Metszeni minden évben célszerű. A jó kondícióban lévő fák a nyár során sok-sok friss hajtást hoznak, amelyek megfelelő ritkítása fontos folyamat. Az üzemi kertészeti termesztés során a metszés alatt fontos szempont a termés minőségének, mennyiségének befolyásolása, illetve a korona ritkítása, annak érdekében, hogy ne csak a szél járja át megfelelően a koronát, hanem a növényvédelmi kezelések is kellő hatékonysággal történjenek a károsítók elleni védekezésnél.


 

Őszi – kora téli munkafolyamatok során zajlik a jövő évre tervezett esetleges telepítés előkészítése, a szántás, trágyázás, szaporítóanyag beszerzés, illetve a telepítési terv elkészítése. A szántás a (gyümölcs) telepítés egyik legfontosabb lépése. Ahhoz, hogy a kis csemeték megfelelően fejlődni tudjanak feltétlenül szükséges a kiváló minőségű, laza talaj biztosítása. Ezentúl, a telepítés előkészítésekor végezhetjük el a terület tápanyag feltöltését is. Ezt feltöltő trágyázásnak nevezzük. Ekkor van lehetőség arra, hogy a gyümölcsfáink „pályafutását”, akár szerves trágya kiszórással is segítsük. A szerves trágya beforgatása egy fontos technológiai elem, amelyet a fák telepítése előtt kényelmesen meg tudunk tenni. Ezen kívül is fontos, hogy a szerves trágyát a talajba forgassuk, mert csak ekkor jutnak a talajba a hasznos tápelemek. A szerves trágya egyik, a növény számára fontos tápeleme az ammónia tartalom, hiszen az nem más, mint a nitrogén. Ha a szerves trágya talajba forgatása elmarad, akkor az ammónia egyszerűen elpárolog, és a talajba a trágyával jóval kevesebb nitrogént tudunk csak bejuttatni.

Egy másik fontos téli teendő a gazdák életében, a téli karbantartás. Télen van idő arra, hogy a nyáron sokat használt gépeket, traktorokat a hozzáértő szakember átnézze, a szükséges karbantartási folyamatokat elvégezze. A nyári munkacsúcsokban, amikor igazán zajlik a munka akár 2-3 műszakban is, óriási kiesést jelent egy-egy gép műszaki hibája. Ezzel leáll egy pontosan eltervezett folyamat, ami nemcsak idő veszteséggel, hanem anyagi veszteséggel is jár. Ha jól belegondolunk, hasonló a helyzet, pl. egy-egy ipari üzem, gyár életében is. Gondoljunk csak bele, hogy mekkora gondot okozhat akár egy autó összeszereléssel foglalkozó üzem életében, ha a mérnöki pontossággal zajló folyamat egy lépése, vagy akár egy lépésének marginális része elromlik, megáll vagy összeomlik?! 

Ha kész vagyunk a telepítés előkészítéssel, a gépeink megjavítva várják a szezont, és a metszéssel is jól állunk, kicsit van idő hátradőlni és talán még el is utazhatunk. Hiszen minden olyan gazdának, aki nem foglalkozik állattartással – legyen kertész vagy éppen szántóföldi növénytermesztő – télen van ideje arra, hogy hosszabb ideig pihenjen és kikapcsolódjon.
Mivel a gazdáknak a legtöbb esetben főleg nyáron nincs munkaideje, és mindig találnak otthon valami teendőt, így érdemes az igazi pihenéshez elutazniuk.

A mi családunk az aktív kikapcsolódást kedveli, így télen egy hetet általában síeléssel töltünk. Előszeretettel próbáljuk ki Ausztriában a kis családi panziókat. Az idén meglepő és követendő vendéglátásban volt részünk. A kis panzió kertjében nemcsak állatokat láttunk, hanem, hó híján, láttunk alma fákat, ribiszke bokrokat, veteményes kertet és még telelő szamóca növényeket is. Nekünk, kertészeknek az ilyesmi mindig feltűnik. ☺ Szakmai ártalom. Eljött az első reggeli ideje. A házigazdák a svédasztalon kizárólag saját készítésű lekvárjaikat kínálták vendégeiknek, de minden reggel a tejtermékek is a család által tartott állatok adta tejből készült. Mégis ami számomra a legértékesebb „szolgáltatás” volt a síelés hete alatt az volt, hogy a háziak egész nap almát kínáltak a vendégeiknek. Bármilyen időpontban tértünk be az ebédlőbe, mindig találtunk almát abban a bizonyos kosárban. Nem a saját almájuk volt, hiszen az alma tárolása is szinte egy „külön szakma”, de minden bizonnyal osztrák almát fogyasztottam, naponta legalább hármat.

Szerencsére és nagy örömünkre már nálunk is terjed a falusi turizmus, ahol hasonló vendéglátásban részesülhetünk. A mi családunkban az egyik nővérem komolyan fontolgatja, hogy lépjünk a turizmus irányába. Igyekszünk majd a jó példákat követni. Mindehhez nálunk a finom alma már biztosított ☺