A „Klímaváltozás Jelvényprogram” (Climate Change Challenge Badge) egy olyan oktatócsomag, amely 5 és 18 év közötti gyermekek és fiatalok részére készült, és olyan szórakoztató feladatokat tartalmaz, amelyekkel a játszva tanulás szellemében a gyerekek tájékozódhatnak a Földet érintő fontos klimatikus kérdésekről.


A FAO oldalán számos témát találunk, amely része a Jelvényprogramnak, de egyelőre csak néhány érhető el magyar nyelven.

A klímaváltozásról szóló kiadvány a FAO és a YUNGA, az Ifjúság és az ENSZ Világszövetsége közreműködésével készült. A munkába további nemzetközi és hazai partnerek is bekapcsolódtak. A Klímaváltozás Jelvényprogram elérhető és ingyenesen letölthető már magyar nyelven is. A jelvényprogram egyik célja az, hogy a kiadványt a hazai oktatási rendszerben dolgozók sikeresen integrálják az oktatás menetébe, a tananyagba.

A kiadványok célja, az ifjúság tájékoztatása arról, hogy jelenlegi életünk, életformánk, a fogyasztói társadalom hogyan befolyásolja hosszú távon a bolygónk természeti értékeit. A kiadvány emellett tippet is ad, a szokásaink megváltoztatására. Az éghajlatváltozás és a fenntartható fejlődés témáinak bevezetése után négy nagy téma köré csoportosul a kiadvány: a klíma maga az élet, a klímaváltozás okai, hatásai, megoldások.

A kiadvány kellőképpen színes és interaktív ahhoz, hogy a gyerekek is örömmel használják, így abban bízhatunk, hogy néhány hazai oktatás, tájékoztatás és nevelési programban az oktatók segítségére lesz majd ez a kiadvány.