Chilében, ahol most van nyár, a bogyós gyümölcsök betakarításának főszezonja van. De nem kell nekünk ahhoz 6 hónap nyár, hogy az alábbi technológiát sikeresen alkalmazzuk.


A Heritage fajta a sarjon termő, azaz a folyton termő málna fajták közé sorolandó. Ez alapján a sarjakat a betakarítás után el kell a föld felszínénél távolítani. Ennél a folyamatnál van az első lehetőségünk, amellyel meghosszabbíthatjuk a jövő évi málna szüretet. Az őszi sarj eltávolítás során érdemes néhány sarjat meghagyni a jövő évre, folyóméterenként akár 6-10 sarjat is meghagyhatunk. Ezek a sarjak a következő évben elágazásokat hoznak majd, amin először a következő évben, a nyár közepén képződik majd termés. A következő évben, a megszokott „hagyományos” folyamat alapján, az újonnan képződő sarjakon júliustól számíthatunk a termés megjelenésére.

A harmadik betakarítási periódust pedig egy újabb metszési művelettel, érhetjük el, amikor az újonnan kialakult sarjak egy részét 1-1,2 méter magasságban elmetszük. Ezzel kitolható a termés képződése. A harmadik hullám sikeres betakarítását azonban elsősorban az ősszel érkező hideg, a téli idő befolyásolja. Ha a téli idő és a fagy korán beköszönt, akkor az a málna betakarítását és érését azonnal megállítja.

A Heritage fajta nemcsak friss fogyasztásra, hanem hűtőházi feldolgozásra is alkalmas, így az a házi kerti termesztés során is kiváló választás lehet.