Szívesen fogyasztunk otthon megtermelt zöldséget, gyümölcsöt, mégis nagyon nehéz feladat lehet annak ápolására, a hétköznapi munkavégzés mellett időt szakítani.


 

Éppen erre kínál megoldást a Farmbot legújabb, az alábbi videóban bemutatott fejlesztése.

A filmen jól látszik, hogy a robot gazdájának nem lesz sok dolga, ha beszerzi azt kb. 800.000 dollárért (akcióban).

https://farmbot.io/

A robot a vetéstől elkezdve, az öntözésen, gyomláláson, növényvédelmen át minden munkafolyamatot elvégez helyettünk, szinte tökéletes precíziós megoldásokkal. Persze a „gazda szeme hizlalja a termést”, így létezik egy applikáció, amivel a robot folyamatos információkat küld a növényekről, azok állapotáról és az elvégzett teendőkről. A szoftver és a kamera rendszer segítségével egészen pontosan követhető az ágyásba ültetett növények fejlődési története is. Ezentúl, a rendszer még azt is lehetővé teszi, hogy az érdeklődő saját igényei alapján állítsa össze az eszközt.

A robot mozgatásához nincs szükség kiépített villamos energia hálózathoz, hiszen a rendszer tökéletesen környezetbarát. A teljes rendszer működésének alapját a napkollektorok adják. A rendszer tehát bárhol alkalmazható ahol napfény éri a kollektorokat.

A megoldás ugyan egy kissé természetidegen, mégis nagyon ígéretes a jövőre nézve, nemcsak a házi kerti termesztésben, hanem akár a kertészeti kísérletekben vagy üzemi növénytermesztés szinten is.