Korábban számos kutatást vizsgálta hazánkban is a porozó gépek adta lehetőségeket, ám a technika fejlődésével a porozógépek elavulttá váltak, ugyanis azok szer felhasználása nem feltétlenül környezetbarát, éppen a kijuttatás nehéz ellenőrzése miatt.


Ám vannak országok, ahol ez a technológia még használatban van. A chilei szőlőművelésben az ültetvényekben alkalmanként megfigyelhetők a porozógépek, amelyek kénport juttatnak az ültetvénybe. A kén ugyanis szublimálni képes. A szublimáció során a szilárd halmazállapotú kén gőz halmazállapotúvá válik, magasabb hőmérséklet hatására. A kénpor kijuttatása a lisztharmat elleni védekezés során lehet hasznos, mert már annak a gőze is képes, megfelelő körülmények között a lisztharmat gomba spórák csírázását, a növényen való károsítását megakadályozni.

A kén kontakt hatású készítmény, így annak preventív, megelőző kijuttatása szükséges. Az alábbi képeken jól láthatók a kénporozás kedvezőtlen „mellékhatásai”, a talajra, a kanyarokban lehulló kénpor, illetve az elsodródó por mennyisége is.

Mindettől függetlenül a chilei élelmiszertermelés és az onnan érkező termékek megbízhatóságát az ország több pontján működő szigorú, más országok élelmiszerbiztonsági hivatalai által akkreditált és elfogadott minőségellenőrző pontok biztosítják.