A gépek, ha már egyszer a szakemberek „megtanítják” nekik, akkor nélkülünk is kiválóan végzik a dolgukat. A gépek közötti kommunikációra minden olyan eszköz alkalmas lehet, amely alapvetően rendelkezik olyan technológiával, amelyek összekapcsolhatók. A gépek közötti kommunikáció jelentős adatmennyiség forgalmával jár, amelyhez a megfelelő kapacitást biztosítanunk kell. Annak érdekében, hogy ezek az adatok bármikor, bárhonnan, bármilyen eszközzel elérhetők legyenek, általában az internetre van szükség.


A hétköznapi életben is rengeteg alkalommal használjuk mi is az M2M-nek nevezett megoldásokat, hiszen a számítógépünk és a telefonunk, esetleg tabletünk közötti kommunikáció is mind-mind az M2M részei. 2014-ben világszerte 4,4 milliárd berendezés kommunikált más gépekkel, becslések szerint ez a szám 2018-ra akár 10,8 milliárd berendezés is lehet.

Az M2M adta lehetőségeket viszont a munkánkban is használhatjuk nap mint nap. Számos ágazatban teszik hatékonyabbá a munkát az M2M adta lehetőségeket. Nemcsak az üzleti szférában, az egészségügyben, kormányzati rendszerekben, közlekedésben, forgalomirányításban, de akár a mezőgazdaságban is nagy hasznát vesszük, mi felhasználók.

A hétköznapi életünkbe is egyre inkább előtérbe kerülnek az okos megoldások. A mobilról működtethető fűtés, redőny, TV vagy akár biztonsági rendszerek csak néhány példa a rendelkezésünkre álló megoldásokból. Számos olyan intelligens megoldás is létezik, amely nemcsak a kényelmünket szolgálják, hanem a környezet védelmét is elősegítik. Ilyen az elektromos autó, amelyet feltölthetünk akár az otthoni napelemeinkkel, vagy a GPS-t alkalmazó tömegközlekedés, vagy az optimalizált elektromos áram-, vagy víz felhasználásunk a lakásunkban.

A mezőgazdaság annak ellenére, hogy egy szerteágazó szektor, több munkafolyamatban is alkalmazni tudja az ún. okos technológiákat. A GPS vezérelt traktor használata segíti a gazdák munkáját és egyben növeli a hatékonyságokat, csökkenti a termesztés kockázatát és kíméli a környezetünket. Az okos megoldásokkal pontosan nyomonkövethető az állattartásban az állatok által elfogyasztott takarmány és a súly gyarapodás közötti kapcsolat. A növénytermesztésben a meteorológiai mérésekkel, nemcsak a termés alakulása, hanem a növényvédelmi kezelések is könnyebben tervezhetőek.

Különböző szenzorokkal a növényvédő gépeink képesek a növényvédőszert csak oda kijuttatni, ahol arra valójában szükség van. A zárt termesztő létesítmények „automatizálása” is kizárólag okos megoldásokkal valósítható meg sikeresen. A drónok is egyre nagyobb teret hódítanak, és nehezen megmondható, hogy vajon hol vannak a fejlődés határai.

Az informatika olyan új lehetőségeket és megoldásokat kínál, amely újabb és újabb „dimenziókat” nyit meg a fejlesztők és ezzel együtt a felhasználók számára is. Az M2M valójában már mindannyiunk életének része, gondoljunk csak az okostelefonon használt applikációkra, az e-könyvre, vagy az okosóránkra, amely már mind-mind észrevétlenül az életünk elválaszthatatlan része.