A szakemberek országszerte végzik a növényvédelmi előrejelzési tevékenységet, amelyről hetente írásos bejegyzéseket tesznek közzé. Aktuális jelentéseik nemcsak a gazdálkodókat, hanem a hobbi gazdálkodókat is segíti a várható növényvédelmi problémákra való felkészülésben.


A www.novenyvedelem.nak.hu oldalon nemcsak a professzionális gazdálkodók, hanem a házi kerti termesztők, vagy a közterületi növényvédősök is hasznos információkat találhatnak. Egyébirányt a növényvédelmi előrejelzési információkon túl, időjárás előrejelzést is kaphatnak az érdeklődők, területi bontásban.  A felhasználók a megye, illetve az adott növényfaj kiválasztásával naprakész növényvédelmi előrejelzési információt kap, amelyekhez időnként tájékoztató fényképek is társul.

A megfelelő növényvédelemhez elengedhetetlen ugyan a táblaszintű növényvédelmi helyzet megfigyelése is, mégis egy fajta iránymutatásként érdemes a bejegyzésekből tájékozódni. A növényvédelmi kezelés igazán akkor lehet okszerű, ha azt megfelelő időben, megfelelő időjárásban, megfelelő készítménnyel végezzük el, amelyhez a helyi adottságokat és viszonyokat ellenőrizni kell.

Most, hogy az idei növényvédelmi időszak nagyjából lezárul, elmondhatjuk, hogy az elmúlt 3 év alatt a rendszerbe közel 27.000 bejegyzés került rögzítésre. Ezzel együtt, nemcsak az éppen aktuális növényvédelmi teendőkről értesülhetnek az érdeklődők, hanem egy komoly növényvédelmi helyzetet bemutató adatbázist is képez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ilyen mennyiségű információ már tudományos feldolgozásért kiált, reméljük, hogy ennek eredményeként tovább javítható lesz a hazai növénytermelők helyzete.