A kezdeményezés alapvető célja, hogy felhívják a figyelmet ezekre a növényekre, azok táplálkozásbiológiai előnyeire, és ezzel együtt segítség lehet a kampány a gazdáknak is. A hüvelyes termésű növények, ahogyan azt az új évi bejegyzésben is olvashatták, kiváló ízük mellett, magas fehérje és mikrotápanyag tartalmukkal is hasznosak az emberi szervezet számára.


 

Az ENSZ főtitkára Ban Ki Mun egy további előnyre hívja fel a figyelmet a hüvelyesek szerepével kapcsolatosan. „Szerepük az éhezés felszámolásában, az élelmezésbiztonságban, a helytelen táplálkozás kezelésében, az emberi egészség és a környezeti kihívások kapcsán jelentős”. A hüvelyesek fehérje tartalma a búzához képest duplája. A rizs fehérje tartalma harmad annyi, mint egy hüvelyes faj termésében, és ezzel együtt jóval olcsóbb fehérje források, mint pl. az állati tej. Ugyanakkor alacsony a hüvelyes növények zsírtartalma, magas a rosttartalma, ami további előnyöket jelent az emberi táplálkozás során.

A Föld mezőgazdasági területének jelentős részén azért termelünk növényeket, hogy azt a világ állatállománya elfogyassza. Érdemes tehát fontolóra venni, hogy a Föld egyre növekvő népességének mi ad majd megfelelő és elegendő mennyiségű táplálékot. A hüvelyes növények, éppen beltartalmi mutatóik miatt egyfajta alternatív megoldást kínálnak.

Ne felejtsük el a szóját, ami szintén a hüvelyesek egyik tagja. A szója elsősorban az állatok tápláléka, és éppen ilyen célból termesztjük, most már hazánkban is, egyre növekvő felületen. A hüvelyes növények ezentúl különlegesek abban, hogy bizonyos fajok nitrogén megkötő szervezetekkel „együttműködve” képesek a levegő nitrogén tartalmát megkötni, amellyel azt a talajba juttatják. Ez a tulajdonságuk nemcsak a talajnak, hanem az állatoknak is kedvez. A talajban fontos, hogy legye nitrogén a növénytermesztők szempontjából is. Annak pótlására mesterséges anyagokon keresztül is lehetőség van, de a hüvelyes növények természetes nitrogén megkötőként, azok talajba forgatásával, természetes úton is pótolható a talaj nitrogén tartalma.

Amennyiben kedvet kaptak a hüvelyes növények fogyasztásához, 2016-ban több rendezvény és fesztivál is éppen ezekről a növényekről, és az azokból készült ételekről fog szólni. 2016-ban találkozhatunk majd több olyan rendezvénnyel, ami a hüvelyesek nemzetközi évének témáját dolgozza fel. Megrendezésre kerül például Londonban a falafel fesztivál. Az ENSZ január 6-án indította el hivatalosan a kampányt, így minden bizonnyal még számos szakács fog csatlakozni a kampányhoz. Egy ilyen hazai támogató a „Húsmentes hétfő” nevet viselő kezdeményezés, amely mozgalom célja, hogy felhívják a klímaváltozás ok-okozati összefüggéseire a fogyasztói társadalom figyelmét.

Lehet, hogy ez szakmai ártalom, de én nagy kedvelője vagyok a zöldség-gyümölcsből készülő főételeknek. Legyünk büszkék a különleges hagyományos magyar főzelékeinkre, feltéttel, vagy olykor feltét nélkül.