagy a másik oldalról: hogyan adjuk át. Törekednünk kell a hatékonyságra, nem engedhetjük meg magunknak, hogy órákat fecséreljünk el például olyan előadások hallgatására, amelyeknek a végén úgy távozunk: „Hát, ehelyett akadt volna fontosabb dolgom is...”

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Tömegcsapdázással a kukacos cseresznye ellen

2016. május 04.

Címkék: gyümölcs, növényvédelem, kertészet, cseresznye

Az időjárás jelenleg ijesztget minket kertészeket. Igaz, hogy a törzses gyümölcseink már elvirágzóban vannak, ám ahogy a Gazdablog korábbi bejegyzésében részletesen is említettük, az apró terméskezdeményeket is károsíthatja a hideg időjárás. Így mi aggódó kertészek minden este a kinti hőmérsékletet nézegetjük, de ami még az estinél is kritikusabb, az a hajnali hőmérsékleti minimum.

Hajnalban van a leghidegebb, általában ilyenkor kell alkalmazni a fagyvédelmi eljárásokat. Éppen az ilyen fagyvédelmi eljárások időzítése miatt fontos a mikroklíma. A legtöbb árutermelő ültetvényben már saját, napelemmel működő meteorológiai állomás van kihelyezve, az időjárási paraméterek pontos mérésére, illetve ezekkel az időjárás is előrejelezhető tábla szinten.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A szamóca – vajon elfagyott, vagy mégsem?

2016. május 02.

Címkék: kertészet, szamóca, fagy, aktuális

A szamóca túl közel van a talajhoz, így még inkább ki van téve a tavaszi talaj menti fagyoknak. Az idei év egészen két héttel ezelőttig, a talaj menti fagyok megérkeztéig egészen nyugodtan telt.

Egyelőre nem látjuk, hogy valójában mire számíthatunk a szamóca betakarításkor pontosan, de az biztos, hogy a hazai szabadföldi termést, a fagy az elmúlt napokban károsította.

Teljes cikk

Új kézikönyv a közvetlen támogatásokról

2016. április 28.

Címkék: KAP, közvetlen támogatás, kézikönyv

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Tavaly a Közös Agrárpolitika (KAP), amely a mezőgazdasági termelők támogatását határozza meg, alapvetően átalakult. Azért, hogy ezeket a változásokat a hazai gazdálkodók képesek legyenek megérteni, és továbbra le tudják hívni az Őket megillető támogatásokat, éveken keresztül folyt a felkészítésük különböző gazdafórumokon és tanfolyamokon, illetve különböző kiadványok is készültek.

Talán ennyi elfogultságot megengedhetek, hogy a legszínvonalasabb, legjobban érthető kiadványokat mi készítettük a kollegáimmal. Így jelent meg a tavalyi év során összesen 9 témába vágó kamarai kiadvány. Elsőként a Zöldítés kézikönyv, majd a Kölcsönös Megfeleltetés kézikönyv, aztán talán legsikeresebb összesen 120 ezer példányban kinyomtatott és már elfogyott Vidékfejlesztési Program kézikönyv, majd AKG, Öko-s kiadványunk, területmérési segédletünk is megjelent 2015-ben.

Teljes cikk

Csak szerzel, vagy meg is osztasz? Külföldi tapasztalatcserék

2016. április 26.

Címkék: Brüsszel, EIP, workshop

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Ha lehetőségünk van rá, bátran menjünk külföldre, tájékozódni, nemzetközi szintű tapasztalatokra is szert tenni. Ez hasznos, sőt, talán elengedhetetlen ahhoz, hogy fejlődjünk: mi magunk és rajtunk keresztül úgy általában a hazai gazdaság és társadalom.

Ez így volt régen is, ma is. Ami talán változott, hogy „kint” ránk is kíváncsiak és arra, amit elértünk, mert hiszik, hogy abból Ők is tanulhatnak. Saját benyomásaim alapján egyre inkább az a meglátásom, hogy míg korábban a tapasztalatszerzés, ma a tapasztalat-megosztás a módi.

Teljes cikk