A vadgesztenye fát, előszeretettel használták őseink is parkokban, utak mentén, de kedveljük a házi kertekben is. Szinte mindenhol, ahol az országban járunk-kelünk a vadgesztenye fák levelei barnás színt mutatnak, és egy részük már a talajra is hullott. A lehullás oka viszont nem az ősz eljövetele, hanem egy növényvédelmi probléma eredménye.


 

A vadgesztenye fáknak több „ellenségük” is van. Az egyik legfontosabb a vadgesztenye aknázómoly.

Ez egy apró barnás lepke, aminek a lárvája a fák levelén aknát készítve, az aknán belül táplálkozik. Az aknát készítő kártevőkkel mindig azért nehéz védekezni, mert az aknák belül viszonylag védett helyen vannak. Éppen ezért, a növényvédősnek azt kell elérnie, hogy még mielőtt aknát készítene a lárva, kellő növényvédő szerrel találkozhasson az állat. A lepke ráadásul 3 nemzedékes, azaz egy nyár alatt, 3 generáció fejlődik ki és fenyegeti a vadgesztenye fákat.

Mégis mit tehetünk?

Házi kerti fák esetében gyűjtsük össze a fertőzött leveleket és égessük el azokat, ezzel gyéríthetjük a következő nemzedéket. Parkokban, útsorfaként ültetett vadgesztenye fák esetében permetezhetjük a lombkoronát, vagy alkalmazhatjuk a törzsbe való növényvédő szer injektálást is.

Mi okozhatja még a vadgesztenye fák lombjának idő előtti lehullását?

A fákon a guignardiág betegséget egy kórokozó okozza, amely eredményeként a levelek V alakban elszáradnak, súlyos esetben a talajra hullhatnak.

Gyakran előfordul, hogy a két károsító együtt van jelen egy-egy fa esetében. A károsítók elkülönítése a védekezés meghatározásakor fontos. Amennyiben tervezzük, hogy a házi kerti fánk esetében, a jövő évben megelőzzük a bajt, kérjük szakember segítségét, az „ellenség” pontos meghatározása érdekében.  

Vagy aki éppen most tervezi vadgesztenye fa ültetését, ügyeljen arra, hogy ne fehér, hanem rózsaszín virágú fajtát válasszon. A rózsaszín virágú fajta ugyan egy keresztezés, fája kisebb, és a termései is mások, mégis kiváló tulajdonsága, hogy a vadgesztenye aknázómoly ezt a fajtát egyáltalán nem kedveli.

A képek forrása:

http://www.termeszettar.hu/anyagok/hippocastanum/hippocastanum.html