Az időpont kiválasztása 1845-re nyúlik vissza, amikor nemcsak a keddi napot választották ki, hanem azt is eldöntötték, hogy a választásokat mindig november első hétfője után kedden tartják majd.


Az érdekes időpont választásnak oka a mezőgazdasági termelés, ami akkoriban meghatározta az USA gazdaságát. Korabeli agrárállamként a keddi nap volt a leginkább praktikus arra, hogy az emberek elmenjenek szavazni. Akkoriban még csak néhány központi településen lehetett szavazni, így számolni kellett azzal is, hogy el kell jutni a szavazóhelységig.

A farmerek tavasszal vetettek, nyáron dolgoztak, ősszel betakarították a termést, így az évszak választása is a farmerekhez lett igazítva. A szombat a piac, míg a vasárnap a vallás gyakorlás napja volt. A november 1-e pedig, ahogyan a római katolikusok számára is, a Mindenszentek napja, így került a szuperkedd egy héttel későbbi időpontra. Akkoriban az utazás is nehézkesebb volt, így ott volt a hétfő, amikor minden szavazó útra kelhetett, míg a hét végét pedig a munkával, vagy a szombati piaci megjelenés előkészületeivel tölthette.

Ezek az érdekes és szép hagyományok ugyanakkor valószínűleg nem vigasztalták idén sem a szavazni jogosultakat, akik reggel a munkába indulás előtt, vagy éppen utána kellett kivárják a sorukat a szavazó fülkéknél.