A mezőgazdasági termények lopásának több nagyon kellemetlen vonzata is lehet.


Azontúl, hogy a gazda anyagilag károsodik, sajnos az ellopott termés, piacon való értékesítése is igen kockázatos. Élelmezés-egyészségügyi kérdéseket vetnek fel az olyan zöldség-gyümölcs tételek a fogyasztói piacon, amelyek eredete kétséges. Nemcsak azért, mert ez a tény utal az esetleges elidegenítésre, hanem azért is, mert az a tolvaj sosem tudhatja, hogy a gazda éppen milyen növényvédő szerrel kezelte azt az állományt, ahonnan ő az emberi fogyasztásra felkínált termést szállítja.

A termékek eredetének pontos megjelölésére, a nyomonkövethetőség miatt „találta ki” a NÉBIH, hogy a termények csomagolásán egy címkével, etikettel meg kell jelölni az adott termés pontos eredetét, előállítóját. Ezt a szabályt, mi igazi gazdálkodók nagyon szigorúan be is tartjuk, hiszen ellenkező esetben az adott áru tétel megsemmisítésre is kerülhet, ha annak eredete nem igazolható. Felmerül bennem a kérdés, hogy vajon az a meggy, ami a mi ültetvényünkről lett önkényesen leszüretelve, vajon milyen címkével kerül a piacra? Az, hogy a piacra kerül, nem kétséges. Ritkán látni akkora családot, ahol 30db M10-es láda meggyet fogyasztanának el naponta (kb. 300kg). Ha még ez így is lenne, az a meggy, akkor sem annak a tulajdona, aki azt leszüretelte.

A lopás önmagában egy igen bosszantó tényező, de az ezzel járó tehetetlenség még rosszabb.

A blog bejegyzés elsősorban inkább azért született, hogy mi gazdák tanuljunk belőle. Nemcsak mi fejlesztgetjük a termesztési technológiánkat időről-időre, hanem  a tolvajok is tökéletesítik technikáikat. A képen a meggy fára, gondosan felakasztott meggyel teli vödrök láthatók, amiért majd akkor jönnek / jöttek volna vissza a szedői, amikor a gazda és a rendőrség elhagyja a birtokot. A közeli elhanyagolt szőlő pedig kiváló búvóhely, nemcsak a tolvajok, hanem a meggy szedéshez használt göngyöleg számára is.

 

A meggyel teli vödrök „szorgos” kezek munkájának eredménye. Személyes meggyőződésem, hogy hosszú távon, szorgos kezek munkája, tisztességes úton is megtérülne. Magasabb áron megtérülne, mint amennyi összeget 300 kg meggyért lehet kapni manapság.