A tökféléket, azaz a kabakos növények családját rendkívüli fajgazdagság jellemzi, 95 nemzetség, és 950-980 faj került ide besorolásra. (Kappel, 2011) Ezek közül az archeológiai leletek alapján, már 10 ezer évvel ezelőtt elterjedt volt a lopótök a trópusi területeken, az uborkát, görögdinnyét és a sárgadinnyét pedig már Európában is ismerték az ókorban. 


A faji gazdagságból adódik, hogy a felhasználásuk is nagyon széles körű. Elsősorban ehető termései miatt termesztjük, de vannak gyógyhatású (vérnyomás csökkentő, gyulladás csökkentő, hashajtó), valamint szappant helyettesítő tök fajok is. A tök félék konyhai felhasználása is nagyon változatos, van ahol nemcsak a termését, magját, hanem a virágját, zsenge hajtásait is fogyasztják.

Miért kedveljük a tököt a konyhában?

Kalóriaszegény étel, de ezzel együtt ízletes és elkészítése is egyszerű. Több hasznos vitamint, ásványi anyagokat, rostanyagokat és bioaktív vegyületeket is tartalmaz, amelyek jó hatással vannak az emberi szervezetre. Zsírtartalma alacsony, nagy mennyiségű káliumot tartalmaz, illetve Ca, P, Mg és mikroelem tartalma is magas. Mindezek mellett a termésekben sok a karotin, amely az A vitamin provitaminja, egyik sem hasznosul a másik nélkül.

A téli időszakban előszeretettel fogyasztjuk a sütőtököt, amelynek ilyenkor is van a szezonja. A betakarítás késő ősszel zajlik, így a magyar sütőtök éppen télvíz idején kapható a zöldségeseknél.

A sütőtök egyszerűen termeszthető akár a házi kertünkben is. Tavasszal kell elvetni a magokat, fészekbe. A sütőtök terjedelmes növény, hagyjunk neki elég helyet a fejlődéshez. Ugyan a termés fejlődéséhez a növénynek sok vízre van szüksége, de a növény a rendelkezésére álló talajt jól átszövi, így a nyári száraz meleget is képes átvészelni. A növények öntözésével a termések méretét tudjuk esetleg növelni. A növényvédelmi problémák házi kerti termesztés során csak ritkán fordulnak elő, így a sütőtök elvetésére én mindenkit csak biztatni tudom.