Mert az eper ugye még mindig szamóca… Aki ezt a történetet még nem ismeri, ajánlom figyelmébe egy korábbi blog bejegyzésünket.
http://gazdablog.hu/blog/eper_vagy_szamoca


 

Az időjárás egyelőre többé-kevésbé kegyes volt. Egyelőre nincs tudomásunk jelentősebb fagy kárról. Azt viszont le kell szögezni, hogy sok minden történhet még a betakarítás végéig. Ugyan a fagy az egyik leggyakrabban és legnagyobb mértékben károsító időjárási tényező, de a későbbi időszakban is számítanunk kell a viharos szélre, jégesőre, özönvíz szerű esőzésre, légköri aszályra… amelyek igen jelentős mértékű kárt okozhatnak az idei évi termésben. Nemcsak a gyümölcsösök, hanem minden termesztett kultúra esetében is igaz ez.

A déli országrészben hazánkban jelentős ágazat a termesztőházban zajló növénytermesztés. Nemcsak zöldséget, paprikát, paradicsomot, uborkát, padlizsánt, hanem akár szamócát is lehet termesztőházban termeszteni. A termesztőház lehet üvegház, fóliaház vagy akár fóliasátor is. Emellett megkülönböztetünk fűtött, vagy fűtetlen termesztőházakat. A házak fűtésének célja, az érés koraiságának fokozása. A termesztőházban való termesztés legfőbb célja az, hogy növényeinknek a lehető legoptimálisabb életfeltételeket biztosítsuk, ezzel érhetjük el a növényeink gyors fejlődését.

A hajtatott szamóca termesztők ültetvényei jelenleg a virágzás fázis után vannak. Ez azt jelenti, hogy az első hazai szamócákra még legalább 2-3 hetet várnunk kell. Ekkor kerülnek a piacra az első hazai szamócák, ezt megelőzően legfeljebb görög, spanyol vagy éppen marokkói szamócát kaphatunk, attól teljesen függetlenül, hogy azt milyen csomagolásban találjuk a boltok, üzletek polcain. Ha kemény, csillogós, ízetlen és szagtalan a termés amit vásároltunk, minden bizonnyal külföldi import szamócával állunk szemben.

A hazai szabadföldi területeken lassan kezdődik a virágzás. Ez azt jelenti, hogy innen számítva még 5-6 hét, amikor az első ízletes, illatos szabadföldi szamócákat megkóstolhatjuk. Meggyőződésem, hogy érdemes megvárni ezt a pillanatot, és csak ekkor keresni a MAGYAR EPER feliratot. ☺ 

Így állunk jelenleg a szabadföldön

Erre számíthatunk hamarosan