A fiatal gazdák indulását segítő támogatás pályázati felhívás már elérhető a szechenyi2020.hu oldalon. A felhívás alapján, a pályázatok 2017. március 1-től nyújthatók majd be.


A pályázati felhívás sok szempontból más, mint a korábbi kiírások. Fontos alapvető különbség a pályázaton való indulás feltétele, amely alapján a jelenleg legalább 6.000 STÉ, legfeljebb 25.000 STÉ üzemmérettel rendelkezők vehetnek csak részt. Ennek igazolására ágazattól függően több lehetőség is van, amelyet a pályázatban részletesen megtalálunk. A pályázaton csak azok a fiatalok tudnak indulni, akik már a pályázat beadásakor rendelkeznek vállalkozói regisztrációval, de az egyéni vállalkozókon túl, jövőre már jogi személyek is részt vehetnek a pályázaton.

A jelenlegi felhívás alapján a pályázóknak már a 3. évtől főállású termelővé kell válniuk kötelezően, amely feltétel a korábbiakban a 4. évtől volt kötelező, korábbi időpont vállalása esetén (3.év), a pályázó további pontokat kaphatott.

A pályázat felépítése viszont több szempontból is hasonlít a korábbiakhoz. A pályázó bizonyos vállalásaival pontokat gyűjthet (foglalkoztatás, ökológiai termelés vállalása, önfoglalkoztatás, környezeti szempontok…). Ezek mellett azonban egy részletes üzleti terv készítése is szükséges, amelyből a bírálók részletes képet is kaphatnak a pályázó terveiről. Az üzleti terv mellett pénzügyi terv készítése is kötelező elem lesz.

A leendő pályázóknak tehát 2017. márciusig lehetőségük van arra, hogy vállalásaikat, terveiket jól megalapozottan, átgondoltan rögzítsék majd a pályázat elkészítésekor.

https://www.palyazat.gov.hu/vp2-611-16-a-fiatal-mezgazdasgi-termelk-szmra-nyjtott-indul-tmogats-1