A munkavédelem számos olyan tényezőre kitér, amely a munkatársak egészségét óvja. Ilyen tényező a hőség elleni védekezés, illetve az azzal kapcsolatos kötelező teendők is.


 

Számos tájékoztató anyagot és figyelem felhívást találhatunk a különböző szakmai fórumokon, mint pl. a www.mete-munkavedelem.hu oldalon olvasható blogban is.  

A legfontosabb teendőink, ha kánikula van, de a kinti munka nem várhat:

 - Nap és a hőség elleni védekezés. A bőrünk és szemünk nagyon érzékenyek az UV sugárzásra, így azok védelme kiemelten fontos.

 - Fogyasszunk minél több lehetőleg cukor és alkoholmentes folyadékot. (Egy átlagos felnőttnek naponta kb. 2-2,5 l folyadékra van szüksége. Ez az érték a nyári nagy kánikulába akár 3-3,5-4 liter is lehet naponta.)

 -  A munkáltató köteles megfelelő mennyiségben védőitalt biztosítani.

 -  A munkáltató köteles gondoskodni a munkavállalók hőség elleni védelméről, védőeszközök átadásával, illetve árnyékos, hűvös hely biztosításával.

A nyári kánikula nemcsak munka közben okozhat kihívásokat, hanem a nyaralásaink során is nagy odafigyelést igényel. Érdemes a fent kiemelt szempontokat egészségünk megóvása érdekében lehetőség szerint betartani.