Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Szakértelem saját gazdaságban – módosult az AKG kiírás

2016. április 18.

Címkék: támogatás, pályázat, AKG, szakirányító

Korábbi bejegyzéseim egyikében már taglaltam az Agrárkörnyezetgazdálkodás (AKG) támogatásához kapcsolódó szakértők alkalmazását érintő előnyöket és feltételeket, ami azonban egy újabb fejezethez ért azzal, hogy nemrég módosult a pályázati felhívás és a növényvédelmi, illetve talajvédelmi szakirányítókra vonatkozó elvárás.

Emlékeztetőül a korábbi bejegyzést nem olvasók számára felidézem, hogy az AKG pályázatok elbírálása során az 1. és a 3. tematikus előíráscsoportban 3 plusz pontot (ami 23, illetve 45 eurós többletet jelent hektáronként) szerezhettek azok is, akik vállalták, hogy növényvédelmi és talajtani szakirányítóval kötnek szerződést.

Teljes cikkBenedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Mikor és mit érdemes veteményezni?

2016. április 06.

Címkék: zöldség, veteményezés

Akár már most. A mi kertünkben már jó helyen vannak a vetőmagok. Annak ellenére, hogy kertészkedünk, gyümölcsöt termelünk és nyáron főleg azzal foglalkozunk, mégis minden évben elvetjük a zöldség vetőmagokat is a kertünkbe.

Minden évben elvetjük a sárgarépát, petrezselymet, zöldborsót, babot, cukkinit, tököt, salátát, hagymát és minden évben izgatottan várjuk, figyeljük azok fejlődését. Paprikát, paradicsomot és zellert palántaként szoktunk ültetni.

Teljes cikk

Egységesített gazdálkodási napló ingyenesen a gazdáknak

2016. március 31.

Címkék: agrárinformatika, gazdálkodási napló, támogatások

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

A mezőgazdasági termelők mindennapjainak természetes része lett az elmúlt évtizedben, hogy egyre több adminisztratív vagy nevezzük nevén bürokratikus tevékenységet kell ellátniuk.

Vannak olyanok, akik azzal kecsegtetik a gazdálkodókat, hogy ez „teher” a jövőben csökkenhet. Azonban a realitás az, hogy a támogatások megszerzése, a jogszabályoknak történő megfelelés valószínűleg inkább csak növelni fogja a következő évtizedben azt az adat és információ mennyiséget, amire a hatóságoknak szüksége van, hogy a szabályokat betartassák és szerencsés esetben a támogatásokat kifizessék. Ezzel a termelők is tisztábban vannak, a gazdák többsége már megértette és meg is szokta, hogy adatokat kell szolgáltatnia, ezt a rendszer természetes velejárójának tartják.

Teljes cikk

Problémamegoldás EU módszerrel: EIP-AGRI fókuszcsoportok

2016. március 30.

Címkék: megoldás, EIP, fókuszcsoport

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Sok probléma adódhat a gazdálkodás során, amelyek lehetnek kisebbek, nagyobbak. A gazdálkodó vagy saját maga találja ki rájuk a megoldást, és építi be azt akár a rutinfolyamatok közé, vagy komolyabb problémák lévén, külső segítség után néz: esetleg a piacon keres alternatívát, vásárol valamiféle eszközt; vagy többekkel összeállva közös megoldáskeresésbe kezd. Sok a lehetőség.

De vajon, ki tudja megmondani, hogy egy komolyabb problémára van-e már megoldás? Miért akarjuk újra és újra feltalálni a kereket, elszigetelten egymagunk boldogulni? Mennyivel egyszerűbb lenne, ha minden egyes elakadásnál csak felcsapnánk egy „problémák-megoldások” katalógust, tele nekünk hasznos eljárásokkal!

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Helyi termék – biztonságos élelmiszer

2016. március 22.

Címkék: élelmiszerbiztonság, élelmiszer, helyi termék, rövid ellátási lánc

A korábbi bejegyzésemben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Helyi termék” című kézikönyvének megjelenéséről írtam, amely többek között az élelmiszer-előállítás élelmiszerbiztonsági és higiéniai szabályait külön fejezetben foglalja össze, és ami már letölthető formátumban is megtalálható a Kamara weboldalán.

