A metszési munkafolyamat egyszerű kézi metszőollóval is megoldható, ám egy keményebb fa faj esetén, mint az alma, jelentős fizikai munkát jelent. Főként, amikor több ezer fa metszéséről van szó egy árutermő ültetvény esetében.


A kézi metszést azonban segíthetik olyan eszközök, amelyek az ágak, hajtások eltávolítását megkönnyítik. Az egyik ilyen eszköz a pneumatikus metszőolló. A pneumatikus metszőolló sűrített levegővel működik, a gép, például egy traktor által előállított sűrített levegő hatására záródnak össze a pengék könnyedén.

A pneumatikus metszőgép működtetéséhez szükség van egy gépre, esetleg traktorra, amely a sűrített levegőt előállítja. A kompresszor egyszerre több ollót is képes működtetni, így egy traktor alkalmazásával több olló is, azaz több metsző személy szolgálható ki. A pneumatikus metszőollóval vastagabb ágakat is el tudunk vágni, fizikai erő kifejtése nélkül, hiszen egy ravasz meghúzásával az olló pengéi összezárnak. A pneumatikus ollókhoz karunkat „meghosszabítandó”, általában alumínium rudazat is kapható (akár 3 méteres is), amellyel akár a fák tetejét, a korona felsőbb részeit is elérhetjük. Ebben az esetben azonban meg kell oldani a lemetszett ágak talajra húzogatását is, hiszen az a koronától nem tud a talajra hullani.

Az elektromos metszőolló is kiváló segítségünk lehet a metszésnél. Ezt az eszközt a metsző személy hordozza a hátán egy hátizsákként, amely tulajdonképpen egy akkumulátort tartalmaz. Az akkumulátor a sűrített levegő helyett, elektromos áram biztosításával zárja össze a pengéket. Az elektromos metszőolló esetén, időnként áramforráshoz kell juttatni a készüléket, hogy fel tudjuk tölteni az akkumulátorokat. Súlyuk akkumulátorral néhány, 2-3 kg, amellyel már egy napig is dolgozhatunk.

A metszés egy nehéz fizikai munka, amely során az emberi energiát megkímélő eszközök bevetése tényleg megfontolandó. Még akkor is, ha az említett segédeszközök ára meglehetősen magas, már-már beruházás mértékű ráfordítást igényel egy metszőbrigád felszerelése.