A málna termés, botanikailag csonthéjas terméscsoport. Furcsán hangzik, de mi kertészek ide soroltuk be. Specialitása, hogy a vacokkúp a növényen marad, anélkül távolítjuk el a bokorról, nem úgy mint a fekete szedret.


 

A termés ízletes és édes, a fogyasztók által keresett termék. Korábban, amikor még Európában vezető málnatermesztő ország voltunk (ugyanis ilyen is volt), ú.n. nyári málnát termelte az ország nagy része. Nemcsak az ország klimatikus viszonyainak köszönhető, hogy ilyen sikeresek lehettünk, hanem a hazai málna nemesítők munkájának is, hiszen pl. a Fertődi zamatos málna fajtát a szakma világszerte ismerte.

A nyári málna esetében, a termések a két éves termőrészeken fejlődnek, azaz a vesszőkön. A hagyományos, nyáron érő málnát támrendszer kiépítésével tudjuk csak termeszteni. Ennél a termesztési módnál gondosan óvni és nevelni kell az az évi sarjakat, hogy egy telet átvészelve, egy évvel később, az idei sarjak vesszőkké váljanak. A vesszőkön a termőévben oldalelágazások képződnek, amelyekről aztán a termést szüretelhetjük. A hagyományos málna esetében kiemelt szerepe van a növényvédelemnek is, hiszen az az évi sarjakat egy éven át meg kell óvni az őket veszélyeztető kártevőktől és kórokozóktól is. A hagyományos málnatermesztés meglehetősen kézi munka igényes, ez a termesztési költségeket is növeli.

A hagyományos málnatermesztés mellett, létezik az ú.n. sarjon termő málna termesztése is. Ezeknél a fajtáknál ugyanis a termés már az első éves sarjakon jelenik meg, ellentétben a nyári málna fajtákkal. A sarjon termő málna növényvédelme is sokkal egyszerűbb, hiszen az az évi sarjak egészségi állapotát kell csak megőrizni a betakarítás végéig. A betakarításon túl, nincs olyan agrotechnikai művelet, ami a termesztését különösen megdrágítaná. A sarjak egészen az első fagyokig képesek arra, hogy terméseket neveljenek. A termések a bokrok tetején képződnek és érnek, így a szedés kényelmesebb, mint a hagyományos termesztésnél. Ennél a termesztési módnál fontos technológiai elem a metszés. Ez a metszés jóval egyszerűbb, mint akár egy gyümölcsfa metszése. A sarjon termő málna metszéséhez nincs szükség különösebb szakértelemre sem, hiszen minden egyes sarjat el kell távolítanunk, a talaj felszíne felett, miután az utolsó termések is betakarítottuk. A sarjakat házi kertben levághatjuk metszőollóval, vagy nagyobb felületen akár nagy teljesítményű fűkaszát is használhatunk. Ezután, a tél során nincs más dolgunk, csak várni a tavaszt és figyelni a kis málna növényeket, igazán örömteli látvány, amikor bujkálni kezdenek a föld alól.

A málna termesztéséhez, fajtától és termesztési módtól függetlenül sok-sok vízre van szükség. A málna eredetileg erdei növény, így kedveli a hűvös és csapadékos időt. Ha ezeket a feltételeket megteremtjük, minden bizonnyal lesz mit betakarítani.

Száz szónak is egy a vége. Aki szereti a málnát, és van egy kis kertje, próbája ki a sarjon termő málna termesztését, mert igazán kellemes élmény a friss málnát egyenesen a bokorról csemegézni.