A gazdálkodó a növényei megfigyelésével és az időjárás előrejelzés alapján válogatja meg a felhasznált növényvédő szereket. Nemcsak az ára, hanem a készítmény összetétele is fontos paraméter lesz.


 

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a felelős hatósága a növényvédő szerek engedélyezésének. Az engedélyezési folyamat során a hatóság meghatározza az adott növényvédő szer felhasználásának, forgalmazásának és raktározásának szabályait is. A növényvédő szer forgalmazója az engedélyezési folyamat eredményeként, megkapja a növényvédő szer engedély okiratát, amelyben az adott készítményhez kapcsolódó minden szabály részletesen rögzítésre kerül. Ezen okiratokat időként a hatóság módosíthat is.

Amikor a gazdálkodó tervezi a növényvédelmi tevékenységét, pontosan tudja, milyen készítményeket fog használni. Az előkészületek során, nagyon fontos lépés a készítmény engedélyokiratának áttanulmányozása, amit a gazdálkodó könnyedén megtehet, hiszen a legpontosabb és naprakész információk, a NÉBIH által működtetett adatbázisban elérhetők.
Az adatbázis az alábbi linken érhető el.
https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso