A saszla az én világomban, egy ízetlen, vékony héjú, inkább semleges ízű, kevésbé ropogós, kevésbé frissítő szőlő fajta. A háztáji szőlőtermesztésben éppen az a szép, hogy a termelő néhány tőke egyéb fajtát is mindig telepít az általában borszőlőt termő tőkék közé. Éppen ezért volt lehetőségem sok-sok fajtát megkóstolni.


 

Ha őszinték akarunk lenni, akkor beláthatjuk, hogy még borszőlő fajták közül is van olyan fajta, ami jóval nagyobb élvezetet ad, mint a Saszla. Gondoljunk csak az Irsai Olivérre, a Muskotályra vagy akár a Zalagyöngyére. Ízes, ropogós, üdítő.

Vannak azonban csemegeszőlőnek nemesített fajták is, amelyek érdekes módon ritkábban fordulnak elő a hétköznapi piacokon. Szőlőt telepíteni hazánkban úgy lehet, hogy a Nemzeti Fajtajegyzékről választunk egy fajtát, amely lista időnként bővül, frissül. A hazai csemegeszőlő nemesítés is igen jelentős ágazat volt, több hazai nemesítés is létezik, de számos külföldi fajta is termeszthető itthon. A fajta választásnál, amikor új ültetvényt telepítünk, mindig érdemes az adott fajta, betegség ellenállóságára is figyelni. Már léteznek rezisztens fajták, amelyeket nem kell annyiszor permetezni, mint a többi, nem ellenálló fajtát.

A hazai fajtajegyzéken kívül is számos olyan fajta létezik, amelyek érdekes lehetőségekkel kecsegtetnek, mint csemegeszőlő. Mi fogyasztunk csak abban bízhatunk, hogy a termesztésbe vonható fajták listája folyamatosan bővül majd, és a Saszlán kívül hozzájutunk majd egyéb fajtákhoz is. Addig is biztatok mindenkit, hogy ha a termelői piacon más fajtával is találkozik, mint a Saszla, bátran próbálja azt ki.

Akit részletesebben érdekel, az alábbi linkeken számos hasznos információhoz juthatunk, még akkor is, ha a házi kertünkbe keressük a megfelelő csemegeszőlő fajtát.
http://xn--csemegeszlk-6bcb.hu/index.php/bemutatkozas/
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9100475