A folyamat jól mutatja, hogy az almafák esetében a törzsvédő háló, évek múltán is szükséges.


A mezei nyulak kifejezetten kedvelik az almafákat, amely a téli hófödte időszakban kiváló eleségként szolgál számukra. Fontos funkciója van tehát a gyümölcsösök körüli kerítésnek is, de a törzsvédő háló sem hagyható el.

Az idei évben érdekes jelenség volt a nyulak károsítása. Az ültetvényben 3 fajta alma található. A különböző fajtákat, a sorok végén különböző színek jelölik. Zöld, piros és fehér festék jelzi az adott sor fajtáját. Annak ellenére, hogy a nyulak a sorok elején lévő jelölést, feltételezhetően nem tudják értelmezni, kiváló érzékkel kiválogatták a zöld színnel jelölt sorokat, és szinte csak azokat rágták meg. Ez tehát azt jelenti, hogy almafa és almafa között is jelentős különbség van, nemcsak nekünk, almatermést fogyasztók számára, hanem az alma kérgét, törzsét fogyasztó mezei nyulak számára is.

A képen jól látható az előtérben a fa, amelyen törzsvédő hálót találunk. A háttérben pedig a sorban megrágott almafákat láthatjuk, amelyek a kipusztulás szélére kerülhetnek ezzel a jelentős fizikai károsítással.