Az európai hálózathoz való csatlakozás lehetősége eddig is adva volt. A magyar hálózatba azonban csak körülbelül egy hete lehet regisztrálni. A regisztráció az EIP hazai honlapján, azaz az eip.fm.gov.hu-n keresztül lehetséges.


 

Lehet tehát csatlakozni az EIP-hez, amely, ahogy a nevében is benne van, „partnerség”, azaz elsősorban egy hálózat és csak másodsorban fedőneve az innovációs projektekhez finanszírozást biztosító Vidékfejlesztési Program keretében hamarosan meghirdetésre kerülő pályázatnak.

Az EIP hálózat célja, hogy az egyébként egymástól távol álló gyakorlati és kutatói szférát közelítse egymáshoz, segítse a tapasztalatcserét, ösztönözze az együttműködéseket.

Na, de erről már sok szó esett itt a blogon is. Nézzük most a honlap funkciókat.

Ha NEM REGISZTRÁLUNK, korlátozottak a lehetőségeink.

Tájékozódhatunk általánosságban a rendszerről, olvashatunk az aktualitásokról, jó gyakorlatokról. Megtekinthetjük a közeljövő eseményeit mind hazai mind nemzetközi szinten, jelentkezhetünk rájuk.

Mások projektötleteit is megtekinthetjük (az ötletgazda által nyilvánosságra hozott tartalommal), az ötletgazda elérhetőségére ugyanakkor nem láthatunk rá, nem tudjuk felvenni vele a kapcsolatot.

Ha REGISZTRÁLUNK, más funkciók is elérhetővé válnak.

Rákereshetünk a hálózat többi tagjára, partnert találhatunk projektjeink megvalósításához. Ehhez a „partnerkereső”-ben többféle keresési feltételt is beállíthatunk (tevékenység, üzemméret stb.), vagy egyszerűen a „keresés” gombra kattintva böngészhetünk a hálózat összes tagja között.

Mások projektötletei között is úgy kereshetünk, hogy immár fel tudjuk venni a kapcsolatot a projekt ötlet gazdájával is, megkérdezhetjük a részletekről, arról, hogy van-e lehetőség csatlakozni a megvalósításhoz.

Rögzíthetjük továbbá saját projektötletünket is, ami kapcsán két fontos dologra szeretném felhívni a figyelmüket.

(1) Projektötletek nyilvánosságának kérdése

Már az ötlet rögzítésekor figyeljenek rá, hogy mit hoznak belőle nyilvánosságra és mit nem. A rögzített projektötlet nagy része alap esetben zárolt tartalom és csak az ötletgazda döntése értelmében válhat nyilvánossá, amennyiben beikszeli „A nyilvánosság számára elérhető tartalom” mezőt.

Vannak azonban olyan tartalmak, amelyek esetén nincs ilyen választási lehetőség. Ezek automatikusan nyilvános tartalmak. Például ilyen a kapcsolattartó neve, a projektötlet címe, vagy tárgyának rövid leírása. Fontos, hogy itt ne közöljünk semmi olyan információt, amit egyébként nem szeretnénk megosztani a nagy közönséggel.

(2) Projektötletek szakmai szűrése

Ötleteiket egyelőre csak menteni tudják. Sajnos még nem tisztázott ugyanis, hogy a „beküldött” ötletek szakmai bírálata hogyan zajlik majd, a Földművelésügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség jelenleg tisztázzák ennek részleteit.

Ami fontos, hogy a projektötletek csak a szakmai szűrőn túljutva kerülhetnek a honlap többi projektötlete közé (válhatnak kereshetővé), ezentúl szó van arról, hogy csak ezekkel az ötletekkel lehet majd pályázni EIP pályázati forrásra is.

Akárhogy is lesz, a honlap, azon túl, hogy megfelelő eszköz lehet az innovációs együttműködésekhez szükséges kapcsolatépítéshez, projektötlete feltöltésével az ötletgazda visszajelzést kaphat annak innovatív potenciáljáról, az EIP pályázaton való indításának alkalmasságáról.

A honlap elérhetősége: http://eip.fm.gov.hu/