Mint kiderült erre is épül már egy iparág, ajándékozhatunk tárgyakat, vagy ami mostanában divatosabb, élményeket is. A témával foglalkozó honlapok szerint az ajándék, valamilyen alkoholt (főleg sör, esetleg pálinka), hobbival kapcsolatos dolgot (vadászat, horgászat), esetleg valami vicces dolgot jelent. Ha végképp tanácstalan vagyok, a vésztartalék ötletem veszem elő: na jó, legyen könyv. Ha lehet, ne legyen túl hosszú, jó, ha sok kép van benne, és nem árt, ha valahogy kapcsolódik a megajándékozandó életéhez, munkájához, érdeklődési területéhez (jelen esetben legyen ez a mezőgazdaság).  Ajánlanék egy ilyet: Terepi Madárhatározó Gazdálkodóknak. 


Ez a madárhatározó kifejezetten gazdálkodóknak készült. Jól használható terepen, viszonylag kicsi, könnyen lapozható, valamelyest vízálló, jól elvan a terepjáróban, vagy akár a traktorkabinban is. Azokat a madarakat mutatja be, amelyek szántókon, gyepeken, vagy a mezőgazdasági épületekhez kötődően fordulnak elő. Amikkel amúgy is találkozunk, ismerjük jobban, vagy kevésbé. Ez a kis könyv segít beazonosítani a még eddig néven nem nevezett madarakat, a már jól ismertekről pedig minden fontosat megtudhatunk. 

   

A mezei verébről például. Hogy mi különbözteti meg a házi verébtől, hogy hol fészkel, és mit eszik. A mezei verébnek Magyarországon még viszonylag stabil állománya van, de Nyugat-Európában nagyon megfogyatkozott, az Egyesült Királyságban az ezredfordulóra 96%-kal csökkent az állománya. Az csökkenés valószínűleg a változó mezőgazdasági gyakorlatokra, elsősorban az intenzifikációs módszerekre vezethető vissza. A mezőgazdasági termelést hazánkban is az egyre intenzívebb termelés határozza meg, ezért oda kell figyelnünk nem csak a látványos, kis állománnyal rendelkező fajokra, mint például a túzok, vagy a fogoly, hanem a kis „szürke” verebekre is. A mezei veréb fiókaneveléskor elsősorban rovarokkal táplálkozik, ezért a mezőgazdasági táblák rovarmentesítéséhez is hozzájárul, télen pedig gyommagvakat fogyaszt, ezért a tarlók felhagyásával biztosíthatunk számára élelmet.

A kiadvány az általános tájékozódáson túl hasznos lehet az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetések Magas Természeti Értékű Területek (AKG-MTÉT) programjában részt vevők számára is. A programban a fokozottan védett, földön fészkelő madarakhoz előírások kapcsolódnak, ezért a madarak beazonosításához, védettségének megállapításához hasznos segítség lehet a határozó. 

A szakmai tudnivalókon túl a határozó nem utolsó sorban szép, az illusztrációk igényesek. A gyerekek emiatt nagyon szeretik, nekik az „állatos könyvek” mindig érdekesek. Jó közös apa-gyerek program lehet lapozgatni, úgyis kevesebbet vagyunk kint, hát hozzuk be kicsit a természetet a szobába.

A könyvhöz hozzájutni elektronikus formában ingyenesen is lehet, a kiadvány a http://natura.2000.hu/hu/hirek/kiadvanyok-gazdalkodoknak linken letölthető, a http://www.mme.hu/bolt/terepi-madarhatarozo-gazdalkodoknak honlapcím alatt pedig megvásárolható. A kiskönyvet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület gondozza.