Az Új év első napján, hagyományosan olyan fogásokat eszünk, amelyek sok kis apró szemből állnak, mint a bab vagy a lencse. Ezek az ételek az aprópénzt szimbolizálják, és minél többet fogyasztunk belőlük, annál gazdagabbak leszünk az Új évben. Ne felejtsük azonban el, hogy a lencse mellé semmiképpen se fogyasszunk szárnyast, mert az elkaparja a szerencsénket, a hal elúszik, a vad pedig elszalad a szerencsénkkel. Fogyasszunk az év első napján inkább malacot, mert ő fogja nekünk az orrával a szerencsénket kitúrni.

De vajon hogyan terem és hogyan néz ki az a lencse növény, amelynek termését január 1-én olyan sokan lelkesen fogyasztanak.


 

A hüvelyesek közül a világon legnagyobb arányban a szóját termesztik, amely részesedése kb. 50%. A hüvelyesek további 50%-án osztoznak: szárazbab 22%, csicseriborsó 11%, száraz borsó 10%, lóbab 5%, lencse 2%. A hüvelyesek összes területe a világon mintegy 110 millió ha. Jelenleg Európa déli és dél-keleti részein, főleg a Földközi-tenger mentén fekvő országokban, az Atlanti óceán partja mentén Spanyolországban, Marokkóban termesztik. India adja a világ lencsetermésének mintegy felét, amelyet el is fogyasztanak, sőt még importra is szorulnak. Indiában elsősorban megőrölve, lisztként fogyasztják a lencsét. Kanada és Ausztrália jelentős lencseexportőr országok. 

A lencse termesztése hazánkban visszaesett az utóbbi évtizedekben. Korábban 10 ezer hektáron termesztették hazánkban ezt a hüvelyes fajt. Napjainkra sajnos jóval ezer alá csökkent a lencse felület. Itthon pedig van megfelelő termőhely, ahol megfelelő körülmények vannak a lencse termesztéséhez. Elsősorban a Dunántúlon találunk ilyen vidékeket, mert a lencse a mérsékelten meleg, száraz klímán termeszthető sikeresen. A lencsét korán, a borsó vetése után, lehetőleg március 20. és 30. között, legkésőbb április elején el kell vetni. Csírázása 5–6 °C fokon indul meg. A lencse tenyészideje 105–120 nap, azaz ennyi időnek kell eltelnie a betakarításig, fajtától függően. A betakarítás tehát július első felében zajlik. 

A lencse növényt alapvetően úgy kell elképzelni, mint a többi hüvelyes növényt is. A magok egy zöldbabhoz nagyon hasonló hüvelyben fejlődnek. A betakarítás időpontját nagyon pontosan meg kell határozni, ahogyan a hüvelyesek családjába tartozó zöldborsó termesztés technológiáját sem véletlenül nevezzük „perctechnológiának” is, hiszen szinte percek vagy órák kérdése, hogy a zöldborsó a bokron már megvénült, vagy még zsengén kerül az üvegbe vagy a fagyasztóba.
A lencse valójában egy több ezer éves növény, amit az ember már több ezer év óta fogyaszt. A régészeti ásatásoknak köszönhetően tudjuk, hogy a dél-ázsiai eredetű lencsét az emberek már az i.e. 8000 környékén fogyasztották a mai Görögország, valamint Törökország területén, de találtak lencse terméseket az egyiptomi fáraók sírjaiban is. Ennyi idő alatt, számos fajtája és típusa alakult ki a lencsének. Létezik az apróbb, vagy nagyobb szemű zöldes-szürke lencse, de találunk sárga és barnább árnyalattal rendelkező terméseket adó fajtákat is.

 

Közeledik a 2016-os év első napja. Tartsuk tiszteletben a hagyományokat és babonákat, és segítsük elő a jövő évi gazdagságunkat egy tál lencse elfogyasztásával. Ettől függetlenül azért tartsuk szem előtt azt a mondásunkat is a szilveszteri babona mellett, miszerint „mindenki a maga szerencséjének kovácsa”.

Mindezek fényében kíván a Gazdablog csapata előre is Boldog Új Évet minden kedves Olvasójának!