Amikor néhány hónappal ezelőtt először leültünk beszélgetni arról, hogy kellene csinálni egy gazda blogot, akkor a legfontosabb motiváló tényező mindkét fél számára az volt, hogy érdekes volna bemutatni mit csinál ma egy gazdálkodó, hogy működik a mezőgazdaság, a szabályozása, milyen alapon kapnak támogatást a termelők. Azért éreztük a szükségletét ennek a kérdésnek, mert mára már nem csak a városban, hanem a vidéken élők is eltávolodtak a mezőgazdaságtól az élelmiszer-előállítástól. Egy átlagos mai európai állampolgár nagyon keveset tud mezőgazdaság világáról.


 

A mai napon elértünk egy olyan ponthoz, amire régóta készülünk, a blog szerzői közül többen is az elmúlt években, hónapokban aktívan közreműködtek, hogy a mai blog bejegyzés témája elkészüljön. Az Európai Unió Közös Agrárpolitikája (KAP) az idei évben alapvetően megújul, átalakul. A változások közül az egyik legjelentősebb a zöldítés bevezetése, ami azt jelenti, hogy a terület alapú támogatások 30 százalékát az idei évtől kezdve csak akkor lehet kifizetni a mezőgazdasági termelőknek, hogy azok a jogszabályban meghatározott bizonyos feltételeknek eleget tesznek. Ez Magyarország esetében az jelenti, hogy a mintegy hektáronként 70 ezer forint támogatásból, kb. 25 ezer forintot csak akkor kapnak meg a gazdálkodók, ha betartják ezeket a feltételeket.

Talán a laikus olvasók gondolhatják, hogy mi lehet olyan bonyolult néhány feltétel betartásában? Erre a kérdésre fogunk ma választ adni. Többek megfeszített munkájának az eredményeként elkészült az a Zöldítés Gazdálkodói Kézikönyv, amit a következő napokban mintegy 100 ezer példányban fog a Kamara (NAK) kinyomtatni és a tagjaihoz eljuttatni, hogy eligazodjanak az új rendszerben. És április-májusban, amikor meg kell igényelniük a közvetlen támogatásaikat, akkor eleget tudjanak tenni a közösségi előírásoknak és képesek legyenek a teljes támogatási összeget lehívni, megszerezni.

A Zöldítés Gazdálkodói Kézikönyv erről a linkről tölthető le, így egyrészt reméljük tudunk segíteni a gazdálkodóknak, akiknek ez a könyv talán az idei év legfontosabb olvasmánya lesz. Másrészt szeretnénk megmutatni a mezőgazdasághoz nem kötődőknek is, hogy ma milyen bonyolult megfelelni azoknak az előírásoknak, amelyek a gazdálkodókra vonatkoznak. A kézikönyv úgy készült el, hogy könnyen érthető legyen rajzokkal, ábrákkal illusztráltuk miről is van szó, így talán egy átlag érdeklődőnek is izgalmas lehet egy kicsit beletekinteni a Közös Agrárpolitika világába.

És ez még csak a kezdet, ezenkívül még számtalan szabályt, rendeletet, irányelvet kell betartania a termelőinknek, hogy úgy állítsák elő azt élelmiszer, hogy az biztonságos és minőségi is legyen, közben még is odafigyeljenek a környezeti természeti értékekre a jövő generációi számára is megőrizzék annak potenciáljait és egyediségét, de mindeközben ellássák élelmiszerrel, mondjuk a mi esetünkben Európa lakosságát.