A levéltetvek ürüléke. A levéltetvek szívogatásuk során a növényi nedvekkel táplálkoznak. Az abban lévő anyagokat azonban nem tudják tökéletesen megemészteni, így az ürülékükkel, vagy szépen kifejezve az emésztésük melléktermékével távozik, amely egy ragadós folyadék, amit először csak a növények levelén találunk, de egy idő után az a levelekről lecsöppenve az autónkra, a kerti padra is rákerül.


 

Nemcsak a levéltetvek, hanem néhány egyéb kártevő is képes ilyen jelenséget okozni, mint pl. a platán-csipkéspoloska.

A természetben általában mindenkinek megvan a maga ellensége és a maga védelmezője is. Így vannak a levéltetvek például a katica bogár lárvákkal, amelyek a levéltetvek kegyetlen ellenségei, míg a hangyák a levéltetvek hatékony védelmezői. Miért védelmezik a hangyák a levéltetveket? A hangyák előszeretettel fogyasztják a levéltetvek által termelt mézharmatot, így mindenképpen érdekük a levéltetvek jelenléte.

Ha tehát azt látjuk, hogy a házi kerti díszfánkon, pl. egy selyemakác fán szorgosan szaladgálnak a hangyák fel és alá, akkor majdnem biztosak lehetünk benne, hogy nemcsak hangyákat, hanem levéltetveket is találunk a fán. Keressük őket a levél fonákokon. Persze előfordulhat az is, hogy a hangyák csak keresgélnek a fa tetején egy-egy levéltetvet, de ha szinte tömeges mennyiségben vannak jelen a hangyák a fa törzsén, kezdjünk el gyanakodni.

A természetben tehát megvan mindennek a maga ésszerű, vagy éppen ésszerűtlen oka. A hangyák viszont „finom falatok” érdekében igencsak jól végzik a dolgukat.