Az oltás több féle technikával is elvégezhető, de mindegyik alapja tulajdonképpen az, hogy a nemes fajtának egy rügyét, hajtását hozzá illesztik az alanyhoz. Annak érdekében, hogy a két növényi rész sikeresen összeforrjon, nagyon pontosan illeszkedő metszlapokra van szükség. A metszlap kézzel és géppel is elkészíthető, de minden esetben az összeforrás sikere az oltó szakember felkészültségén, rutinos kezén múlik. Megfelelő alany és a megfelelő nemes az oltással tehát összekombinálható.


Így történt ez a mi árutermő gyümölcsültetvényünkben is, ahol tévedésből, a megrendelttől eltérő fajták keveredtek a nagy tételben leszállított oltványok közé. Egy gyümölcstermesztő életében ez a szaporítóanyag előállítási hiba nagyon bosszantó eredményhez vezet. A mi esetünkben egy korábban érő fajta keveredett az eredeti fajták közé, ami ahhoz vezet, hogy mire a fő fajtánk érett stádiumba kerül, és zajlik a betakarítás, addigra a bekeveredett idegen egyedeken a termések már megaszalódnak, amely értéktelen  a feldolgozóipar számára. Így ezekkel a fákkal csak a bosszúság van. Ehhez hasonló hiba esetén, kiváló megoldás lehet, az idegen egyedek átoltása. Ez a folyamat el is indult a mi ültetvényünkben is, több-kevesebb sikerrel. A képen látható meggy fa esetében, látszik, hogy az átoltás részben sikerül, a fa egyik fele az eredeti fajta, míg a másik fele az idegen, nem kívánatos fajta maradt.

Az oltás, átoltás technikával tehát könnyen megtehetjük azt, hogy egy törzsön több gyümölcsfajtát, vagy akár gyümölcsfajt is termesszünk. Ez a technika elsősorban házi kerti, hobbi termesztők eszköze lehet, amellyel érdekes eredményekre juthatunk.

Egy nemzetközi példa is jól mutatja a fent említett „többes oltás” működését. Az amerikai Van Aken szisztematikusan végzett oltásokat, és évek alatt elérte, hogy 16 fájának mindegyike 40 különböző termést hoz.