Az élelmiszer előállítók és a témával foglalkozó szakértők mindig nagy felháborodással hallgatják azokat a kijelentéseket, amelyek az egészséges élelmiszerről szólnak. Véleményük szerint minden hivatalosan előállított és a boltok polcain kapható élelmiszer egészséges, hiszen az élelmiszer szó maga is azt jelenti, hogy emberi fogyasztásra alkalmas, az előállítás bevizsgált körülmények között zajlik, vagyis nyugodtan megvásárolhatjuk és megehetjük azokat.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Pályázati felhívások a kertészet korszerűsítésének ösztönzésére

2016. március 18.

Címkék: kertészet, pályázat, vidékfejlesztési program

A kertészet hazánkban az agráriumot tekintve, egy jelentős ágazat. A növénytermesztés kibocsátását tekintve, 2014-ben a kertészet kibocsátása 20%-kal részesedett a teljes kibocsátásból. Nemcsak értékteremtő képességénél fogva, hanem a kertészeti ágazatban foglalkoztatottak száma miatt is fontos ágazat a magyar agráriumban.

A Vidékfejlesztés Programban, amely a 2014-2020-as időszakra vonatkozik, éppen ezért kaptak fontos és kiemelt helyet a kertészet korszerűsítés pályázatai, nem hiába kerültek ezen felhívások a támogatási ciklus elején meghirdetésre. A kertészet egy szerteágazó szakma. A zöldség-gyümölcs termesztésén túl, ide soroljuk a gyógynövény-, a gomba-, a dísznövény-, hajtatásos-, és még a vetőmagtermesztést is. A szerteágazó jellege miatt, a hazai kertészeti ágazat fejlesztésére dedikált források ennek megfelelően kerülnek majd szétosztásra, a pályázók között.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Elektronikus tanúsító rendszer az EU-ba érkező ökológiai termékek nyilvántartására

2016. március 16.

Címkék: EU, tanusítvány, bio, ökológiai termesztés

Az ökológiai termesztésben előállított termékek iránti fogyasztói igény egyre inkább növekszik. Az Európai Unióban a gazdák egyre nagyobb arányban fordulnak az ökológiai termesztés felé, mégis vannak olyan bio termékek, amelyeket importálunk.

A nürnbergi Biofach kiállítás a világ legnagyobb ökológiai termékeket, eljárásokat felvonultató kiállítása, ahol az Európai Bizottság egy nagyon érdekes bejelentést tett, 2016. február 19-én.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

A zöldítés első éves tapasztalatai

2016. március 11.

Címkék: támogatás, KAP, zöldítés, egységes kérelem

Egy év telt el a KAP legújabb reformjának indulása óta, lassan elérkezünk a következő egységes kérelem beadásához. A gazdálkodóknak egy évük volt megbarátkozniuk az új jogcímekkel, köztük a zöldítéssel. De vajon sikerül eredményesen felhasználni az első éves tapasztalatokat? Történik bármilyen változás az előző évhez képest? És ami a legfontosabb, várható-e a hibás zöldítési kérelmek számának csökkenése a jövőben?

A gazdálkodók részéről nagy tiltakozás övezte a KAP legújabb reformjának lényegi elemeként bevezetett zöldítést. Három követelményének, illetve azok végrehajtási módjának ökológiai hasznát sokan vonták kérdőre, nem beszélve az intézkedés által okozott többletadminisztráció és alacsonyabb SAPS összeg miatti felháborodásról. Sajnos a későn megjelenő bizottsági útmutatások, a részletek sokáig tisztázatlan volta is tovább rontott a gazdálkodók bizonytalanságán és az intézkedés jó hírnevén. Mindenesetre az első év negatív és pozitív tapasztalatai egyaránt várhatóan sokat segítenek a jövőbeli hibák kiküszöbölésében.

Teljes cikk