A hazai gyümölcs fajta nemesítés az elmúlt évtizedekben igen sikeres volt, így a termelők több magyar cseresznye fajta közül is választhatnak. De nézzük most a cseresznyét a fogyasztó szemszögéből.


 

A jó cseresznye jó ízű, piacos méretű (22mm-nél nagyobb az átmérője), ropogós, piros színű és nem nyüves. Ennél a pontnál utalnék vissza arra a korábbi blog bejegyzésre, amiben összefoglaltam, hogy mi a különbség a kukacos és a nyüves cseresznye között. Márpedig a nyüvek jelenléte látszik a cseresznyén már a boltban is, csak jobban meg kell figyelni a terméseket. A nyüvek a termés belsejében fejlődnek ki, és ha elértek a bábozódási fázishoz, kirágják magukat a termésből, és a talajra vetik magukat. Tehát a nyüvek távozó nyílása, vagy kijárata mindenképpen látható lesz a termésen. Itt megjegyezném azért azt is, hogy az emberi szervezetnek, semmilyen baja, betegsége nem lesz attól, ha véletlenül elfogyasztunk egy pár nyüvet, a cseresznye ropogtatása közben. De értem és együtt érzek a helyzettel, és meg kell, hogy mondjam, én is szeretem a cseresznyét. Sokszor az a megoldás a részemről is, hogy inkább nem vizsgálgatom egyesével a terméseket, hanem csak eszem, félig talán csukott szemmel. J Mert hát szeretem, és persze, mert egészséges ezért szívesen fogyasztom.

A cseresznyének és a meggynek is magas a kálium, A és B3 vitamin tartalma. Emellett enyhe hashajtó hatásuk miatt, élénkítik az emésztésünket. A fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják ezeket a gyümölcsöket, mert 100 g gyümölcsnek csupán 50-60 kalória tartalma van.

Mivel a termelők sok cseresznye fajta közül választhatnak, ezért az érési idő viszonylag hosszú. Egészen május végétől, akár július közepéig találhatunk magyar cseresznyét a piacokon és a boltok polcain. A hazai nemesítésű fajtákat nagy arányban telepítik a termelők. Hazai nemesítésű fajta például a korán érő Rita, vagy a francia Bigarreau Burlat. Júniusban találkozhatunk a régi jól bevált Germensdorfi hibridekkel vagy a magyar nemesítésű Carmennel, Szomolyai fekete cseresznyével vagy a Linda nevű fajtákkal. A késői, azaz a júliusban érő fajták között is találunk hazait. A Katalin nevet viselő fajta termése leginkább a Germensdorfi óriás terméséhez hasonlít, hiszen a Katalin fajta egyik szülője a éppen a Germensdorfi óriás volt.

Mivel a cseresznyét tárolni is lehet, akár több napig, így érdemes abból akár nagyobb mennyiséget is megvásárolni és azt több napon át fogyasztani.

A ropogós cseresznyét sokan szeretjük, addig együnk belőle eleget, amíg a hazai szezon van. Ez a gyümölcs is akkor a legfinomabb, ha itthoni földben termett, és mindehhez kellő napsugárzás párosult.