Az egykori Budapesti Corvinus Egyetem oktatói szerint (Vétek-Haltrich-Rédei) a vándorpoloska károsításával a jövőben számolni kell Budapesten. 2002-ben találták meg a fajt hazánkban, mint új poloska faj, azóta bosszantja a kertészeket és a lakosságot.


A vándorpoloska gazdasági kárt is okoz, hiszen főként zöldségnövények termését szívogatásával károsíthatja. Az utcai dísznövényeinkben szerencsére jelentős kárt nem okoznak.

A vándorpoloska imágóként telel hazánkban, éppen ezért keresi a megfelelő helyszínt, ahol a várható hideget átvészeli. Tavasszal előbújva pedig megindul a kártevő újabb szaporodási fázisa.

A vándorpoloska viszonylag nagy, 15 mm hosszú, általában a rovar háta zöld színű. Amikor viszont tavasszal előbújnak, már barna lesz a pajzsuk színe. Így tehát ne tévesszenek majd meg minket tavasszal, a barna színű poloskák azok a poloskák, amik az otthonunkban kellemesen átvészelték a telet.

Hogyan védekezhetünk a poloskák ellen?

A védekezés közterületen nehézkes, mert egy időszakban több fejlődési alak is jelen van a növényeken. A házi kerti termesztés esetén jó megoldás lehet a rovarok összegyűjtögetése, ahogyan azt néhol a krumplibogarakkal is teszik.

Mivel ezek a rovarok nem csípnek csak esetleg büdösek, ha megzavarjuk őket, jobb talán nem is foglalkozni velük az épített környezetben. A kertészeknek viszont fontos szempont lehet a vándorpoloskák megfigyelése, hiszen a paradicsomon, zöldbabon és más zöldségnövényeken olyan kárt okozhat, amellyel a termések elveszítik piacosságukat.

Fotók forrása: Zsigó György