Most van az ideje (vagy volt inkább ősszel), hogy új fajokat vagy fajtákat vásároljunk és ültessünk. Bár nem minden esetben lesz munkánk már a következő idényre „gyümölcsöző”.


 

Házikerti termesztéskor nem fő szempont, de érdemes odafigyelni fajtaválasztáskor, hogy az adott gyümölcsfajta alkalmas-e frissfogyasztásra, tartósításra és gyorsfagyasztásra egyaránt. Bosszantó, ha a szamóca a fagyasztóból kivéve teljesen elveszíti formáját, rosszabb esetben a zamatosságát is. Őszibarackból érdemes olyan fajtát ültetni, aminek gyümölcse nem csak befőzésre alkalmas. Alma- és körtefajták választásakor fontos a tárolhatóság, mert más gyümölcsöt hagyományos körülmények között nem tudunk télen frissen tárolni.

Már tudjuk, hogy végeredménynek mit szeretnénk. A következő lépésben meg kell állapítanunk kertünk talajadottságait. Ha már vannak gyümölcsfáink, akkor azokat megfigyelve könnyen juthatunk tapasztalatokhoz. Amelyik faj egyáltalán nem érzi jól magát, nem fejlődik, azzal nem érdemes tovább próbálkozni. Semmiképp ne ültessünk például csonthéjas gyümölcsöket csonthéjasok helyére, mert a talajuntság miatt nem lenne kielégítő a csemete növekedése, ennek következtében a termés mennyisége sem. A hasonló tápanyagigényű növény ugyanis már elhasználta a talaj makro- és mikroelemkészletét. Nagy veszélyt jelentenek továbbá a talajban elszaporodott baktériumok, fonálférgek, növénykárosító gombák. Ezek a kórokozók és kártevők több növényfajt is károsíthatnak. Ha tehetjük, pihentessük a területet néhány évig és csak végső esetben alkalmazzuk talajfertőtlenítést.

Szinte biztosak lehetünk abban, hogy a hazai származású gyümölcsfajták jól termeszthetők itthon. A honosított, jól alkalmazkodott fajták, amik a hazai éghajlati adottságokhoz hasonló területekről származnak, ugyancsak beválthatjuk a hozzájuk fűzött reményeket.
Jó, ha előnyben részesítjük azokat a fajtákat, amik a gyakori kártevőkkel, kórokozókkal szemben ellenállóak, így a vegyszeres permetezés szinte teljesen elhagyható.

Ismernünk kell a fajták növekedési erélyét, vagy hogy az a metszéssel mennyire befolyásolható. A szépen fejlődő gyümölcsfát kár lenne 6-8 év múlva kivágnunk, csak mert nem fér el az általunk választott területen.

Bógyósgyömölcsűek ültetéskor fokozottan gondolnunk kell arra, hogy elegendő csapadék, öntözés hiányában csak apró és kevés termésre számíthatunk.
Kellemetlen meglepetés érhet minket, ha nem ismerjük a választott fajta virágzási és termékenyülési viszonyait. Vannak önmeddő fajták, amik mellé pollenadót kell ültetni, de olyat, aminek virágai egy-két nappal korábban nyílnak, mint a főfajtáéi. Erre azért van szükség, mert a virágzási időszak kezdetén és végén nyíló virágok pollenje csökkent biológiai értékű. Legjobb azonban, ha öntermékeny fajtákat választunk, amelyek virágai saját virágporukkal megporozva jól termékenyülnek.

Kertünk fagyzugos helyére semmiképpen ne ültessünk kajszit vagy cseresznyét, mert csökkentjük a fajták termésbiztonságát.

Az érési idők figyelembevételével pedig érdemes egy érési sort felállítanunk a különböző fajok között is, hogy amíg lehet, mindig legyen friss gyümölcs a tányérunkon.
Akkor hát, munkára fel, kellemes tavaszi, kerti-időtöltés! ☺