Már a múlt hét folyamán vásárolhattunk az idei friss ropogós cseresznyéből és hamarosan számíthatunk a friss meggy megjelenésére is. Jönnek tehát a csonthéjasok sorban, a cseresznye után a meggy, a meggy után barackok és a szilva következik.


 

A piros gyümölcsöket beltartalmi értékeik miatt igazán megéri fogyasztani. Főként frissen, akkor amikor annak a szezonja van.

Hamarosan megjelenik tehát a piacokon, termelői standokon a szárral vagy a szár nélkül szedett meggy is. Érdemes a termesztés technológiáról tudni, hogy a meggyet a kézi betakarítás mellett, géppel is betakaríthatjuk. A gépi szüret esetében, a meggy kocsánya, azaz szára a fán marad, és csak maga a termés hullik a ládába. Éppen ezért lehetséges, hogy a fogyasztók a termelői piacokon szár nélkül szedett meggyel is találkoznak a pultokon. Nagyon fontos tudni, hogy ez a meggy ugyanaz a meggy, mint a szárral, kézzel szedett meggy. A szárral szedett meggy ugyan tartósabb, mint a géppel betakarított, de ha feldolgozás céljából vásároljuk a meggyet, a géppel szedett esetében, már nem kell bajlódnia a háziasszonyoknak a szárak eltávolításával. Nem kell tehát „megijedni” a szár nélküli meggy termések láttán.

A képeken látható a friss Érdi bőtermő, a fán és a ládában, a gépi betakarítást követően.