A Fiatal Gazda Roadshow keretében november 30. és december 15. között, összesen öt helyszínen (Szegeden, Székesfehérváron, Keszthelyen, Nyíregyházán és Kecskeméten) tartottak fórumot a Miniszterelnökség, az MVH és a NAK szakértői, amelyen az új Fiatal Gazda felhívásról adtak tájékoztatást, illetve lehetőséget a résztvevőknek a kérdésfeltevésre.


A legnagyobb érdeklődés az alapvető feltételek és a többletpontok iránt volt. A roadshow-n a szakértők hangsúlyozták, a mostani pályázati kiírás – mindamellett, hogy van hasonlóság – alapjaiban más, mint a korábbi, azaz a 2007-2013-as programozási időszak alatti fiatal gazda pályázatok. Például míg régebben éppen, hogy az pályázhatott, akinek még semmi előélete nem volt (pl. nem adott be egységes kérelmet sem), addig az új pályázat már nem engedi be a „nulláról” indulókat, valamekkora üzemméretet (min. 6000 STÉ-t) már fel kell tudni mutatni. A fontosabb változásokról részletesebben itt olvashatnak.

A többletpontok szerzéséért tett vállalások kapcsán is óva intenek mindenkit a szakértők.

A vállalások megtételekor egyrészt mérlegelni kell, hogy azok teljesítése milyen költségekkel jár és, hogy ezzel szemben a várható hasznok (beleértve a támogatást) arányban vannak-e (plusz fő foglalkoztatását például annak érdemes vállalnia, aki amúgy is bővülni szeretne, hiszen ez közel 2 millió forint éves költséget jelent). Másrészt, tisztában kell lenni azzal is, hogy a vállalás esetleges nem teljesítése komoly szankciókat vonhat maga után. Konkrétan, ha bebizonyosodik, hogy az így szerzett plusz pont nélkül a pályázó a pályázáskor nem ugrotta volna meg a nyeréshez szükséges ponthatárt, vissza kell fizetnie a teljes támogatás összeget.

Vigyázni kell tehát a vállalásokkal. Egy pályázatíró könnyedén beleviheti a pályázót abba, hogy minél több vállalást tegyen, de a felelősség utána a pályázóé és a pályázatíró később nem okolható. Jól gondolja meg tehát mindenki, hogy milyen vállalásokat tesz.

De mi lesz így a nyertes ponthatár? Sokan kérdezték, de a fentiek miatt (feltételek változása, szankció mértéke) nehéz bármit is becsülni... erre csak azt lehet mondani, hogy biztos, hogy a reálisan tervezők óvatosabban vállalnak majd, de az is biztos, hogy sokan pedig továbbra is felelőtlenül (megkockáztatva, vagy igazán meg sem értve, hogy ez milyen következményekkel járhat). Azaz, lutri, hogyan alakul végül a ponthatár. De nem éri meg azért többet vállalni, hogy nyerjünk, és aztán végül el is bukjuk a pénzt. Mindenki saját maga tudja, meddig nyújtózkodhat.

A pályázatok beadására március 1-től lesz mód. Várhatóan 3000 projektet részesítenek, egyenként 12 millió forintos támogatásban.

A fentiekről történő tájékoztatáson túl, a roadshow célja volt segíteni a potenciális pályázókat, hogy át tudják gondolni jövőbeni vállalkozásuk főbb kereteit, mikre figyeljenek oda üzleti tervük előkészítésekor. Ehhez a résztvevők 6-8 fő csoportokban a SEED Alapítvány trénereinek segítségével az ún. canvas modell használatát ismerhették meg egy felvázolt vállalkozási esetpéldán keresztül.